
Η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση) έχει ανακάμψει ελαφρά από τις αρχές Απριλίου. Αυτό φαίνεται και στον δείκτη ανάκαμψης στην Ελλάδα σε σχέση με τον δείκτη οικονομικής κλίμακας.
Ενώ, δηλαδή, ο δείκτης ανάκαμψης στην Ελλάδα που περιλαμβάνει μία σειρά από τομείς όπως η υγεία και οι μετακινήσεις οι οποίοι υποφέρουν, αλλά και την ζήτηση και την κατανάλωση και συνεπώς επιδεινώνεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης (ERT) παρακολουθείται από τους Oxford Economics κάθε εβδομάδα αλλά, έχει συνήθως δύο εβδομάδες καθυστέρηση.

«Από την σύγκριση της εποχιακά διορθωμένης μεταβολής (για να μπορούν να συγκρίνονται) των δύο δεικτών (Ελληνικού και Ευρωπαϊκού), βλέπουμε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου οι δύο δείκτες αρχίζουν να αποκλίνουν με τον Ελληνικό να υστερεί του Ευρωπαϊκού γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό. Η υστέρηση σχετίζεται με τις υγειονομικές εξελίξεις. Φαίνεται ότι οι βελτιωμένοι οικονομικοί δείκτες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση των υγειονομικών. Η εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα ενδεχομένως θα επηρεάσει και τους οικονομικούς δείκτες στην συνέχεια, χωρίς πάντως να είναι απαραίτητο» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να συνδυάζονται με τις εξελίξεις σε ένα επίσης ευαίσθητο δείκτη που είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτός ο δείκτης απηχεί τις απόψεις των ιδιωτών και των επιχειρηματιών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεντρώνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, δηλαδή για το διάγραμμά μας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ο δείκτης αυτός, που είναι καθαρά οικονομικός στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον Μάρτιο. Η ανάκαμψή του στην Ευρωπαϊκή οικονομία είναι εντονότερη» σχολίαζουν οι ερευνητές του e-learning του ΕΚΠΑ.
Συμπερασματικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάρτιο αλλά, οι υγειονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι είναι αρκετά εύθραυστο.
Αντιθέτως στην Ευρωπαϊκή οικονομία η τάση βελτίωσης είναι σαφής και ενδεχομένως λαμβάνει ισχυρά χαρακτηριστικά.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Οι δείκτες παρακολούθησης της Ελληνικής ανάκαμψης (GRT) παρακολουθούνται εβδομαδιαίως και δημοσιεύονται με μόλις μιας εβδομάδας καθυστέρηση. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης (ERT) παρακολουθείται από τους Oxford Economics κάθε εβδομάδα αλλά έχει συνήθως δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Οι δείκτες αυτοί είναι σύνθετοι και περιλαμβάνουν υγειονομικά στοιχεία, στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγής. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι δείκτες και θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή.


Latest News

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του

Το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης της Ευρωζώνης στην Ελλάδα - Οι αβεβαιότητες
Ενισχύθηκε η αποταμιευτική συμπεριφορά στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα παρά τη βελτίωση του σχετικού δείκτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Financial Times για ΟΠΑ: Το ACEin κορυφαίο ελληνικό startup hub το 2025
Το Κέντρο ACEin του ΟΠΑ αποτελεί το μοναδικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας ελληνικού πανεπιστημίου που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη κατάταξη

Νέα διεθνής αναγνώριση για το ΟΠΑ από την «Quacquarelli Symonds»
Ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατέταξε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2025 μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο

Οι 3 κίνδυνοι για τις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – Η απειλή για τη συνοχή της ΕΕ
Οι χώρες της ΚΑΕ έχουν βασίσει την ανάπτυξή τους σε ένα εξαγωγικό μοντέλο που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας ζήτησης