Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή του Εμανουέλ Μακρόν, της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχεται τον Ζελένσκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ ο Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συνδεθεί μαζί τους αργότερα για τηλεδιάσκεψη.

Ενόψει αυτής ακριβώς της συνάντησης και καθώς οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, να αποκλείσουν το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, το Κρεμλίνο φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα προς Βερολίνο και Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε Μακρόν και Μέρκελ να πείσουν – για την ακρίβεια να πιέσουν – τον συνομιλητή τους να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να απειλήσει την εκεχειρία.

Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν παραδέχθηκε, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται λιγότερα επεισόδια στην περιοχή του Ντονμπάς, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και οι ισορροπίες εύθραυστες.

Απέφυγε, βεβαίως, να αναφερθεί στις ευθύνες της Μόσχας, η οποία συγκεντρώνει ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα – οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 – γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο του Κιέβου όσο και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Θαλάσσιο μπλόκο στην Κριμαία από τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας.

«Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί» ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο πρακτορείο Ria Novosti.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το «τρίγωνο» ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι. Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Υπενθυμίζεται ότι εντάσεις έχουν δημιουργηθεί και κατά το παρελθόν στην ζώνη αυτή, όπως στο επεισόδιο του 2018, όταν η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, κατήγγειλε τις απαγορεύσεις στην ναυσιπλοΐα που αποφάσισε η Ρωσία, καταγγέλλοντας από χθες πριν ακόμη γίνουν γνωστές, «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας».

Το Κίεβο τόνισε επίσης ότι βάσει της Σύμβασης του Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «η Ρωσία δεν πρέπει να παρεμποδίζει ή να παρενοχλεί τις μεταφορές μέσω του Πορθμού με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα».

Φον ντερ Λάιεν: Στο πλευρό του Κιέβου

Όσο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε σήμερα νέες δηλώσεις στήριξης της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία είναι ένας κοντινός γείτονας, στενός φίλος και σημαντικός εταίρος της ΕΕ. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες της με κάθε δυνατό τρόπο», είπε, με την ευκαιρία της παράδοσης στο Κίεβο της πρώτης παρτίδας των δόσεων εμβολίων μέσω του σχήματος COVAX.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Το πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»
Επικαιρότητα |

Το ρωσικό πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»

Ο πλοιοκτήτης, μιλώντας στο RIA Novosti, κατήγγειλε 3 διαδοχικές εκρήξεις στην πρύμνη του πλοίου, την ώρα που η φωτογραφία επιβεβαιώνει την φωτιά. H Ρωσία διερευνά την εγκληματική ενέργεια.