Ένα σχέδιο εκατό ημερών  με στόχο την προστασία του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, παρουσίασε την Τρίτη η κυβέρνηση Μπάιντεν. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των ιδιωτικών εταιρειών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται το δίκτυο.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεγάλα βήματα προς την εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να βελτιώσει την άμυνα στον κυβερνοχώρο της χώρας.

Το δίκτυο παραγωγής ενέργειας παραμένει ευάλωτο σε επιθέσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια καλά τεκμηριωμένη και αυξανόμενη απειλή στον κυβερνοχώρο από κακόβουλους που επιδιώκουν να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια στην οποία βασίζονται οι Αμερικανοί για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις », δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm.

Οι ειδικοί πάντως,  εκτιμούν ότι αν και το σχέδιο προβλέπει έναν αγώνα δρόμου 100 ημερών, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και κυβέρνησης,  πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογία ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ταχύτερα τις επιθέσεις στους εξειδικευμένους υπολογιστές που ελέγχουν το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει εισφορά από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό κυρίως σε μικρότερες εταιρείες, που είναι δύσκολο να σηκώσουν το κόστος της επένδυσης αυτής.

Στο διάστημα που θα ακολουθήσει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, θα πρέπει να μελετήσουν το τελικό κείμενο των ρυθμίσεων και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις αναφορικά με την προωθούμενη συνεργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας
Ενέργεια |

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα