Την 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ επέλεξαν σήμερα οι Πράσινοι ως την υποψήφια καγκελάριο του κόμματός τους ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το κόμμα επιλέγει ένα υποψήφιο, καθώς μέχρι σήμερα κατέβαινε στις εκλογές με «δίδυμη» ηγεσία – κάτι που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη των φιλοδοξιών που έχει και φτάνουν ακόμη και στη διεκδίκηση της εντολής για τον σχηματισμό της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πράσινους ποσοστό κοντά στο 22%, με ανοδικές τάσεις, το οποίο φαίνεται να τους διασφαλίζει άνετα τη δεύτερη θέση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και αυξηθεί η παράσταση νίκης, να στοχεύσουν την πρωτιά.
Εξάλλου, το μέχρι πρόσφατα αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο και πρώτο κόμμα, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), βυθίζεται καθημερινά στη δίνη της κρίσης, ενόψει της μετά-Μέρκελ εποχής. Μια κρίση που αποτυπώνεται και στην αδυσώπητη σύγκρουση για τοι χρίσμα του υποψηφίου καγκελάριο στις εκλογές ανάμεσα στον Άρμιν Λάσετ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Μάρκους Ζέντερ.
Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική τους, μακρόχρονη κρίση, η οποία αφορά και την ταυτότητά τους. Τα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις στα διάφορα κρατίδια και τις δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικά, της τάξης του 15-16%, ενώ ο δικός τους υποψήφιος – ο νυν υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς – δεν δείχνει να πείθει.
Ποια είναι η Μπέρμποκ
Όσον αφορά την υποψήφια των Πρασίνων, η οποία επικράτησε του εταίρου της στην ηγεσία του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, αν και μέλος της Μπούντεσταγκ από το 2013, ήταν πρακτικά άγνωστη στο πολιτικό γίγνεσθαι το 2018, όταν εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα των Πρασίνων. Ανήκει δε, όπως άλλωστε και ο Χάμπεκ, στην πτέρυγα των λεγόμενων «ρεάλος», δηλαδή των πραγματιστών που εκφράζουν θέσεις αποδεκτές από το πολιτικό σύστημα και τη γενικώς συντηρητική κοινωνία της Γερμανίας.
Σημειώνεται πως η Μπέρμποκ υπήρξε στο παρελθόν κάτοχος του χάλκινου μεταλλείου στο αγώνισμα του τραμπολίνο σε εθνικό επίπεδο, ενώ έχει σπουδάσει στο London School of Economics και έχει διατελέσει σύμβουλος μέλους της Ευρωβουλής. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και ζει στο Πότσδαμ, ενώ είναι υπέρμαχος της πλήρους απεξάρτησης της Γερμανίας από τον λιγνίτη.
Θα καταφέρει, άραγε, να οδηγήσει τους Πράσινους στην κορυφή; Το οικονομικό και πολιτικό μομέντουμ, πάντως, μοιάζουν να την ευνοούν.
Latest News
«Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες - Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού
Πιθανό να έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς στις Κυκλάδες, δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης
Σχεδόν ένας σεισμός κάθε δέκα λεπτά στις Κυκλάδες
Δεκάδες είναι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στις Κυκλάδες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης.
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο εργαζόμενο, αναλογία που παρακολουθεί στενά η Fed, παρέμεινε στο 1,1 για έκτο μήνα
Δεμένα τα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου - Ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας
Λογικές, για την εποχή, οι τιμές για αεροπλάνο στη Σαντορίνη, λέει ο Οικονόμου
Οι τιμές, για τη Σαντορίνη, έχουν πάει πάλι στα 50 με 60 ευρώ, το οποίο είναι μία κανονική, λογική τιμή για την εποχή, λέει ο υφυπουργος Μεταφορών
Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζει η Σαντορίνη - Νέες κατολισθήσεις
Για ακόμη μία ημέρα οι Κυκλάδες ταρακουνιούνται από τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν φύγει με πτήσεις της Aegean από Σαντορίνη Δευτέρα και Τρίτη
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη- Διυπουργική σύσκεψη το πρωί
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα