Η τραπεζική έξοδος από την Ιρλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες κινήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βελγική KBC σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Bank of Ireland. Η NatWest τράβηξε την πρίζα της Ulster Bank. Το υψηλό κόστος και τα χαμηλά κέρδη σημαίνουν ότι άλλοι δανειστές όπως η ING και η BNP Paribas θα πρέπει επίσης να αποσυρθούν από μακρινές αγορές.

Η KBC, μόνο μία από τις τέσσερις εναπομείνασες μεγάλες τράπεζες στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε την Παρασκευή τα σχέδια εξόδου της. Οι μετοχές της Bank of Ireland, που ενδέχεται να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων και ελέγχει ήδη το ένα τέταρτο της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, αυξήθηκαν κατά 5% στα νέα. Ακολουθεί μια παρόμοια πρόσφατη κίνηση του NatWest, η οποία καταργεί την Ulster Bank. Η διευθύντρια του τμήματος Jane Howard κατηγόρησε τα αρνητικά επιτόκια, τον ανταγωνισμό από την εκκολαπτόμενη ανάπτυξη και το βαρύ κόστος που σχετίζεται με τη διατήρηση μιας τοπικής υποδομής πληροφορικής για τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού.

Η Ιρλανδία είναι μια σκληρή αγορά. Ο υπερενθουσιώδης δανεισμός και η αδύναμη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή πριν από την οικονομική κρίση του 2008 ανάγκασαν το κράτος να δαπανήσει 64 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών του, συμπεριλαμβανομένων δύο κυρίαρχων παικτών Allied Irish Banks και Bank of Ireland. Έκτοτε, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εισαγάγει ορισμένα από τα αυστηρότερα κριτήρια στεγαστικού δανεισμού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20% καταθέσεων για αγοραστές που αγοράζουν για δεύτερη φορά και απαγορεύσεις δανεισμού ποσών πάνω από 3,5 φορές το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Τα μέτρα αυτά καθιστούν δύσκολη για τις μικρότερης κλίμακας τράπεζες όπως η KBC να αναπτύξουν τις εγγραφές δανείων τους και να αντιμετωπίσουν το δίπολο της AIB-BoI.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι τόσο διαφορετική σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότερες έχουν μερικούς κυρίαρχους εγχώριους παίκτες και μια ποικιλία ειδικών κανονισμών ανά χώρα για τα πάντα, από την προστασία των καταναλωτών έως την οικονομική σταθερότητα. Με τα χαμηλά επιτόκια να μειώνουν ταυτόχρονα τα περιθώρια δανεισμού και να μειώνουν την ελκυστικότητα της συγκέντρωσης περισσότερων καταθέσεων, δεν έχει νόημα να παραμείνει μια τράπεζα σε υποκατηγορίες επιχειρήσεων σε μακρινές αγορές. Οι τοπικές μονάδες της ING στις λεγόμενες «χώρες διεκδικητές», όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Γαλλία, μπορεί να είναι επίσης υποψήφιες για περικοπή. Εν τω μεταξύ, η BNP δραστηριοποιείται παντού από την Πορτογαλία έως την Πολωνία. Ακόμη και η παγκόσμια υπερ- τράπεζα Citigroup ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για να ξεφορτωθεί ορισμένες ξένες καταναλωτικές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα κερδίσουν κατά μέσο όρο μια ελάχιστη απόδοση 7,1% επί των απτών ιδίων κεφαλαίων το επόμενο έτος, σύμφωνα με μέσες εκτιμήσεις Refinitiv. Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις λιανικής δεν βοηθούν. Η περικοπή τους θα εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ιρλανδία.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners