Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρούς υγειονομικούς δείκτες της πανδημίας βρίσκονται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα αλλά και της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου της χώρας, στις 14 Μαΐου.

Τι κι αν μέχρι πρότινος τα μηνύματα της κυβέρνησης δυνάμωναν τη φλόγα για… Πάσχα στο χωριό, ο κορωνοϊός είναι αυτός που έχει την τελευταία κουβέντα.

Δυστυχώς λοιπόν όλα δείχνουν πως η τελευταία του κουβέντα θα ακυρώσει τα σχέδια όλων όσων ήλπιζαν για Μεγάλη Εβδομάδα με κατάνυξη στα εξοχικά τους και αρνί στη σούβλα.

Άλλωστε οι ειδικοί είναι σαφείς. Ακόμη δεν έχει έρθει η αποκλιμάκωση που ήλπιζαν πως θα δουν. Τα κρούσματα επιμένουν, ενώ οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Επίσης ο φόβος να πιεστούν τα νοσοκομεία στην επαρχεία μετά την «Έξοδο του Πάσχα» είναι εμφανής και προβληματίζει τους επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται αφήνουν περιθώρια για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης,

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί σιγή ιχθύος τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας : «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Παρά το γεγονός πως πλέον υπάρχει το όπλο των self test για ασφαλείς μετακινήσεις, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμονων της Επιτροπής.

Πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για το πως θα κάνουμε Πάσχα

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό».

Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επιμένουν πως πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να επιστρέψουμε –όσο δύναται- στην κανονικότητα το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα