Αναζητώντας το στίγμα της οικονομίας και την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, για το πού βαδίζουμε εν μέσω πανδημίας, δύο είναι οι αξιόπιστες πηγές στις οποίες ανατρέχουμε καθημερινά μέχρι να περάσει αυτός ο εφιάλτης.

Η πρώτη πηγή, είναι το επιστημονικό κέντρο ερευνών για τη νόσο COVID-19 του Johns Hopkins University που παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και 14 μήνες σε πραγματικό χρόνο τα κρούσματα, τους θανάτους και τους ιαθέντες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Δυστυχώς, σε αυτή τη μακάβρια κατάταξη στη λίστα των θανάτων η χώρα μας από τον περασμένο Νοέμβριο ανεβαίνει σκαλί-σκαλί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην 34η θέση παγκοσμίως με 9.500 χαμένες ζωές.

Η δεύτερη πηγή που προσφέρεται για ασφαλείς συγκρίσεις και συμπεράσματα είναι οι «FT», που παρακολουθούν στον διαδικτυακό τους τόπο τον κινούμενο μέσο όρο του αριθμού των θανάτων ανά 100.000 κατοίκους των τελευταίων επτά ημερών ανά τον κόσμο.

Από το γράφημα αυτό, το «new deaths attributed to Covid-19 in United States, United Kingdom, France, Greece, Italy and Israel» (στο οποίο ανέτρεξε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πατριάρχης του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, Στέφανος Μάνος για να δηλώσει «μας κρύβουν την αλήθεια»), διαπιστώνουμε – όχι με λύπη, αλλά με φόβο και αγωνία – ότι η Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε ακόμη και την Ιταλία, η οποία στο πρώτο κύμα της άνοιξης του 2020 ήταν η χώρα του δράματος.

Και στις τελευταίες, καλύτερες πλέον θέσεις είναι το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, όπου οι άνθρωποι μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς παίρνουν πίσω τη ζωή τους, επέστρεψαν στην εργασία τους, απολαμβάνουν χωρίς περιορισμούς τις μικρές καθημερινές χαρές του φαγητού, του ποτού, του πολιτισμού, της διασκέδασης χωρίς μάσκες.

Δυστυχώς εμείς απέχουμε από αυτή την πραγματικότητα, και όσο δεν θέλουμε να τη δούμε κατάματα θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεπεράσουμε τις 10.000 χαμένες ψυχές και το μόνο που θα μας μένει είναι να… προσευχόμαστε!

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία ασφυκτιά, όλοι οι δείκτες «υγείας» έχουν επιδεινωθεί τόσο ώστε μπορούν να συγκριθούν μόνο με την απαρχή της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων. Οι αριθμοί της τρέχουσας κρίσης όμως είναι το ζήτημα που μας απασχολεί και θα αναλύουμε σε βάθος καθημερινά από τις στήλες του ΟΤ.gr.
Ενα είναι μαθηματικά βέβαιο: Η δίδυμη κρίση που βιώνουμε – η υγειονομική και η οικονομική – αν συνδυαστεί με την κρίσιμη καμπή των εθνικών θεμάτων σύντομα θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις.

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», τον οποίο εμείς πήραμε στα χέρια μας στα άγουρα χρόνια της φοιτητικής ζωής στα οικονομικά πανεπιστήμια της χώρας, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» με τον οποίο διαφωνούσαμε για την πολιτική του γραμμή, δίδαξε γενιές.

Ενα είναι βέβαιο: Υπηρέτησε την αλήθεια (τη δική του αλήθεια), μια παράδοση την οποία καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή και να αφήσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Opinion |

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας

Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Opinion |

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων