Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βάσει των κινήσεων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων επιλέγει την αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές στο άμεσο μέλλον. Την προκαλούν και τη διατηρούν τα εταιρικά αποτελέσματα και σειρά μακροοικονομικών δεδομένων από τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Με αυτό το κλίμα σήμερα οι θεσμικοί και οι ιδιώτες θα κινηθούν, χωρίς την ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων που αφορούν στην αγορά παραγώγων (λόγω της εκπνοής των σειρών Απριλίου) μετά την παύση της διαπραγμάτευσής τους.
Ο ρόλος των τραπεζών
Κλειδί για τη συνέχεια αποτελεί η διάθεση των θεσμικών έναντι των τραπεζικών μετοχών καθώς είναι γνωστή η παρασκηνιακή δραστηριότητα που κατ’ ανάγκη υπάρχει στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξυγίανση των ισολογισμών τους. Χθες οι αγοραίοι διαπίστωσαν σημάδια κόπωσης λόγω του σημειωτόν βηματισμού, στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, καθώς όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Η τελική εικόνα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο σήμερα ΑΛΦΑ -1,21%, ΕΤΕ +1,41%, ΕΥΡΩΒ -1,98%.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά δυσάρεστο είναι η απώλεια του επιπέδου των 600 μονάδων. Ο ΔΤΡ με κίνηση ανάμεσα στις 594,57 και τις 608,18 μονάδες, εμφάνισε μεταβολές από +1% ως -1,26%. Εκλεισε τελικά στις 597,72 μονάδες, με απώλειες -0,74%. Οι αισιόδοξοι παράγοντες περιμένουν να λειτουργήσει η στήριξη στις 573 μονάδες οι απαισιόδοξοι στις 543 ενώ εκτίναξη των ανησυχιών θα υπάρξει αν ο ΔΤΡ βρεθεί χαμηλότερα των 534 μονάδων.
Το διεθνές κλίμα
Η οριακή μεταβολή του ευρύτερου δείκτη της MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, στην έναρξη αποτυπώνει τη στάση αναμονής προ της ανακοίνωσης του ΑΕΠ της Κίνας που αναμένεται αργότερα.
Υπάρχουν ωστόσο από χθες το βράδυ πολλά σημάδια επενδυτικής αισιοδοξίας από τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ που φάνηκε να προαναγγέλλουν μια σταθερή ανάκαμψη προσεχώς. Οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν 9,8% το Μάρτιο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2020, με κέρδη που ώθησαν το επίπεδο των πωλήσεων 17,1% πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας σε ρεκόρ υψηλού. Δημοσιεύθηκε επίσης μια μείωση των αιτήσεων για παροχές επιδόματος ανεργίας που μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Η απόδοση του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε την Πέμπτη στο 1,529%, το χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε εβδομάδες. Η πτώση των αποδόσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων ωφέλησε τις μετοχές, και ιδίως τις μετοχές τεχνολογίας. Στην Wall Street, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,11% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,31%, πλησιάζοντας στο ρεκόρ του από το Φεβρουάριο. Προηγουμένως, οι επενδυτές στην Ευρώπη ώθησαν τον Eurostoxx 600 σε νέα υψηλά βίου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και τις θετικές εντυπώσεις από δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη.
Οι εγχώριοι αναλυτές
Καθώς η αγορά πέρασε στη περιοχή των στατιστικά σπάνιων ανοδικών αλυσίδων οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών αποκτούν κοινή κατεύθυνση. Συνέχεια στην άνοδο με κάποια διόρθωση ωστόσο εντός ολίγου.
Η Beta Sec. ανέφερε: Η συσσώρευση αναμένεται να συνεχιστεί, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις και το ‘rotation’, να στηρίζουν επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες”.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούν: «Παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται, λόγω των εντάσεων σε διάφορα σημεία του Πλανήτη, απειλώντας με αναζωπύρωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι Αγορές παραμένουν εύρωστες, ελέω των συνθηκών υψηλής ρευστότητας, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται μαζί τους. Το νέο ιστορικό ρεκόρ του S&P 500 στη Wall Street, μετά την έκρηξη κερδοφορίας των Αμερικανικών Τραπεζών, προϊδεάζει θετικά για τις κινήσεις του ΓΔΧΑ».
Η Merit Sec. ειδοποίησε: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 854 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 μονάδες.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων παρατήρησε: Η τεχνική υπέρβαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αν διατηρηθεί στο κλείσιμο της εβδομάδας, φέρνει εγγύτερα τον επόμενο μεγάλο στόχο – αντίσταση των 950 μονάδων, με ενδιάμεσο σταθμό της 920 μονάδες. Οι 900 και 895 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις, που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια γρήγορη συνέχεια.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα