
Οι έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αλλά και οι προσωρινές φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2022 αναμένεται να βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που φέρνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το τσουνάμι της πανδημίας. Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κλειδώσουν οι διορθωτικές ρυθμίσεις σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης, δόσεις και εκπτώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2020 και θα φορολογηθούν φέτος.
Οι προσωρινές φοροελαφρύνσεις του 2022 εξετάζονται με τους θεσμούς αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενους έτους.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει “παγώσει” φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα).
Όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί “παγωμένη” και το 2022 και με βάση το σχέδιο αυτό το οικονομικό επιτελεί καταρτίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα.
Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει το «πάγωμα» της εισφοράς να συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επιθυμούν για λόγους ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης να ισχύσει για όλους από το επόμενο έτος.
Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την οριστική απόφαση θα είναι η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, μετά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.
Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 να αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους. Σε διαφορετική περίπτωση, το 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Άλλωστε, η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ,αφού η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.


Latest News

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» online τα αυτοκίνητα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια
Μέσω κινητού οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τις αποδείξεις που εκδίδουν και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις
Η χρήση IRIS αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες με ενεργό web banking έχει πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ