Η Κίνα ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια διπλωματία για το κλίμα
Κινέζοι αξιωματούχοι προωθούν τις ευρωπαϊκές συζητήσεις ως σύνοδο κορυφής πριν από την αντίπαλη διοργάνωση του Μπάιντεν
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε τις δεσμεύσεις του για την κλιματική αλλαγή σε τηλεσύσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας την Παρασκευή, καθώς το Πεκίνο ανταγωνίζεται την Ουάσινγκτον για την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Ο Σι είπε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκε ότι η δέσμευσή του πέρυσι ότι η Κίνα θα επιτύχει συνολικά μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060 σήμαινε ότι η χώρα «θα πετύχαινε τον συντομότερο χρόνο στην παγκόσμια ιστορία για να πάει από την κορυφή στη χρήση άνθρακα στην μηδενικότητα του άνθρακα».
Η αλλαγή του κλίματος δεν πρέπει να γίνει «γεωπολιτική διαπραγμάτευση, στόχος για επίθεση σε άλλες χώρες ή δικαιολογία για εμπόδια στο εμπόριο», πρόσθεσε, σύμφωνα με την κινεζικό κρατικό κανάλι CCTV.
Μια δήλωση από το γραφείο της Μέρκελ ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα, πριν από μια διάσκεψη κορυφής των ΗΠΑ στις 22 Απριλίου, η οποία θεωρείται ορόσημο, και η Γερμανία και η Γαλλία «χαιρέτισαν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Σι επιβεβαίωσε εκ νέου τον στόχο της Κίνας για ουδετερότητα CO2 έως το 2060».
Ο Σι ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα «δεχτεί» μια συμφωνία του 2016 για τη σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων, μια κατηγορία ψυκτικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία και κλιματιστικά που είναι επίσης σημαντικά αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Κινέζοι αξιωματούχοι προώθησαν την ευρωπαϊκή συζήτηση ως «σύνοδο κορυφής για το κλίμα», παρόλο που οι Ευρώπαιοι ομόλογοι τους αντέτειναν ότι ήταν μέρος του ρουτίνας διπλωματικού διαλόγου.
Η τριμερής κλήση ήρθε μόλις έξι ημέρες πριν από τη διάσκεψη κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές των ΗΠΑ ως παρακαταθήκη για τις νέες κλιματικές πολιτικές του Προέδρου Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει έναν νέο στόχο των ΗΠΑ για το κλίμα – που αναμένεται να αναφερθεί σε μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 – και θα καλέσει άλλες χώρες να το ακολουθήσουν.
Οι ΗΠΑ έχουν προσκαλέσει περισσότερους από 40 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σι και του Πούτιν, αλλά αντιμετώπισαν αντίσταση από ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας όπου μια επίσκεψη από τον τσάρο του κλίματος Τζον Κέρι πήγε άσχημα στις αρχές του μήνα.
Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν τη σύνοδο κορυφής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Ο Κέρι έφτασε στη Σαγκάη την Τετάρτη για συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιέ Ζενχουά – την πρώτη επίσκεψη ανώτερου διοικητικού αξιωματούχου στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν. Ωστόσο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ελάχιστη προσοχή στην τριήμερη επίσκεψη.
Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, την Παρασκευή χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «κοπανατζή μαθητή που επιστρέφει στο σχολείο» και όχι ως «βασιλιά που επιστρέφει» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, επικαλούμενος την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ο Λι Σου, υπεύθυνος εκστρατείας στο Greenpeace East Asia με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η εστίαση του Πεκίνου στο κάλεσμα με ευρωπαίους ηγέτες σκοπεύει πιθανώς να στείλει ένα μήνυμα ότι «η σύνοδος κορυφής του Μπάιντεν δεν είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη».
Η Κίνα προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα, μια αλλαγή που οι αναλυτές λένε ότι είναι εν μέρει μια προσπάθεια να αποφευχθεί η παραχώρηση πόντων στην Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο έχει εμπλακεί σε μια έντονη διαφωνία κυρώσεων με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά για ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ.
Ενώ ο Κέρι έχει διασχίσει τον κόσμο για να ενισχύσει την υποστήριξη για τη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ για το κλίμα, η Κίνα δεν αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικές νέες πολιτικές στην εκδήλωση.
Η Τζένιφερ Τόλμαν, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στην ανεξάρτητη ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης για το κλίμα Β3 του Βερολίνου, δήλωσε ότι η Κίνα δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πίεση των ΗΠΑ.
«Αυτό που με εντυπωσιάζει πραγματικά είναι η διαφορά στην ανάγνωση στις δύο πλευρές», είπε, συγκρίνοντας την λιτή γερμανική δήλωση με τη μακρά κινεζική περιγραφή της τριμερούς κλήσης. «Βλέπουμε έναν αγώνα στην κορυφή για το ποιος είναι ο ηγέτης του κλίματος. . . Ο Σι Τζινπίνγκ βλέπει σίγουρα το κλίμα ως ένα γεωπολιτικό ζήτημα. ”
Ο Τζον Ποντέστα, πρώην σύμβουλος των προέδρων Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στους Financial Times νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ ήθελαν να διατηρήσουν τους διαύλους ανοιχτούς στο θέμα του κλίματος, αλλά αυτό ήταν «πολύ πιο περίπλοκο» από το 2014 ή το 2015, όταν οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές ανακοινώσεις.
«Τότε ήταν ένα είδος άγκυρας σταθερότητας. Τώρα πρέπει να διατηρηθεί ως τόπος κανονικής διπλωματικής συζήτησης », είπε. “Και αυτό θα απαιτήσει από τις δύο πλευρές να κάνουν περισσότερα.”
Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Προέδρου Σι τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Κίνα θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και θα φτάσει στο μηδέν έως το 2060 είχε αναζωογονήσει τις ελπίδες για μια νέα ώθηση στις συνομιλίες για το κλίμα, οι οποίες καθυστέρησαν από την πανδημία και την απόσυρση του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ωστόσο, το πενταετές οικονομικό σχέδιο της Κίνας που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο υπονόμευσε τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη για το κλίμα, αφού απέτυχε να συμπεριλάβει φιλόδοξους νέους στόχους ή να δεσμευτεί να σταματήσει την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η Κίνα επαναφέρει τον Ζιέ Ζενχουά, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επίτευξη παλαιότερων συμφωνιών μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ για το κλίμα, στην παλιά του θέση ως απόδειξη της δυνατότητας για μια σημαντική συμφωνία.
Ωστόσο, η Κίνα και οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να θεσπίσουν έναν επίσημο μηχανισμό διαπραγματεύσεων μετά την κατάργηση της πορείας για τις κλιματικές ανταλλαγές, που θέσπισε Ομπάμα, από τον Τραμπ.
Μετά από μια άκαρπη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών στην Αλάσκα τον περασμένο μήνα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν ξανά μια ομάδα εργασίας για το κλίμα. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διόρθωσε γρήγορα ότι οι συζητήσεις για την ομάδα δεν ήταν καταληκτικές.
Ο Κέρι είπε ότι θα ήθελε να κάνει το κλίμα «αυτόνομο» ζήτημα, αλλά η Κίνα δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την ιδέα. «Η συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς . . . θα συνδέεται στενά με τις συνολικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ », δήλωσε ο Ζάο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τον Ιανουάριο.
Για να φτάσει σο μηδέν έως το 2060, η Κίνα θα πρέπει να μειώσει στο ήμισυ το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει ανά κιλοβατώρα ισχύος, κλείνοντας, μετατρέποντας ή θέτοντας σε αποθεματικό 364 gigawatts χωρητικότητας άνθρακα έως το 2030 – ή περίπου 600 μονάδες, σύμφωνα με ανάλυση από την TransitionZero, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της