Ο Γουόλτερ Φριτζ Μοντέιλ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της φιλελεύθερης πολιτικής, και υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, πέθανε τη Δευτέρα στη Μινεσότα, σε ηλικία 93 ετών. Υπήρξε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζίμι Κάρτερ. Η δική του πορεία προς την προεδρία το 1984, ωστόσο, κατέληξε σε συντριπτική ήττα.

Σε έναν από τους απολογισμούς του πολιτικού του έργου, το 2010, ο Γουόλτερ Μοντέιλ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Όλη μου τη ζωή, δούλεψα την ιδέα ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής προόδου (…) χρειαζόμαστε αυτήν την πρόοδο. Η δικαιοσύνη το απαιτεί. ”

Το 1984 διετέλεσε υποψήφιος των Δημοκρατικών αλλά έχασε από τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, με συντριπτικό αποτέλεσμα.

Η Κάθι Τουνχέιμ, εκπρόσωπος της οικογένειας, ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του χωρίς όμως να διευκρινίσει την αιτία. Αλλά ο Γ. Μοντέιλ φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένος για το επερχόμενο τέλος. Το Σαββατοκύριακο μίλησε για τελευταία φορά με τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν · και με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Και έστειλε ένα αποχαιρετιστήριο email στα πρώην μέλη του προσωπικού του.

Υπό τον πρόεδρο Κάρτερ, από το 1977 έως το 1981, ο Μοντέιλ υπήρξε ο πρώτος αντιπρόεδρος που υπηρέτησε ως πραγματικός συνεργάτης ενός προέδρου, με πλήρη πρόσβαση σε ενημερωτικές πληροφορίες, εβδομαδιαίο γεύμα με τον κ. Κάρτερ, το δικό του γραφείο κοντά στον πρόεδρο και το δικό του προσωπικό σε άμεση διασύνδεση με τον πρόεδρο.

«Ο Φριτζ χρησιμοποίησε την πολιτική του ικανότητα και την προσωπική του ακεραιότητα για να μετατρέψει την αντιπροεδρία σε μια δυναμική πολιτική που δεν είχε ξαναδεί ποτέ η Αμερική», δήλωσε ο κ. Κάρτερ τη Δευτέρα το βράδυ, εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του «αγαπητού φίλου» του.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο κ. Μοντέιλ υποστήριξε έναν αποφασιστικό και παρεμβατικό ρόλο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ειδικά για λογαριασμό των φτωχών, των μειονοτικών ομάδων και των γυναικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα