![ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κυρίαρχος ο Γιώργος Περιστέρης με 33%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/GekTerna_Peristeris.jpg)
Σαράντα μέρες μετά την ανακοίνωση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest για την αποχώρηση του από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειώνοντας σταδιακά τη συμμετοχή του που έφτανε στο 28,18%, και ο Γιώργος Περιστέρης καθίσταται εκ νέου κυρίαρχος στην εισηγμένη φτάνοντας ήδη τις μετοχές του στο 30%.
Από τις 11 Μαρτίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχοντας τότε περίπου το 16% της εταιρίας, επιδόθηκε σε μπαράζ αγορών «πακέτων» που πωλούν οι Ολλανδοί ανεβάζοντας πια τη συμμετοχή του στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πηγές του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο ισχυρός άντρας του ομίλου τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφώσει την επάνοδο του ανεβάζοντας πια το ποσοστό του στο 32 με 33%.
Η αποεπένδυση της Reggeborgh, άνοιξε όμως το δρόμο για την είσοδο κι άλλων επενδυτών στον δυναμικά αναπτυσσόμενο όμιλο. H Latsco Hellenic Holdings S.à r.l., συμφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση, απέκτησε ποσοστό 7,6%, ενώ τις τελευταίες μέρες τα κεφάλαια τους έχουν τοποθετήσει κι επενδυτές από το χώρο της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με αναλυτές, έχει εδραιωμένη θέση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στην οικονομία, όπως η ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και το μοντέλο της βιώσιμης οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι διαθέτει χαρτοφυλάκιο σε λειτουργία και υπό κατασκευή συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW και είναι πρωτοπόρος στα έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Κεντρικός ρόλος
Ο όμιλος αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο και στην εποχή μετά την πανδημία και συγκεκριμένα στις προκλήσεις των επενδυτικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι ήδη το ανεκτέλεστο των προς υπογραφή και υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ.
Μία εκ των εταιριών του ομίλου που πρωταγωνιστεί στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», στην οποία μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκαν με την αγορά νέων μετοχών ισχυρά διεθνή funds: Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management.
Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς μίλησαν για «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών τόσο στις προοπτικές της εισηγμένης όσο και της ελληνικής οικονομίας. «Ψήφος εμπιστοσύνης» η οποία συνεχίζεται να δίνεται και σήμερα από μεγάλους επενδυτές.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών το ΧΑ
Πολλά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την επιφυλακτικότητα τους μετά και τις νέες εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
![Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/xrimatistirio-600x412.jpg)
Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ
Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι προοπτικές της αγοράς το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/thumbnail_26775170_2016_06_23_liakos_xrimatistirio09-e1729854773839-600x391.jpg)
Οι προοπτικές για το ΧΑ το 2025 - Τι βλέπει η εγχώρια αγορά
Ο Ιανουάριος έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 5,42%
![Ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι κρυφοί άσσοι που κεντρίζουν τους επενδυτές – Τι θα ξεκλειδώσει περισσότερα κεφάλαια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xrimatistirio-Athinon-600x400.jpg)
Γιατί τα «χαρτιά» του ΧΑ μαγνητίζουν τους επενδυτές - Οι καταλύτες και το αγκάθι
Τι αναφέρουν αναλυτές της αγοράς για την πορεία των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Το σήμα που έστειλε η Αlter Ego Media