
«Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση του πλαισίου ελέγχων και στον κλάδο του μελιού αποτελούν για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη νέα κανονικότητα στη χώρα μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2020 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έχουν διενεργηθεί ήδη 165 έλεγχοι (απολογιστικά στοιχεία θα υπάρχουν μετά τον Ιούνιο του 2021) και βρέθηκε ότι το 23% των δειγμάτων αφορούσε μέλι, που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα. Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, «έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40.262,3 κιλά, δηλαδή 40 τόνοι μελιού!» σημείωσε η Υφυπουργός και πρόσθεσε πως από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές/καταγγελίες, που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων.
Η κ. Αραμπατζή, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία για την απομόνωση των αθέμιτων πρακτικών και υπεραμύνθηκε των αλλαγών που φέρνει το νέο Εθνικό, Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
Με το νέο Μητρώο θα μπορούν:
- να εγγραφούν και από τον υπολογιστή τους οι μελισσοκόμοι της χώρας
- πρώτη φορά θα γίνεται δήλωση πελατών χονδρικής και ποσοτήτων ( 1ο στάδιο ελέγχου ισοζυγίων)
- πρώτη φορά καθορίζονται κριτήρια για την διενέργεια ελέγχων αλλά και υποχρεώσεις και κυρώσεις για την προάσπιση των μελών του Μητρώου.
Ισοζύγια στο μέλι
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως στη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για ένα, κατ΄ αναλογία, σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ με ισοζύγια στο μέλι, απαντώντας στην κ. Τελιγιορίδου ότι οι μεθύστερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από καιρό δρομολογηθεί.
Στο ισοζύγιο του μελιού τροφοδότης θα είναι το Εθνικό, Ηλεκτρονικό, Μελισσοκομικό Μητρώο αλλά επιπλέον θα καταγράφεται και θα ταυτοποιείται όλο το «μελισσοκομικό δυναμικό» από τους παραγωγούς, τους εισαγωγείς, μέχρι τη λιανική προκειμένου να παρακολουθείται η διαδρομή του μελιού, από την κυψέλη έως το ράφι.
Έτσι θα:
- αποτυπώνεται πλήρως το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος
- γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων»
- ενισχύεται το εισόδημα των μελισσοκόμων
- το ελληνικό μέλι αποκτά προστιθέμενη αξία και
- δημιουργείται το αναγκαίο υπόβαθρο για το «ελληνικό σήμα».


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο