Την ομοφωνία τους για την ανάγκη ανάληψης αυστηρότερων δεσμεύσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, πριν τον νέο κύκλο διεθνών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 1-12 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, ανακοίνωσαν από κοινού Κίνα και ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κινέζος υπουργός Περιβάλλοντος, η δήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του απεσταλμένους της χώρας του για το περιβάλλον Ξι Ζενχούα και του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρρι στη Σανγκάη την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με αυτή, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τις άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουν να συζητούν για συγκεκριμένες δράσεις για την τρέχουσα δεκαετία. Ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών που αποσκοπούν στην εφαρμογή των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το όριο ανόδου της θερμοκρασίας.

Ακόμη, οι δύο χώρες συμφώνησαν, βάσει της δήλωσης που έγινε γνωστή, να συζητήσουν συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας, της δέσμευσης άνθρακα και υδρογόνου. Επιλέον, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αναλάβουν δράση ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να βοηθηθούν να στραφούν σε πηγές ενέργειας με χαμηλό άνθρακα.

Επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού οι ΗΠΑ

Η στάση του Τζον Κέρι στη Σανγκάη πριν πάει στη Σεούλ αποτελεί την πρώτη σημαντική επίσκεψη στην Κίνα αξιωματούχου της κυβέρνηση Μπάιντεν και ακολούθησαν επαφές μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών τον Μάρτιο στην Αλάσκα, επισημαίνει το Reuters.

Οι συνομιλίες σηματοδοτούν ακόμη την επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων. Οι διμερείς επαφές έφτασαν σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 διαμαρτυρόμενος ότι «τιμωρούνταν άδικα» οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να προσκομίσουν νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων σε μια κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών της. Ο Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού.

Όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της Greenpeace για το κλίμα, Λι Σούο, η Κίνα μπορεί να απαντήσει σύντομα σε μια νέα δέσμευση των ΗΠΑ, «χτίζοντας» πάνω στο μομέντουμ των συνομιλιών της Σανγκάης.

Χαρακτηριστικά είπε: «κατά τη γνώμη μου, η κοινή αυτή δήλωση είναι τόσο θετική όσο επιτρέπουν τα πολιτικά πράγματα: στέλνουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι στο συγκεκριμένο θέμα οι δύο χώρες θα συνεργαστούν. Πριν από αυτή τη συνάντηση κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ένα τέτοιο μήνυμα».

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία του Παρισιού προτρέπει τις χώρες να υποβάλουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις εφόσον έχουν τη δυνατότητα. Η Κίνα έχει ήδη υποσχεθεί ενισχυμένες δράσεις προσπαθώντας να πετύχει τον στόχο της να γίνει ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2060.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green