H ευρωπαϊκή πρόταση για νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα είναι η μεγαλύτερη αναταραχή δεκαετιών για το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Παραδόξως όμως, η κίνηση –που υποστηρίζεται από την JP Morgan- ίσως είναι πολύ μετριοπαθής για να προχωρήσει.

Από τη σκοπιά των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως ο Τζον Χένρι της Λίβερπουλ, της οικογένειας Γκλέιζιερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και των Ανιέλι που ελέγχουν τη Γιουβέντους, υπάρχει μια επιτακτική χρηματοπιστωτική λογική στο σχέδιο της Super League που παρουσίασαν την Κυριακή. Το νέο πρωτάθλημα θα έχει εγγυημένες θέσεις για τη 12αδα των ιδρυτριών ομάδων. Αυτό θα τους διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα, ενώ θα απομακρύνει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όταν αποτυγχάνουν να προκριθούν, όπως συμβαίνει με το Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA.

Ενώ οι δυσανασχετούντες φίλαθλοι θα ήθελαν ένα πρωτάθλημα βασισμένο σε αγνές αθλητικές αξίες, τα μεγάλα κλάμπς νιώθουν ότι δικαιούνται να έχουν ισχυρότερη φωνή. Αλλωστε, οι παγκόσμιες θεαματικότητες, από το Σιάτλ μέχρι τη Σιγκαπούρη συντονίζονται για να δουν αστέρια όπως ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ. Γιατί αυτές οι ομάδες να μην μπορούν να ελέγχουν τις συμφωνίες μετάδοσης και χορηγιών, αφού τελικά αντλούν την αξία τους από τις ίδιες τις επενδύσεις τους σε ποδοσφαιρικά ταλέντα;

Ο στόχος για όσους συμμετέχουν είναι σαφής. Τα ιδρυτικά μέλη της λίγκας θα μοιραστούν το αρχικό ποσό των 3,5 δις ευρώ για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει 233 εκατομμύρια ευρώ έκαστος, με την υπόθεση ότι η Παρί Σεν Ζερμέν και άλλες δύο ομάδες θα ενταχθούν στην κίνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που οι μετοχές της Γιουβέντους αυξήθηκαν κατά 14% σήμερα το πρωί.

Όμως, τα κέρδη αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει τζίρο 900 εκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη περίοδο. Τα μεγαλύτερα έσοδα για τις περισσότερες ομάδες, ειδικά στην Αγγλία, έρχονται από εγχώριες διοργανώσεις όπως η Πρέμιερ Λιγκ. Η Super League έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει αυτές τις παχιές αγελάδες, και όχι να τις αντικαταστήσει.

Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη των εγχώριων διοργανώσεων όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η Λίγκα στην Ισπανία και η Σέριε Α στην Ιταλία είναι καθοριστικός παράγων. Όμως, έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της Super League, απειλώντας να διώξουν τις ομάδες που συμμετέχουν στην κίνηση. Ακόμη κι αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, είναι ενδεικτικό ότι το συμφέρον του εθνικού ποδοσφαίρου τελικά θα έχει διαπραγματευτική δύναμη. Η νέα Super League αρχίζει με ένα γκολ εις βάρος της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport