Ερευνητές του MIT πήραν μια ιδέα του πώς μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον μια αράχνη μεταφράζοντας τις δονήσεις του ιστού σε ήχους άρπας που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από απόκοσμους τόνους που προκαλούν ανατριχίλα. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η αλλόκοτη παραφωνία ρίχνει φως στην βιολογία των αραχνών και ίσως θα μπορούσε να προσφέρει έμπνευση για νέα είδη μουσικής.
«Οι αράχνες ζουν σε ένα περιβάλλον δονούμενων χορδών» λέει ο Μάρκους Μπιούλερ, επικεφαλής της ασυνήθιστης μελέτης που παρουσιάστηκε στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας. «Δεν βλέπουν πολύ καλά, οπότε αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσω των δονήσεων σε μια ποικιλία συχνοτήτων» λέει ο ερευνητής, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική ως χόμπι.
Οι μεταξένιες ίνες του ιστού –πέντε φορές πιο γερές από το ατσάλι- δονούνται για παράδειγμα όταν ένα ανυποψίαστο έντομο πέσει στην παγίδα, ή όταν η αράχνη τεντώνει νέες ίνες και τις συνδέει πάνω στις προηγούμενες. Η συχνότητα των δονήσεων μπορεί εύκολα να υπολογιστεί βάσει του μήκους κάθε ίνας και της ελαστικότητάς της, εξηγεί ο Μπιούλερ.
Σε πρώτη φάση, ο ερευνητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν σαρωτή λέιζερ για να σκανάρουν σε τρεις διαστάσεις ιστούς της αράχνης Cyrtophora citricola, είδους που απαντά και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια υπολόγισαν τη συχνότητα ταλάντωσης κάθε ίνας και δημιούργησαν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στον χρήστη να «ακούσει» τις ίνες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Σε μια δεύτερη σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ηχογράφησαν τις δονήσεις που παράγουν οι αράχνες σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η ύφανση του ιστού, το κυνήγι και τα ερωτικά καλέσματα προς άλλες αράχνες.
Όλοι οι ήχοι ακούγονταν παρόμοιοι στο ανθρώπινο αυτί, ωστόσο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησαν οι ερευνητές έμαθε σταδιακά να τους ξεχωρίζει.
«Προσπαθούμε τώρα να παραγάγουμε συνθετικά σήματα ώστε να μπορέσουμε ουσιαστικά να μιλήσουμε στη γλώσσα της αράχνης» αναφέρει ο Μπιούλερ. «Αν τις εκθέσουμε σε συγκεκριμένους ρυθμούς ή δονήσεις, μπορούμε άραγε να επηρεάσουμε το τι κάνουν, ή να επικοινωνήσουμε μαζί τους;» διερωτάται.
Και συμπληρώνει ότι η μελέτη θα μπορούσε δυνητικά να βρει πρακτικές εφαρμογές στην τεχνολογία της εκτύπωσης τριών διαστάσεων, η οποία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει πριν φτάσει τις επιδόσεις των αραχνών.
Πηγή: In.gr
Latest News
Η Microsoft αποκαλύπτει τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες της AI στο Ignite 2024
Έως και 10 φορές πιο αποδοτικές για τις σύγχρονες επιχειρήσεις οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers
Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης
Σήμα κινδύνου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας - Τι ζητούν από τις Βρυξέλλες μετά την εκλογή Τραμπ
Παραφράζοντας το αγαπημένο μάντρα του Nτόναλντ Τραμπ οι εταιρείες τεχνολογίας της ΕΕ ζητούν να υιοθετήσει το «πρώτα η Ευρώπη»
Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit
Η κυριαρχία επί της ΑΙ είναι ο δρόμος για απεξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ
Για τις υπηρεσίες που προφέρει η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα χρησιμοποιούνται κέντρα δεδομένων που εδρεύουν στις ΗΠΑ
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
CEO Startup λέει ότι δεν θα χρειάζονται άνθρωποι για μετάφραση σε 3 χρόνια, καθώς κυκλοφορεί νέα εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη
Σκληρή μάχη στην «αρένα» της ΑΙ - Κούρσα για τα καλύτερα... μικροτσίπ
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός στην κούρσα για την επικράτηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Το μεγάλο στοίχημα και οι προκλήσεις
Ποιες είναι οι τάσεις στις σχέσεις καταναλωτών-Τεχνητής Νοημοσύνης
Σύμφωνα με την έρευνα της Salesforce, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στις επιχειρήσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών
Οι επιχειρήσεις φοβούνται τις κυβερνοεπιθέσεις που βασίζονται στην AI
Μελέτη επισημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει πλέον και τη δράση των κυβερνοεγκληματιών προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο απειλών στην κυβερνοασφάλεια