Ισχυρή, για δεύτερη χρονιά, παραμένει η δυναμική της σύγκρουσης… μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πόλεμος των τιμών, των εκπτώσεων, των προσφορών και από πέρυσι και η μάχη της διάθεσης των πιο «πράσινων» προϊόντων ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν 600.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάξουν προμηθευτή.
Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το 2020 στο Διασυνδεδεμένο και Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας 585.964 καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης μετακινήθηκαν από προμηθευτή σε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιστοιχούν στο 7,7% του συνολικού αριθμού των ενεργών παροχών, ήτοι 7.593.411.
Είναι η δεύτερη χρονιά που το ρεύμα… των μετακινήσεων (switching) διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2019 το αντίστοιχο μέγεθος της κινητικότητας είχε καταμετρηθεί σε 624.024 παροχές.
Και μπορεί το 2020 να είναι ελαφρώς χαμηλότερος ο αριθμός των πελατών, ωστόσο, όπως προκύπτει από τη ΡΑΕ, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που αντιπροσωπεύουν οι 585.964 ήταν 3.430.728 MWh (Μεγαβατώρες) έναντι των 977.849 MWh που έκαψαν… οι 624.024 καταναλωτές το 2019. Με πιο απλά λόγια ο όγκος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που άλλαξε χέρια… πέρυσι ήταν υψηλότερος κατά 250%. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι πελάτες που αναζήτησαν άλλον προμηθευτή ρεύματος ήταν εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Κινητικότητα πελατών
Η κινητικότητα των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στους ακόλουθους λόγους:
1. Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας αποκτά όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά με εκείνα των τηλεπικοινωνιών.
Οι καταναλωτές αποκτούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταλείποντας το φοβικό σύνδρομο που είχαν αποκτήσει από το «σκάσιμο» των εταιριών Energa και Hellas Power προς το τέλος του 2011 με αρχές του 2012.
Δεν διστάζουν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, όπως συμβαίνει με μεγαλύτερους ρυθμούς και στις τηλεπικοινωνίες.
2. Οι περιπέτειες που πέρασε την περίοδο 2017-2019 η ΔΕΗ, ανησύχησε χιλιάδες πελάτες της με αποτέλεσμα να δουν πιο προσεκτικά τους ανταγωνιστές τους και να απαιτήσουν καλύτερα προϊόντα και φιλικότερες υπηρεσίες.
3. Οι προμηθευτές, ΔΕΗ και ιδιώτες, έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό χαμηλότερων χρεώσεων, μεγάλων εκπτώσεων αλλά και προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.
4. Τα φαινόμενα των προσφορών – κραχτών που είχαν σαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα πέντε χρόνια να έλκουν κακοπληρωτές περιορίστηκαν σημαντικά. Πια οι εταιρίες ενέργειας επικεντρώνονται σε εκπτώσεις συνέπειας δηλαδή μειώνουν τις τιμές ρεύματος μόνο σε όσους πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς. Άρα αποπνέουν μία εμπιστοσύνη στους επίδοξους αλλά και συνεπείς πελάτες.
5. Τα νέα προγράμματα «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή προϊόντων ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελούν μία καινούργια τάση στην αγορά. Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να επιλέγουν προμηθευτές που πρωταγωνιστούν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
6. Η κρίση της πανδημίας την περασμένη χρονιά ώθησε πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας της πτώσης του τζίρου, να αναζητήσουν οικονομικότερες επιλογές ως προς την κατανάλωση ρεύματος.
Όπως προκύπτει πάντα από τα στοιχεία της ΡΑΕ, η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2020 είχε στο Διασυνδεδεμένο και Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα 5.942.159 πελάτες. Στους ιδιώτες προμηθευτές αντιστοιχούν 1.651.252 παροχές. Οι τελευταίοι χρόνο με το χρόνο – με αργούς βέβαια ρυθμούς – ανεβάζουν το πελατολόγιο τους.
Οι δέκα μεγαλύτεροι προμηθευτές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα οι δέκα μεγαλύτεροι προμηθευτές σε αριθμό παροχών για το 2020 είναι:
· ΔΕΗ: 5.283.717
· Protergia: 245.165
· Elpedison: 233.676
· ΗΡΩΝ: 196.974
· Watt & Volt: 170.584
· ΖΕΝΙΘ: 136.890
· VOLTON: 103.022
· NRG: 101.035
· ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 77.239
· VOLTERRA: 31.319
Latest News
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα
Οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Ιανουαρίου - Η μεσοσταθμική τιμή για τα πράσινα τιμολόγια
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ - Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
Το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου στην ατζέντα Μητσοτάκη - Αλ Σίσι - Χριστοδουλίδη
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου
Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Καθησυχαστικός για το ρωσικό αέριο
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και αναδρομικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις
Γκάζι στο καλώδιο GSI, στο προσκήνιο ο EastMed – Τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο
Η ενέργεια στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο – Τα δύο έργα κλειδιά με Ισραήλ και Κύπρο
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου