Όταν η Zoom λανσάρισε τις Zoom Apps και το Marketplace σαν σημείο προώθησης των εν λόγω εφαρμογών πέρυσι, ήταν ένα σήμα ότι η εταιρεία ήθελε να μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από μία εφαρμογή βίντεο-διασκέψεων.
Προφανώς ήθελε να μετατραπεί σε μία πλατφόρμα, την οποία οι δημιουργοί εφαρμογών (developers) θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να «κτίσουν» εφαρμογές που θα βασίζονταν στο Zoom.
Σήμερα, η εταιρεία προχώρησε στην ανακοίνωση ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενθαρρύνει τις πλέον ελπιδοφόρες startups, προσφέροντας τόσο το σύνολο των εργαλείων της πλατφόρμας Zoom για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, όσο και δίνοντάς τους χρηματοδότηση.
«Ψάχνουμε για εταιρείες με βιώσιμα προϊόντα και πρόωρη επαφή με την αγορά, καθώς και δέσμευση στη συνεχή ανάπτυξη και δέσμευση στο οικοσύστημα του Zoom» έγραψε σε ένα blog post ο Colin Born της Zoom, ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα.
Η ομάδα εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας με μεγάλη συμμετοχή από την εκτελεστική ομάδα του Zoom θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και τη διαχείριση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει μεταξύ 250.000 και 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε εκκίνηση στο χαρτοφυλάκιο.
Ενώ η εταιρεία θέλει την επιτυχή επένδυση, ένα μεγάλο μέρος αυτής χρησιμοποιεί απλά το επενδυτικό ταμείο για να ενθαρρύνει τους δημιουργούς εφαρμογών να εκμεταλλευθούν τις τεχνικές δυνατότητες της πλατφόρμας. «Αισθανόμαστε ότι θα τις βοηθήσουμε (τις startups) να χτίσουν αυτές τις πολύτιμες και συναρπαστικές εμπειρίες και, έχοντας αυτό και επενδύοντας, βοηθούμε να φέρουμε λύσεις και να επεκτείνουμε περαιτέρω το οικοσύστημα», δήλωσε στο TechCrunch ο CTO της Zoom, Μπρένταν Ίτελσον
Το Zoom έχει έναν αριθμό εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών που επιχειρηματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν εφαρμογές, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας. Τον Μάρτιο η εταιρεία παρουσίασε ένα SDK (software development kit) ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει προγραμματιστές να ενσωματώσουν τις λειτουργίες του Zoom μέσα στις δικές τους εφαρμογές.
Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει εργαλεία ενσωμάτωσης μίας εφαρμογή μέσα στο Zoom, όπως αυτές που είναι σχεδιασμένες ειδικά για την εκπαίδευση ή για τον τομέα της υγείας, ενώ υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ενημέρωσης για όλα αυτά στο developer.zoom.us.
Το Zoom δεν είναι η μόνη εταιρεία που επενδύει σε developers που μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα. Φίρμες όπως οι Sequoia, Maven Ventures και Emergence Capital ήδη άρχισαν να επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται «πάνω» στην πλατφόρμα του Zoom, συμπεριλαμβανομένων των Mmhmm, Docket και ClassEdu.
Το fund δίνει στους ιδρυτές των startups μία ακόμη επιλογή να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να απογειώσουν την ιδέα τους. Ο Ίτελσον υποστηρίζει ότι όλες οι επενδύσεις θα είναι επενδύσεις σε επίπεδο seed για αρχάριους και θα παρέχουν πόρους για προγραμματιστές και επιχειρήσεις για να τους βοηθήσουν στο κτίσιμο των επιχειρήσεων και στη διανομή των προϊόντων.
Ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι θα αναζητήσει η ίδια πολλά υποσχόμενες νεοσύστατες εταιρείες για να τις φέρει στο χαρτοφυλάκιο, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο zoom.com/fund.