Το κόστος της χαρισματικότητας ξαφνικά αυξήθηκεί πολύ απότομα. Ο κινεζικός γίγαντας οικονομικών τεχνολογιών Ant διερευνά τρόπους ώστε ο ιδρυτής Jack Ma να αποχωρήσει από την εταιρεία, ανέφερε το Reuters το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πίεση από το Πεκίνο και να σώσει ό, τι μπορεί από μια αποτίμηση που κάποτε έφτασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν οι ειλικρινά ομιλούντες και υπερμεγέθεις ηγέτες αποτελούν παθητικό για μια εταιρία, είναι σώφρον οι επενδυτές να είναι πιο απαιτητικοί από όποιον υποστηρίζουν.

Το κύρος του Μa ως «πολιούχου αγίου» της κινεζικής επιχειρηματικότητας πάντα ενείχε κινδύνους, ειδικά καθώς ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέπτυξε τη δική προσωπολατρεία και αύξησε τον κομματικό έλεγχο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακόμα κι αν ο Μa αποχώρησε σε μεγάλο βαθμό από την Alibaba, δεν έφυγε εντελώς. Διατήρησε επίσης τον έλεγχο ιδιοκτησίας της Ant, ένα περιουσιακό στοιχείο που απέσπασε προβληματικά από την Alibaba το 2011.

Η διαδικτυακή κυριαρχία της Alibaba βρίσκεται υπό πίεση τώρα, ενώ η Ant ανέστειλε την αρχική δημόσια προσφορά της ενόψει ενός νέου κανονιστικού ελέγχου. Αν και οι επίσημες ανησυχίες σχετικά με τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο και τη μονοπωλιακή συμπεριφορά είναι δικαιολογημένες, είναι επίσης σαφές ότι το στόμα του Ma εστίασε την προσοχή των αρχών. Η εκστρατεία για τον έλεγχο των εταιρειών του ακολούθησε σχεδόν αμέσως μετά από μια ομιλία στην οποία επέπληξε τους κανονιστικούς φορείς για καταστολή της καινοτομίας. Οι εγγραφές στην ακαδημία επιχειρηματικότητας του Ma, που είναι περισσότερο ένα πολιτικό πλεονέκτημα παρά περιουσιακό στοιχείο, έχουν παγώσει.

Ο κίνδυνος του «ανθρώπου-κλειδί» είναι ενδημικός σε εταιρείες της Ανατολικής Ασίας, οι οποίες τείνουν να δίνουν στους ιδρυτές υπερβολική ισχύ. Πολλοί προσπαθούν να μετατραπούν σε σούπερ σταρ των μέσων ενημέρωσης, κάτι που μπορεί να είναι καλό για τη συγκέντρωση χρημάτων και αποτιμήσεων μετοχών, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολιτική δυσαρέσκεια. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ο ιδρυτής του Pinduoduo, Colin Huang ,παραιτήθηκε από το διοικητικό του συμβούλιο τον Μάρτιο. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Jia Yueting της Faraday Future, απολαμβάνου τόσο μεγάλη δημοσιότητα που χάνουν επαφή με την επιχειρηματική πραγματικότητα.

Μερικοί μέτοχοι της Ant – μια μακρά λίστα που περιλαμβάνει τις Carlyle, BlackRock και Credit Suisse – μπορεί να προτιμούν να φύγει ο Μα ειρηνικά για να σωθούν οι επενδύσεις τους. Και όταν έρθει η επόμενη επενδυτική προσφορά στο χώρο της τεχνολογίας, μπορεί να ψάχνουν για κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης με χαμηλό προφίλ. Ο τεχνοκράτης της Tencent, Pony Ma Huateng, για παράδειγμα, δημιούργησε τον γίγαντα ανταλλαγής μηνυμάτων και παιχνιδιών ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να επιδεικνύει τις χειρότερες τάσεις των ιδρυτών της Silicon Valley. Οι Κινέζοι νεοσύστατοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πτώση στην χαρισματικότητα στυλ Jack Ma.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners