Σημαντική άνοδο κατέγραψε για τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα, αφού ενισχύθηκε στις 96,9 μονάδες έναντι 91,9 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, η σημαντική βελτίωση των προσδοκιών του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και στους καταναλωτές.
Στην Βιομηχανία οι προσδοκίες ενισχύθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (+4,6 συνολικά), στις Υπηρεσίες (+7,0) εμφανίστηκε για πρώτη φορά έντονη ανάκαμψη μετά τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, στο Λιανικό εμπόριο (+6,1) όλες οι συνιστώσες του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά, όπως και εκείνες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+3,6), ενώ στις Κατασκευές (+4,4) οι αισιόδοξες προσδοκίες για την απασχόληση οδήγησαν εκ νέου σε θετικές προσδοκίες του δείκτη.
Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία ξεχώρισε καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος (+7,9) και είναι προς το παρόν η μόνη χώρα από τις “big-6” όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.
Αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες η ανάκαμψη ήταν εξίσου σημαντική: Ισπανία (+6,2), Γαλλία (+5,4), Ιταλία (+4,9), Ολλανδία (+4,4) και τέλος σε ηπιότερο βαθμό στην Πολωνία (+3,3).
Αναλυτικότερα:
– Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών στην ΕΕ ενισχύθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στις +1,1 μονάδες και στις +2,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες σε όλες τις συνιστώσες του δείκτη κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια σε αμφότερες τις ζώνες.
– Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -9,1 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται ήπια σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης βελτιώνονται ακόμα ισχυρότερα.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -11,0 και -12,2 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται σημαντικά, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται, με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις να ενισχύονται σε αμφότερες τις ζώνες.
– Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -5,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -2,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών βελτιώνονται ήπια σε αμφότερες τις ζώνες.
– Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -12,1 και -10,8 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώνονται οριακά και στις δύο ζώνες, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξή τους στους επόμενους 12 μήνες. Αισθητά ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, ενώ ηπιότερα οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες.
– Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ενισχύεται έντονα στην Ευρωζώνη (+11,2 από +5,4) και ηπιότερα στην ΕΕ (+9,5 μον. από +4,3). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινούνται έντονα ανοδικά, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης ήπια ανοδικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο οι οποίες κινούνται αισθητά ανοδικά.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό