Τα προγράμματα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποταμίευσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ καλό για την οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική: ένα από τα ελάχιστα αδύναμα στοιχεία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της τράπεζας ότι η περιορισμένη ζήτηση δανείων, καθώς όλοι, από τους δανειολήπτες πιστωτικών καρτών έως και τις πολυεθνικές εταιρείες κράτησαν ενήμερες τις οφειλές τους. Τα συνολικά δάνεια στην τράπεζα υποχώρησαν κατά 4% στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που οι καταθέσεις σημείωσαν άνοδο 24% στα 2,28 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σχολιάζοντας ο Ντάιμον, είπε ότι υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν ένα αρνητικό σημάδι αποδυνάμωσης της οικονομίας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αυτό θα σημάνει ότι οι καταναλωτές θα φορτωθούν με μετρητά.

«Αυτό που συνέβη είναι ότι οι καναλωτές έχουν τόσα πολλά χρήματα, που αποπληρώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες, κι αυτό είναι καλό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κατόπιν αυτού και μόλις ανοίξει η οικονομία στο σύνολό της θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν να ξοδεύουν χρήματα.

«Οι καταναλωτές έχουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα μετρητά στους λογαριασμούς τους από ό, τι είχαν πριν από την Covid -19» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή