Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ενδέχεται σύντομα να έχουν ένα βελτιωμένο κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε η πρώτη του συνάντηση με ξένο ηγέτη να είναι με τον Γιοσιχίντε Σούγκα, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Είναι ακόμη πολιτικά ακανθώδες για την Αμερική να επανέλθει στο αναδιαμορφωμένο εμπορικό σύμφωνο γνωστό ως Trans-Pacific Partnership. Μόλις αντιμετωπιστεί ο Covid-19, η στιγμή θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν μια ευκαιρία για οικονομική συμμαχία όταν ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το σύμφωνο TPP το 2017, αφήνοντας μόνη της την Ιαπωνία να το διασώσει. Το 2018 τα υπόλοιπα 11 μέλη υπέγραψαν μια αναθεωρημένη έκδοση της συμφωνίας με νέο όνομα.

Η τρέχουσα ομάδα, με τον Καναδά και την Αυστραλία που είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες μετά την Ιαπωνία, είναι πολύ μικρή για να αντισταθμίσει το βάρος της Κίνας. Οι χώρες αυτές αναλογούν στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σύγκριση με το σχεδόν 40% του ΑΕΠ στο οποίο αναλογούσαν οι χώρες της αρχικής ομάδας, σύμφωνα με το Perth USAsia Center. Η πρόσφατη συμμαχία με την ονομασία Regional Comprehensive Economic Partnership υπό την ηγεσία της Κίνας περιλαμβάνει σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας – καθώς και επτά από τις 11 οικονομίες που συμμετέχουν στο επαναπροσδιορισμένο TPP, γνωστό ως CPTPP.

Το CPTPP προσφέρει ένα εφαρμόσιμο πρότυπο για τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Μείωσε τους δασμολογικούς φραγμούς και περιλαμβάνει κανόνες για κρατικές επιχειρήσεις, εργασία, περιβάλλον και ψηφιακό εμπόριο. Η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να επιστρέψουν σε αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τούτου λεχθέντος, ο συγχρονισμός δεν είναι σωστός για να υπάρξει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ. Το TPP έγινε ένας πολιτικός σάκος του μποξ. Ακόμη και με την υποχώρηση της πανδημίας, το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο παρέμεινε στο 6%, σε σύγκριση με το 3,5% τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό καθιστά μια συνεχιζόμενη μάχη τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο, με πραγματικές και αντιληπτές απειλές για ορισμένες θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της χώρας.

Μια οικονομία που βελτιώνεται θα πρέπει να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει το 6,5% φέτος, ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 3,9% το 2022 . Η συμμετοχή συμμάχων των ΗΠΑ στο CPTPP θα μπορούσε επίσης να κάνει ακόμη πιο θετικά τα πράγματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής και η Νότια Κορέα ενδιαφέρεται επίσης.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να προσθέσει το δικό της αποτύπωμα στα εργασιακά και περιβαλλοντικά μέτωπα. Αυτό έφερε στο προσκήνιο στους Δημοκρατικούς με μια αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό. Οι αλλαγές θα απαιτούσαν έγκριση από τις άλλες χώρες CPTPP. Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το χρόνο να καταφέρουν να κινηθούν πρώτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners