Σαράντα μέρες μετά την ανακοίνωση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest για την αποχώρηση του από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειώνοντας σταδιακά τη συμμετοχή του που έφτανε στο 28,18%, και ο Γιώργος Περιστέρης καθίσταται εκ νέου κυρίαρχος στην εισηγμένη φτάνοντας ήδη τις μετοχές του στο 30%.
Από τις 11 Μαρτίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχοντας τότε περίπου το 16% της εταιρίας, επιδόθηκε σε μπαράζ αγορών «πακέτων» που πωλούν οι Ολλανδοί ανεβάζοντας πια τη συμμετοχή του στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πηγές του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο ισχυρός άντρας του ομίλου τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφώσει την επάνοδο του ανεβάζοντας πια το ποσοστό του στο 32 με 33%.
Η αποεπένδυση της Reggeborgh, άνοιξε όμως το δρόμο για την είσοδο κι άλλων επενδυτών στον δυναμικά αναπτυσσόμενο όμιλο. H Latsco Hellenic Holdings S.à r.l., συμφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση, απέκτησε ποσοστό 7,6%, ενώ τις τελευταίες μέρες τα κεφάλαια τους έχουν τοποθετήσει κι επενδυτές από το χώρο της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με αναλυτές, έχει εδραιωμένη θέση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στην οικονομία, όπως η ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και το μοντέλο της βιώσιμης οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι διαθέτει χαρτοφυλάκιο σε λειτουργία και υπό κατασκευή συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW και είναι πρωτοπόρος στα έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Κεντρικός ρόλος
Ο όμιλος αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο και στην εποχή μετά την πανδημία και συγκεκριμένα στις προκλήσεις των επενδυτικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι ήδη το ανεκτέλεστο των προς υπογραφή και υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ.
Μία εκ των εταιριών του ομίλου που πρωταγωνιστεί στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», στην οποία μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκαν με την αγορά νέων μετοχών ισχυρά διεθνή funds: Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management.
Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς μίλησαν για «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών τόσο στις προοπτικές της εισηγμένης όσο και της ελληνικής οικονομίας. «Ψήφος εμπιστοσύνης» η οποία συνεχίζεται να δίνεται και σήμερα από μεγάλους επενδυτές.
Latest News
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024
Άμυνα στις 1.500 μονάδες παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Να βρει και πάλι τις στηρίξεις του και να επιβεβαιώσει το μήνυμα που έδωσε χθες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κράτησαν οι 1.500 μονάδες με διόρθωση «ολίγων» δεκάτων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,01% στις 1.506,48 μονάδες
Παραμένει υπό πίεση το ΧΑ, βουτιά για την Jumbo
Mία ακόμη συνεδρίαση αφομοίωσης των επιπέδων του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε ποια επίπεδα κινείται ο τζίρος
«Overweight» για το Χρηματιστήριο Αθηνών η JPMorgan- Πού θα φτάσει ο Γενικός Δείκτης
Citigroup και Deutsche Bank συστήνουν «αύξηση θέσεων» στις ευρωπαϊκές μετοχές
Ήπιο profit taking στο ΧΑ - Στοίχημα οι 1.500 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.501,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια
Με φόρα πάνω από τις 1.505 μονάδες το ΧΑ... σε υψηλά 14 ετών
Χρειάστηκε λίγο πάνω από έναν μήνα το χρηματιστήριο για να κάνει την υπέρβαση της πολύμηνης συσσώρευσης