
Περισσότερες από 400 εταιρείες του χρηματο-οικονομικού τομέα στη Βρετανία μετέφεραν τις δραστηριότητές τους, το προσωπικό και συνολικό ενεργητικό 1,4 τρις δολαρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του Brexit, ενώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο στο μέλλον, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης New Financial.
«Πιστεύουμε ότι το νούμερο αυτό είναι υποεκτιμημένο και αναμένουμε την αύξησηή του, προϊόντος του χρόνου: βρισκόμαστε μόλις στο τέλος της αρχής του Brexit,» ανέφερε η έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσφερε στη Βρετανία ελάχιστα στο δρόμο για άμεση πρόσβαση στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τομέας ο οποίος δεν είχε περιληφθεί στην εμπορική συμφωνία που ισχύει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο. «Η πρόσβαση αυτή δεν φαίνεται να είναι επικείμενη, γιαυτό ίσως θα ήταν καλύτερα για τη βιομηχανία να εστιάσει στην εξισορρόπηση του πλαισίου στη Βρετανία ώστε να είναι πιο προσαρμοσμένη στο μοναδικό χαρακτήρα του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας,» επισημαίνεται στην έκθεση.
Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας μετακινήθηκαν από τη Βρετανία, ή δημιουργήθηκαν σε νέους κόμβους στην Ε.Ε. Τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters ότι μερικές μετακινήσεις προσωπικού καθυστέρησαν λόγω των περιορισμών στα ταξίδια. Το σύνολο των 440 μετεγκαταστάσεων είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις και πολύ πάνω από τις 269 που περιελάμβανε η αντίστοιχη έκθεση της New Financial το 2019. Η δεξαμενή σκέψης πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός μετεγκαταστάσεων είναι πολύ πάνω από 500.
Το Δουβλίνο έχει αναδειχθεί ως η περισσότερο ωφελημένη πόλη από το Brexit, με 135 μετεγκαταστάσεις, ακολουθούμενο από το Παρίσι με 102, το Λουξεμβούργο με 95, τη Φραγκφούρτη με 63 και το Αμστερνταμ με 48. «Αυτή η αναδιανομή δραστηριότητας ανά την Ε.Ε. έχει γυρίσει το ρολόι πίσω περίπου 20 χρόνια,» τονίζεται στην έκθεση. Οι τράπεζες έχουν μεταφέρει, ή μεταφέρουν ενεργητικό άνω των 900 δις στερλινών από τη Βρετανία στην Ε.Ε., ενώ διαχειριστές ενεργητικού και ασφαλιστικές έχουν μεταφέρει ενεργητικό άνω των 100 δις στερλινών, μειώνοντας τη φορολογική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Εκτιμούμε ότι η Φραγκφούρτη θα είναι νικητής σε όρους ενεργητικού μακροπρόθεσμα και ότι το Παρίσι θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος σε όρους θέσεων εργασίας,» υποστηρίζει η έκθεση.
Το Αμστερνταμ αφήνει πίσω του το Λονδίνο ως το μεγαλύτερο κέντρο μετοχικών συναλλαγών της Ευρώπης, από τον Ιανουάριο και μετά, η πιο απτή ένδειξη των επιπτώσεων του Brexit στον χρηματο-οικονομικό τομέα.
Η έκθεση εκτιμά ότι 300-500 μικρότερες εταιρείες του χρηματο-οικονομικού τομέα της Ε.Ε. ίσως ανοίξουν μόνιμα γραφεία στην Βρετανία, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις ισχύουσες εκτιμήσεις για 1.000.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης στο προβλεπόμενο μέλλον, όμως η επιρροή του θα εξασθενήσει ρισκάροντας την μείωση του εμπορικού πλεονάσματος που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ε.Ε. στον χρηματοοικονομικό τομέα. που ανέρχεται ετησίως σε 26 δις στερλίνες.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον