Η κάθοδος στη συνεδρίαση της Δευτέρας έγινε σε δυο φάσεις: Η πρώτη προέκυψε από την επίδραση που είχε το limit down της ΠΕΙΡ, την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης μετά το reverse split. Η δεύτερη είχε να κάνει με εισαγόμενα αίτια, και ειδικότερα με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ και στη συνακόλουθη αντίδραση στην αγορά νομισμάτων, που κατέληξε σε ισχυροποίηση του ευρώ και έγινε αφορμή να πιεστούν όλες οι αγορές στην Ευρώπη.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν συνέχεια της προηγούμενής της, όπως φαίνεται από την εικόνα των μεταβολών των blue chip. Η εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 4 την Παρασκευή) έναντι των καθοδικών (22 από 20) και κανένα στα αμετάβλητα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, υποχωρώντας μέχρι τις 873,34 μονάδες (-2,81%). Στις 17:00 βρέθηκε στις 875,18 (-2,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 875,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,54%.

Η δυναμική με βάση το κλίμα που εγκαταστάθηκε στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ευνοεί τη διατήρηση της διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων καθώς στις ασιατικές μεταβολές κυριαρχούν οι πιέσεις με τις σημαντικότερες απώλειες να χαρακτηρίζουν τις αγορές της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Ανοδικά αντιθέτως κινούνται τα Κινεζικά χρηματιστήρια και της Κορέας με αποτέλεσμα τη μεικτή εικόνα μεταβολών που δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την τάση στην Ευρώπη.

Ωστόσο τα futures των δεικτών της Νέας Υόρκης εμφανίζουν θετικές μεταβολές, της τάξης του +0,10%.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων των αποτελεσμάτων, Motor Oil και ΔΕΗ δημοσιεύουν ισολογισμούς χρήσης σήμερα, με τη ΔΕΗ να έχει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα και τη Motor Oil να έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο επιχειρηματικό πλάνο με τις ΑΠΕ.

Η αγορά θεωρεί πλέον ως πυξίδα στους υπολογισμούς των συναλλασσόμενων, την άποψη ότι η ΠΕΙΡ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει την τιμή της επικείμενης ΑΜΚ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να προκληθούν απώλειες από αντανάκλαση σε αρκετούς τίτλους εκτός της βέβαιης επίδρασης στα υπόλοιπα τραπεζικά blue chip. Ο ΔΤΡ εμφάνισε χθες τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 54 συνεδριάσεων στο -5,63%, η αμέσως μεγαλύτερη είχε σημειωθεί στις 27/1 και ήταν -6,27%. Στο τέλος του σχολίου παραθέτουμε τον χάρτη της υπό εξέλιξη ΑΜΚ της ΠΕΙΡ όπως τον παρουσιάζει για τους πελάτες της η Merit Sec.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η διάθεση για ρευστοποιήσεις είναι σε ισχύ και δεν εξασθενεί τόσο εύκολα, αλλά υπάρχει και γνώση της απουσίας βάθους και οι κινήσεις όλων είναι μετρημένες.  «Μετά την ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα κατέχει μεταξύ 27% κατ’ ελάχιστον και 33% κατά το μέγιστο του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας. Περιμένουμε ισχυρή πίεση τις επόμενες ημέρες, καθώς η ΑΜΚ θα γίνει μεταξύ €1,00 και €1,15. Σύμφωνα με τους όρους που ανακοίνωσε το ΔΣ, οι παλαιοί μέτοχοι δικαιούνται 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, μειώνοντας το dilution στο 81%», σημείωνε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η Motor Oil και η ΔΕΗ την Τρίτη, η Κρι – Κρι την Τετάρτη, ο ΟΛΘ την Πέμπτη και η ΕΥΑΘ την Παρασκευή ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους. Την ίδια μέρα η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Παράλληλα, ο Παπουτσάνης ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη του 1ου τριμήνου 2021. Η Πειραιώς επανήλθε στη διαπραγμάτευση με τιμή εκκίνησης τα €4,784, μετά το reverse split και τις ανακοινώσεις των όρων της Α.Μ.Κ., διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για συνεδριάσεις υψηλών ‘συγκινήσεων’ τις επόμενες ημέρες”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, από την οποία δεν περιμένουμε εκπλήξεις. Στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Αντίστοιχα και εντός συνόρων αναμένουμε την δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των Motor Oil και ΔΕΗ, μεταξύ των Δεικτοβαρών τίτλων. Σήμερα, ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση της Πειραιώς, μετά το reverse split, η οποία επηρέασε την μεταβλητότητα και του Τραπεζικού δείκτη. Μετά την συσσώρευση, παραμένει πιθανή μια διόρθωση τιμών”.

Η υπό εξέλιξη αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ με κατατοπιστικές λεπτομέρειες από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS: το ΔΣ ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από €1.2δισ. έως €1.38δισ. και την έκδοση έως 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €1.00, με εύρος τιμών διάθεσης €1.00 έως €1.15 ανά νέα μετοχή. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, μέσω δημόσιας προσφοράς, και εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση. Οι συμμετέχοντες στην Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους, δηλαδή €1.15 ανά νέα μετοχή.=

Η διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς θα είναι τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης της Δημόσιας Προσφοράς εντός του τρέχοντος μηνός θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση και θα συμπίπτουν με εκείνες της Διεθνούς Προσφοράς.

Οι ιδιώτες και ειδικοί επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της εταιρείας, τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 κατά την εκκίνηση διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της μετά το Reverse Split και οι οποίοι εγγράφονται για την απόκτηση νέων μετοχών στη Δημόσια Προσφορά θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής επί των νέων μετοχών που θα επιμεριστούν στη Δημόσια Προσφορά, η οποία προνομιακή κατανομή θα είναι ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής του κατά προτεραιότητα επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά την ανωτέρω ημερομηνία. Ο αριθμός των νέων μετοχών που θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και σε ειδικούς επενδυτές θα καθοριστεί στο τέλος της Δημόσιας Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές. Τουλάχιστον 15% των νέων μετοχών (180.000.000 νέες μετοχές) και τουλάχιστον 85% των νέων μετοχών (1.020.000.000 νέες μετοχές) θα επιμεριστεί κατ’ αρχάς στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά, αντίστοιχα. Μετά την ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα κατέχει μεταξύ 27%, κατ’ ελάχιστον και 33% κατά το μέγιστο του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας.

Η μετοχή θα διαπραγματευτεί ξανά σήμερα, μετά το reverse split (16.5:1), με τιμή εκκίνησης €4.7850. Περιμένουμε ισχυρή πίεση τις επόμενες ημέρες, καθώς η ΑΜΚ θα γίνει μεταξύ €1.00 και €1.15, δηλαδή 79% και 76% χαμηλότερα από την τρέχουσα. Σύμφωνα με τους όρους που ανακοίνωσε το ΔΣ, οι παλαιοί μέτοχοι δικαιούνται 23.8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, μειώνοντας το dilution στο 81%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
Επικαιρότητα |

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία – «Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

«Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ