«Για να σώσει την τουριστική σεζόν η Ελλάδα ξεκίνησε ένα πείραμα με επιστημονική καθοδήγηση. 189 Ολλανδοί επετράπη να κάνουν πληρωμένες διακοπές στη Ρόδο» αναφέρει ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σώσει την τουριστική σεζόν παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού». Ενδιαφέρον έχει ότι για τη συμμετοχή στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 25.000 άνθρωποι.
«Κατά τη διαδικασία επιλογής, η ολλανδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κρατικές υγειονομικές αρχές και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, φρόντισε να συγκεντρώσει μια όσο το δυνατόν πιο ετερογενή ομάδα ταξιδιωτών, στην οποία πχ. να εκπροσωπούνται όλες οι ηλικιακές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν στο τέλος να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα», αναφέρει το ρεπορτάζ, παρατηρώντας σε άλλο σημείο: «Το “πείραμα της Ρόδου”, όπως έχει βαφτιστεί αυτό το πρόγραμμα, συνοδεύεται από επιστήμονες, οι οποίοι παρατηρούν τη συμπεριφορά των παραθεριστών: πόσο συχνά πλένουν τα χέρια τους, αν διατηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, αν φοράνε μάσκα. Μετά την επιστροφή τους, οι παραθεριστές θα πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών». Ενδιαφέρον έχει μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι επίκειται και δεύτερο, αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα τον Μάιο. Αυτή τη φορά στα Κανάρια Νησιά, με all-inclusive πακέτο οχτώ ημερών.
Στα σχέδια της Ελλάδας για άνοιγμα του τουρισμού σε επισκέπτες ξένων χωρών που έχουν εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού PCR από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο επίσης πιλοτικού προγράμματος, αναφέρεται και το τηλεοπτικό δίκτιο n-tv.Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κρίση του κορωνοϊού με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, κλάδο από τον οποίο εξαρτάται η Ελλάδα. Η Ελλάδα ελπίζει να καταφέρει γρήγορα να τονώσει και πάλι τον τουρισμό, με την τουριστική σεζόν να ανοίγει επίσημα στα μέσα Μαΐου.»
Βερολίνο: Δυσαρέσκεια για τις πτήσεις αιτούντων άσυλο
Δημοσίευμα στο νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στη δυσαρέσκεια στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίζεται το προσφυγικό. «Ο λόγος έγκειται στον μεγάλο αριθμό ατόμων που συνεχίζουν να ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, παρότι οι ελληνικές αρχές τούς έχουν αναγνωρίσει ως δικαιούχους προστασίας. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα έφτασαν σε γερμανικά αεροδρόμια πάνω από 300, κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες, με κανονικές πτήσεις και υπέβαλαν αμέσως αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, περίπου 2.900 άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα υπέβαλαν νέο αίτημα ασύλου στη Γερμανία».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μίνστερ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία «επί του παρόντος οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να απελαθούν στην Ελλάδα, διότι δεν μπορούν εκεί να καλύψουν βασικές ανάγκες (‘κρεβάτι, ψωμί, σαπούνι’). Σύμφωνα με το δικαστήριο, στην Ελλάδα απειλούνται με ‘ακραίες υλικές στερήσεις’ και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ενώ θεωρεί ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού». Όπως αναφέρει το Spiegel, «σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασύλου, σε εσωτερική διάσκεψη κυβέρνησης-κρατιδίων που διεξήχθη τον Μάρτιο, ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ θεώρησε το ζήτημα ως ‘το πιο πιεστικό πρόβλημα προς το παρόν’. Λέγεται ότι αν δεν επιλυθεί, ΄το συνολικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου τίθεται σε κίνδυνο’.» Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το Βερολίνο “διεμήνυσε σαφέστατα” στην Αθήνα ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές ‘την τήρηση των βασικών στάνταρντ’ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασύλου, η Κομισιόν εξετάζει μια διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας».
Spiegel: Frontex κατά προσφυγικών πλοιαρίων
Στο ίδιο τεύχος το Spiegel αναφέρεται και στο ζήτημα των φερόμενων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο. «Στο πλαίσιο επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex στο Αιγαίο, οι ελληνικές αρχές από τον Μάρτιο του περασμένου έτους ‘παρεμπόδισαν’ 132 πλοιάρια που μετέφεραν πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από ερώτηση της βουλευτή της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε. Πριν από αυτό, το Spiegel μαζί με άλλα μέσα είχαν αποδείξει ότι η Frontex συμμετέχει σε παράνομες επαναπροωθήσεις: εδώ και περίπου ένα χρόνο οι ευρωπαϊκές επιχειρησιακές δυνάμεις σταματούν στα ανοιχτά βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες και τις παραδίδουν στην ελληνική ακτοφυλακή.Αυτές οι ενέργειες οδηγούν όσους αναζητούν άσυλο πίσω στην Τουρκία» γράφει το Spiegel.
To δημοσίευμα αναφέρεται και στον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί που απέρριψε τις αιτιάσεις στην Ευρωβουλή,ωστόσο «νομικοί έχουν άλλη άποψη». Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ούλα Γέλπκε εκτιμά ότι «στο Αιγαίο παρατηρείται προφανώς μια πρακτική παράνομων pushback, στα οποία συμμετέχει η Frontex» καθώς επίσης θεωρεί ότι «εδώ και καιρό τόσο η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία όσο και η Frontex θα έπρεπε να είχα αποσυρθεί από το Αιγαίο».
Πηγή: DW
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ