Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος από σήμερα είναι και πάλι παρών. Είχε πρωτοεκδοθεί το 1926 ως εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα έως το 1944. Επανεκδόθηκε το 1964 ως εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση για να διακόψει και πάλι την κυκλοφορία του το 1996. Αναβιώνει ως ηλεκτρονική πλέον οικονομική επιθεώρηση από την διάδοχο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη εκδοτική εταιρεία Alter Ego.
Στην πραγματικότητα ο ΟΤ δεν είχε πάψει ποτέ να είναι παρών στην μνήμη των άνω των 100.000 αναγνωστών του με συνεχείς αναφορές σ’ αυτόν και τις απόψεις του και ως σχολή οικονομικών επιστημών ιδιαίτερα για τους χιλιάδες φοιτητών, που τον είχαν επιλέξει ως συμπληρωματικό εγχειρίδιο για τις σπουδές τους.
Με την ισχυρή ανάμνηση και την ανάγκη ενός οικονομικού συμβούλου, μακράν κάθε κομματικής αντιδικίας και με στόχο την έγκυρη οικονομική ενημέρωση αναλαμβάνει και πάλι ο OT.gr με εκλεκτό επιτελείο συνεργατών, τη συνεργασία των σημαντικότερων διεθνών πηγών και την προσδοκώμενη ενεργό συμμετοχή των αναγνωστών του.
Έχοντας διατελέσει επί 40 χρόνια διευθυντής του, κατά την περίοδο που το περιοδικό είχε αναδειχθεί σε θεσμό, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος του ΔΟΛ αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης, μου ζητήθηκε να προλογίσω την αναβίωση του Οικονομικού Ταχυδρόμου σε ηλεκτρονικό δίκτυο. Πέραν της τιμής που μου γίνεται εκλαμβάνω ότι το νέο site θα ακολουθήσει και τις αρχές και την δεοντολογία που διείπε τον έντυπο Οικονομικό Ταχυδρόμο, χάρις στις οποίες απέκτησε κύρος, εκτίμηση και ευρεία απήχηση.
Αξίζει να αναφερθώ σ’ αυτές. Απόλυτη ανεξαρτησία από κόμματα και επιχειρηματικά συμφέροντα. Σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες και το εθνικό συμφέρον. Φιλόξενος σε όλες τις τεκμηριωμένες απόψεις. Μαχητικός στην υποστήριξη των θέσεων που προάγουν την ανάπτυξη, την απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα, με σεβασμό στο ισχύον δίκαιο, την καινοτομία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τον τεκμηριωμένο αντίλογο.
Δεν έπαψα να τονίζω ως διευθυντής του ΟΤ ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να βασίζεται στη συνεχή ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεών της μέσω της ανοικτής οικονομίας και του σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού της, υπέρ του οποίου οι μάχες που έδωσε, και θα πρέπει να δίνει και ως ιστοσελίδα ο ΟΤ, υπήρξαν επίμονες και έντονες σ’ ένα κλίμα που ευνοούσε τον προστατευτισμό και την αδίστακτη ψηφοθηρία.
Η έναρξη του OT.gr συμπίπτει με μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Έχοντας μόλις εξέλθει από την εξυγιαντική αγωγή της οικονομίας, που μας επεβλήθη κατά την προηγούμενη δεκαετία, απορρυθμίστηκε λόγω της πανδημίας απειλώντας ή οδηγώντας σε χρεωκοπία χιλιάδες κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η προσπάθεια στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και του απειλούμενου με ανεργία προσωπικού τους επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα επάνοδο – προσωρινά ελπίζεται – στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον αναγκαίο δανεισμό, που ανέβασε το δημόσιο χρέος στο 210% του ΑΕΠ.
H ελπίδα εξόδου έως το θέρος από την επιδημιολογική ασφυξία με την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των γενναιόδωρων παροχών του Ταμείου Ανάκαμψης, αν αυτό εγκαίρως λειτουργήσει, δημιουργούν τις προοπτικές όχι μόνο εξόδου από την μιζέρια της πανδημίας, αλλά και μιας νέας υγιέστερης και ασφαλέστερης πορείας για ένα καλύτερο αύριο.
Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει την ευθύνη και την υποχρέωση όχι μόνο να δρομολογήσει την νέα αναπτυξιακή πορεία σε στέρεες βάσεις, αλλά και να καταπολεμήσει και αποβάλει τα εμπόδια, που αποτρέπουν την ομαλή πορεία. Ιδιαίτερα τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και των κεκτημένων, που επέβαλαν η κομματική ψηφοθηρία, ο αρνητικός ρόλος των συνδικαλιστών και κυρίως το διαβόητο πολιτικό κόστος. Επίσης η απλούστευση της νομοθεσίας και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης οφείλουν να κυριαρχήσουν ως βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: «Πολλές κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ – μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές προσθέτω εγώ – δυσκολεύονται πολιτικά να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλά χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυτές κάθε προσπάθεια και κάθε οικονομική θυσία θα αποδειχθούν μάταιες.»
Ο OT.gr τάσσεται υπέρμαχος αυτών των επιταγών της ιστορίας και ο συνεχής διάλογος με τους αναγνώστες του, που ανοίγει σήμερα, θα υπηρετήσει με συνέπεια τις αρχές και αξίες, των οποίων υπήρξε υπέρμαχος κατά τα σχεδόν 100 χρόνια δυναμικής παρουσίας του στη δημόσια ζωή της χώρας. Εκκινούμε σε μία κρίσιμη καμπή για την έξοδο εκ της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και την ανάγκη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού. Αν δεν είναι σταδιακή και προσεκτική η απόσυρση των μέτρων αυτών τότε θα έχουμε σίγουρα μια σειρά μεγάλων χρεοκοπιών και εκτίναξη των μη εξυπηρετουμένων δανείων.
Πάντως για να ξεκινήσουμε αισιόδοξα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία και στην πρόβλεψη αυτή συγκλίνουν και η Παγκόσμια Τράπεζα και οι διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί, που θεωρούν ότι η έξοδος από την κρίση είναι εξασφαλισμένη με τις σωστές πολιτικές μέσα σε πνεύμα διεθνούς συνεργασίας.
Αυτές τις σωστές πολιτικές τάσσεται να υποστηρίξει με συνέπεια και πάθος και ο αναβιώσας νέος OT.gr.
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται