Η Meituan είναι έτοιμη για πόλεμο. Η ύψους 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζική εφαρμογή παράδοσης τροφίμων έχει συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη Alibaba. Οι επενδυτές είναι δύσπιστοι για τα στοιχήματα του αφεντικού της Wang Xing που οδηγούν σε απώλειες. Οι μετοχές μειώθηκαν κατά 36% από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η εισροές στο “πολεμικό ταμείο” μειώνουν το οικονομικό άγχος αλλά αυξάνει την πίεση για γρήγορα αποτελέσματα.

Η μαζική αύξηση κεφαλαίου, περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Meituan πριν από τρία χρόνια, έχει πολλά μέρη. Η εταιρεία πούλησε μετοχές αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μικρή έκπτωση στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας. Η Tencent, ο μεγαλύτερος μέτοχος της, κέρδισε επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε ξεχωριστή ιδιωτική τοποθέτηση. Η εταιρεία έχει επίσης αξιοποιήσει μια τάση για μετατρέψιμα ομόλογα μηδενικού κουπονιού που προτιμούνται από κινεζικές εταιρίες πρωτοποριακής τεχνολογίας, όπως η Pinduoduo και η κατασκευάστρια συσκευών Xiaomi. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για αναβαθμίσεις τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων οχημάτων και drone.

Ο διαγωνισμός για τα διαδικτυακά παντοπωλεία έχει γίνει το τελευταίο πεδίο μάχης ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Ο Wang έστρεψε το βλέμμα του στη λεγόμενη αγορά ομαδικής κοινότητας, μια τοπική εκδοχή του μοντέλου Groupon. Στην Κίνα, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου προσλαμβάνουν επικεφαλής γειτονιάς για να οργανώσουν μαζικές αγορές φρέσκων προϊόντων και πολλά άλλα, και να χειριστούν το τελευταίο τμήμα της παράδοσης. Έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά στους ηλικιωμένους καταναλωτές σε αγροτικές περιοχές. Οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 215 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 12 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bernstein. Ο Wang το βλέπει ως μια σπάνια ευκαιρία να προσθέσει γρήγορα 300 ή 400 εκατομμύρια νέους χρήστες.

Η νίκη απαιτεί δύναμη πυρός. Η Meituan έχει αναπτύξει γενναιόδωρες προμήθειες και επιδοτήσεις για να αποσπάσει τους ηγέτες των ομάδων και τους χρήστες από τους αντιπάλους. Ρίχνει επίσης κεφάλαια σε αποθήκες και δίκτυα παράδοσης. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες απώλειες. Εκτός από τις βασικές επιχειρήσεις παράδοσης φαγητού και ταξιδιωτικών επιχειρήσεων του ομίλου, οι απώλειες λειτουργίας από τις νέες πρωτοβουλίες της Meituan αυξήθηκαν κατά 60% στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, χάρη κυρίως στην ώθηση μαζικών αγορών του ομίλου. Η Meituan επανήλθε στην κερδοφορία το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, και οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Refinitiv αναμένουν ότι θα σημειώσει καθαρή απώλεια 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Οι επενδυτές έχουν ήδη διαγράψει περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς από τον Φεβρουάριο. Οι μετοχές αυξήθηκαν ελαφρώς στα νέα των νέων χρ4ηματοδοτήσεων. Τώρα ασκείται πίεση στον Γουάνγκ για να αποδείξει λάθος όσους τον αμφισβητούν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners