Την αισιοδοξία του ότι, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, εξέφρασε ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Fed, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ρυθμοί δεν θα είναι τόσο έντονοι ώστε να απαιτηθεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Νομίζω ότι η οικονομία είναι έτοιμη να αναπτυχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γούολερ στο CNBC. Τόνισε επίσης, ότι όσο η πανδημία ελέγχεται και ο πληθυσμός εμβολιάζεται, η οικονομία επιστρέφει σταδιακά στους υψηλούς ρυθμούς που κατέγραφε πριν από την πανδημία: «Έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν, αλλά καλύπτουμε το χαμένο έδαφος»

Ενώ οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνεχίζει να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από εκείνο που ήταν πριν από την έναρξη της πανδημίας. Κι αυτή είναι μια παράμετρος που ωθεί την Fed να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού

Η Fed διατηρεί επί του παρόντος βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν, ενώ αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων κάθε μήνα.

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής πέρυσι, η Fed δεσμεύθηκε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου δει πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς απασχόληση και είναι πρόθυμη να ανεχθεί τον πληθωρισμό λίγο πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% έως ότου φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την άνιση ανάκαμψη, ιδίως για εκείνους που βρίσκονται σε χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα.

Τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο Γουόλερ, τονίζοντας ότι αρχικώς στόχος θα πρέπει να είναι να αμβλυνθεί αυτή η ανισότητα στην ανάκαμψη: «Κάποιοι τομείς της οικονομίας φαίνεται να έχουν επανέλθει πραγματικά. Ωστόσο, έχουμε ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα για τις μειονότητες, και έτσι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να τραβήξουμε το βύσμα στην υποστήριξή μας έως ότου το καταφέρουμε πραγματικά».

Ο Γουόλερ πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται είναι πιθανώς προσωρινές, μια άποψη ευρέως διαδεδομένη στη Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή