Με την πανδημία να έχει «τινάξει στον αέρα» αρκετές φορές τα σχέδια της Ευρώπης για άρση των περιοριστικών μέτρων, πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, το νέο ορόσημο που φαίνεται να θέτει η Ευρώπη είναι τα μέσα Μαΐου. Εκτός απροόπτου βέβαια καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για ένα νέο -πιο επιθετικό λόγω μεταλλάξεων- κύμα της πανδημίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός πάντως ήδη ετοιμάζεται να ανακοινώσει οδικό χάρτη για τη μετα-lockdown εποχή, ίσως και αύριο, Τετάρτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τα μέσα Μαΐου – στις 14, εξάλλου, ανοίγει ο τουρισμός – θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα, με επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Παρόμοιο σχεδιασμό εμφανίζονται να έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε μία προσπάθεια συντονισμού στην άρση των περιορισμών, παρά το γεγονός, βέβαια, πως κάθε χώρα έχει τα δικά της επιδημιολογικά δεδομένα και, άρα, αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας», ενώ έκανε λόγο για επικείμενο τέλος της υγειονομικής κρίσης, με τη βοήθεια των εμβολιασμών αλλά και των self test, θέτοντας ως ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου, οπότε δρομολογείται το άνοιγμα του τουρισμού σε επισκέπτες από το εξωτερικό, «υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».
Αυστρία: Το Μάιο σχεδιάζει άνοιγμα, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων
Παρόμοιο σχεδιασμό έχει και η Αυστρία, με τον καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, να παρουσιάζει την προοπτική για ταυτόχρονο άνοιγμα, στα μέσα Μαΐου, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εστίασης και του τουρισμού, με σχεδιασμό ασφάλειας.
Η επεξεργασία για τις λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς όρους και τις ημερομηνίες αναμένεται να γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο Κουρτς ανακοίνωσε πως με την πρόοδο των εμβολιασμών θα είναι εφικτά τα πρώτα βήματα ανοίγματος, παρά τον – ακόμη – υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αυστρία.
Ο αυστριακός καγκελάριος, μάλιστα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν καθίσταται αναγκαίο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι τα σενάρια «συντέλειας του κόσμου» δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι το επίπεδο μόλυνσης είναι «σχετικά σταθερό», ότι όλα τα βήματα ανοίγματος θα γίνουν «προσεκτικά», και ότι οι μάσκες, τα τεστ και επίσης το «πράσινο διαβατήριο» θα παίξουν μεγάλο ρόλο.
Ολλανδία: Από την επόμενη εβδομάδα χαλάρωση των μέτρων
Τη χαλάρωση των μέτρων lockdown και στην Ολλανδία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, από την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, παρά τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων.
Το μέτρο της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, που βρίσκεται σε ισχύ τους τελευταίους τρεις μήνες, θα αρθεί από τις 28 Απριλίου, δήλωσε ο Ρούτε, ενώ εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους.
Γαλλία: Εξετάζει χαλάρωση τον Μάιο
Και η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει χαλάρωση του lockdown τον Μάιο, αν βέβαια έχει ενδείξεις ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, ώστε να ξανανοίξει ορισμένες επιχειρήσεις και δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ελπίζει ότι μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, σε συνδυασμό με το εθνικό lockdown για ένα μήνα που εφαρμόζεται από το τέλος Μαρτίου, θα συμβάλλουν στην ανάκτηση του ελέγχου του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Πάντως, πιο επιφυλακτικός είναι ο γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος θα επικροτούσε μια χαλάρωση ανά περιφέρεια των μέτρων lockdown που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Le Telegramme. Ο Βεράν επεσήμανε ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως το πιο πρόσφατο κύμα της πανδημίας στη Γαλλία έχει αρχίσει να υποχωρεί λίγο, ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα.
«Πείραμα διακοπών» τύπου Ρόδου και στη Γερμανία
Δεν είναι μόνο η Ρόδος που δοκιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα για Covid-free διακοπές. Σε πιλοτικό πρόγραμμα πρωταγωνιστεί και η παραθαλάσσια πόλη του Εκερνφέρντε στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, στη Γερμανία.
Η συγκεκριμένη πόλη είναι περισσότερο γνωστή για τη βάση υποβρυχίων και ειδικών δυνάμεων που φιλοξενεί, ωστόσο το καλοκαίρι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για μπάνια, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία και περιηγήσεις σε γειτονικούς οικισμούς, πολλοί από τους οποίους παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.
Μετά από lockdown οκτώ μηνών, στις 19 Απριλίου άνοιξαν και πάλι στην ευρύτερη περιοχή ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για τον τουρισμό. Στο Εκερνφέρντε, ανοίγει και η μαρίνα για ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί και πάλι το αργότερο στις 15 Μαΐου. Αν τα κρούσματα είναι λιγότερα από εκατό ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες, το πιλοτικό πρόγραμμα θα παραταθεί, κατά πάσα πιθανότητα.
Το παράδειγμα του Εκερνφέρντε, μάλιστα, ακολουθούν και άλλες πόλεις στο συγκεκριμένο κρατίδιο, το πιο βόρειο της Γερμανίας, που ζει κυρίως από τον τουρισμό. Στην πόλη του Λίμπεκ, το πιλοτικό πρόγραμμα θα άρχιζε στο τέλος Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 3 Μαΐου, μετά από μία ανεξήγητη άνοδο κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.
Βρετανία: Χαλαρώνει το lockdown – Έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα
Με τους Βρετανούς τουρίστες να αποτελούν τεράστια πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, η Ελλάδα αποφάσισε να υποδεχτεί στις 19 Απριλίου – πριν από τις 14 Μαΐου, δηλαδή, οπότε ανοίγει επίσημα ο ελληνικός τουρισμός – πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μαζί με τουρίστες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR test, εντός των προηγούμενων 72 ωρών.
Με αυτό το δεδομένο, θετικά κρίνεται το γεγονός ότι η Βρετανία χαλάρωσε το lockdown στο έδαφός της, καθώς έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό, με τους Άγγλους να σπεύδουν να γεμίσουν τα εστιατόρια την περασμένη εβδομάδα.
Τα «μη απαραίτητα» καταστήματα ξανάνοιξαν στην Αγγλία τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, ενώ επετράπη σε εστιατόρια και παμπ να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους.
Ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων
Τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών στην άρση των μέτρων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση του ιού και τον μετριασμό των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας, «έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν σταδιακά να άρουν τα οικεία μέτρα ανάσχεσης του ιού, με στόχο την έναρξη της φάσης ανάκαμψης και αναζωογόνησης των κοινωνιών και της οικονομίας μας».
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, αν και δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις για σταδιακή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική άρση των μέτρων ανάσχεσης, «ο στενός συντονισμός της μελλοντικής πορείας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέβαλε στις 13 Απριλίου έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.
Ο χάρτης αυτός λαμβάνει υπόψη την εμπειρία και τη γνώση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τη συμβουλευτική ομάδα της Επιτροπής για τον κοροναϊό, την εμπειρία των κρατών μελών και την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Και τονίζει ότι, «παρά το γεγονός ότι η κατάσταση διαφέρει αισθητά μεταξύ των κρατών μελών, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια κοινή προσέγγιση».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τρεις είναι οι αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων:
- Η δράση θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και να επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία, με παράλληλη εξισορρόπηση των μέσων κοινωνικής και οικονομικής αποκατάστασης.
- Η δράση θα πρέπει να συντονίζεται μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές επιπτώσεις για όλα τα κράτη-μέλη και οι πολιτικές προστριβές.
- Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για τον καλύτερο συντονισμό, την επικοινωνία, και τον μετριασμό των υγειονομικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι η άρση των μέτρων θα πρέπει να αρχίσει με εκείνα που έχουν «τοπικό αντίκτυπο» και να επεκταθεί σταδιακά σε μέτρα με ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατή η ανάληψη αποτελεσματικών και εξειδικευμένων δράσεων «και η ενδεχόμενη ταχεία εκ νέου εφαρμογή των μέτρων, σε περίπτωση εμφάνισης νέων λοιμώξεων».
Για να υπάρξει μια σταδιακή προσέγγιση για το άνοιγμα των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, ώστε να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία βασικών προϊόντων και εργαζομένων σε νευραλγικές θέσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει:
- Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν με συντονισμένο τρόπο. Θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών, χαρακτηρισμένων ως χαμηλού κινδύνου. Τα γειτονικά κράτη μέλη θα πρέπει να παραμένουν σε στενή επαφή, για να διευκολύνουν τις σχετικές ενέργειες.
- Σε δεύτερη φάση, τα εξωτερικά σύνορα θα ανοίξουν εκ νέου, για να δοθεί πρόσβαση στους μη μόνιμους κατοίκους της ΕΕ, σε συνάρτηση με τη διασπορά του κοροναϊού εκτός της ΕΕ. Οι περιορισμοί των μη αναγκαίων ταξιδιών στην ΕΕ πρέπει να επανεξετάζονται συνεχώς.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να αποκατασταθεί σταδιακά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αρχές και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσαρμόζονται καταλλήλως στις αυξανόμενες δραστηριότητες με ασφαλή τρόπο.
«Δεν θα πρέπει να επιστρέψει ολόκληρος ο πληθυσμός στον τόπο εργασίας ταυτόχρονα και θα πρέπει να συνεχιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση», υπογραμμίζει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η τηλεργασία «θα πρέπει να ενθαρρυνθεί», ενώ στον τόπο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια.
Για τις συναθροίσεις, επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπούν «προοδευτικά».
Και διευκρινίζει πως, για τον καθορισμό της καταλληλότερης αλληλουχίας των μέτρων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εστιάζουν στις ιδιαιτερότητες των διαφόρων κατηγοριών δραστηριοτήτων, όπως:
- Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
- Η εμπορική δραστηριότητα (λιανική) με πιθανή διαβάθμιση.
- Οι κοινωνικές δραστηριότητες (εστιατόρια, καφετέριες, αθλητικά κέντρα), με πιθανή διαβάθμιση.
- Οι μαζικές συναθροίσεις.
Latest News
Πετρελαιοκηλίδα: Νεκρά βρέθηκαν 30 θαλάσσια κήτη στη Μαύρη Θάλασσα
Από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως περίπου 200.000 τόνοι εδάφους θα μπορούσαν να έχουν πληγεί
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει τη γερμανική οικονομία
Ο Μ. Φράτσερ, πρόεδρος του DIW, εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Ζητά από την επόμενη κυβέρνηση καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
Ο Μασκ... άδειασε τον Φάρατζ - Ζητά νέο ηγέτη στη βρετανική ακροδεξιά
Το κόμμα Reform έχει ανάγκη από νέο ηγέτη, ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε ο Ιλον Μασκ μέσω του Χ
Ο Τραμπ υποδέχεται την Μελόνι στη Φλόριντα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός και ο εκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του Ίλον Μασκ και του επόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κώστας Σημίτης «δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις»
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών