Υπουργός μοναξιάς στην Ιαπωνία κατά της κοινωνικής απομόνωσης
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και αυτό αλλάζει το σκεπτικό μερικών κυβερνήσεων. Η Ιαπωνία πρόσφατα τοποθέτησε υπουργό μοναξιάς και απομόνωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έκανε το ίδιο πριν τρία χρόνια.
Πριν ένα χρόνο, όταν η Ιαπωνία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της πανδημίας, ο Σέιτζι Σαετζίμα πήρε τηλέφωνο την πρώην γυναίκα του για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο που πήραν πριν μερικά χρόνια. Είπε ότι του είπε πως ήταν έτοιμη να ξαναπαντρευτεί και του ζήτησε να μην της τηλεφωνήσει ξανά.
Ηταν μια ανεπιθύμητη υπενθύμιση της απομόνωσης που ένιωθε. «Δεν είχα πολλούς φίλους για να επικοινωνήσω ούτε νωρίτερα,» είπε ο 34χρονος, που εργάζεται σε γραφείο της αυτοδιοίκησης κοντά στο Τόκιο. Η πανδημία υποχρέωσε σε περικοπές δραστηριοτήτων που του επέτρεπαν να επικοινωνεί, όπως να επισκέπτεται εκδηλώσεις για ελεύθερους. «Ο κορονοιός με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι μόνος,» είπε.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ίδια εμπειρία και αυτό αλλάζει το σκεπτικό μερικών κυβερνήσεων. Η Ιαπωνία πρόσφατα τοποθέτησε υπουργό μοναξιάς και απομόνωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έκανε το ίδιο πριν τρία χρόνια. Η Νταϊάνα Μπάραν, υπουργός μοναξιάς στη Βρετανία, δήλωσε ότι ο κορονοιός ήταν ευκαιρία για αποστιγματοποιηθεί το ζήτημα. Kατά κάποιους τρόπους ήταν πολύ ευκολότερο επιχείρημα να τεθεί στη διάρκεια της πανδημίας, είπε η Βαρόνη Μπάραν. «Ολοι γνωρίζουν πως είναι να νιώθεις έτσι».
Ο 22χρονος φοιτητής Κόκι Οζόρα, προκάλεσε την πρωτοβουλία στην Ιαπωνία βλέποντας την άνοδο των μηνυμάτων σε chat site που έφτιαξε. Ανθρωποι έγραφαν πως ένιωθαν εξαντλημένοι από τη φροντίδα των παιδιών τους, χάνοντας τις δουλειές τους και έχοντας αυτοκτονικές σκέψεις. Στον Οζόρα θύμισε τα παιδικά του χρόνια, όταν μετακινείτο διαρκώς μετά το διαζύγιο των γονιών του και συχνά δεν πήγαινε σχολείο. Ενας καθηγητής στο γυμνάσιο τον βοήθησε να ξεφύγει από το σκοτεινό τούνελ, ακούγοντάς τον, όπως είπε. «Ο καθηγητής ήταν ένα θαύμα για μένα. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα,» τόνισε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθέτησε υπουργό αφού αναγνώρισε τον αντίκτυπο της μοναξιάς στην ανθρώπινη υγεία και την οικονομία. Μια έρευνα συνέδεσε την έλλειψη κοινωνικών σχέσεων με την αύξηση 29% των καρδιακών παθήσεων. Άλλη, έρευνα εκτίμησε ότι οι χρόνια μοναχικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κοστίσουν στην κυβέρνηση, κατά μέσον όρο, το ισοδύναμο των 16.600 δολαρίων σε 15 χρόνια, λόγω υψηλότερου ιατρικού και άλλου κόστους.
«Το μέγεθος του αντίκτυπου της κοινωνικής επαφής στον κίνδυνο θανάτου είναι συγκρίσιμο, και σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνει άλλους αποδεκτούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα 15 τσιγάρων ημερησίως, παχυσαρκία και μόλυνση περιβάλλοντος,» δήλωσε ο Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ, καθηγητής ψυχολογίας και νευρο-επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπρίγκαμ, σε ομιλία του το 2017 στο Κογκρέσσο. Σε συνέντευξή του, ο καθηγητής τόνισε ότι ένα μέρος της μοναξιάς είναι φυσιολογικό, όπως η δίψα ή η πείνα- μπως γίνεται προβληματική όταν είναι χρόνια.
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σούγκα εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την άνοδο των αυτοκτονιών ανάμεσα σε γυναίκες, ειδικά νεότερες. Πέρυσι, 20.919 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, αριθμός υψηλότερος κατά 750 από το προηγούμενο έτος και η πρώτη ετήσια αύξηση της δεκαετίας.
Η τάση αυτή αντανακλά στοιχεία από άλλα έθνη. Ερευνα του Χάρβαρντ τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε ότι η πανδημία έκανε περισσότερους Αμερικανούς να νιώθουν μοναξιά, επηρεάζοντας νεότερους ενήλικες και κυρίως μητέρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυβερνητική έρευνα στις αρχές του έτους έδειξε ότι πάνω από το 25% των Βρετανών δήλωσαν ότι νιώθουν συχνά ή συνεχώς μοναξιά.
Στην διάρκεια της πανδημίας, «είναι όλο και περισσότερο αναγκαίο για την κοινωνία να εκτείνει τη χείρα βοηθείας σε ανθρώπους που νιώθουν απομόνωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σούγκα τον Φεβρουάριο.
Ενώ ο αριθμός των γυναικών που αυτοκτονούν αυξήθηκε πρόσφατα, ο Οζόρα δήλωσε ότι η βοήθεια σε άνδρες που αναζητούν στήριξη παρέμεινε σημαντική. Οι άνδρες έχουν το 70% των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία, με παρόμοιο ποσοστό παγκοσμίως.
Η Γιούνκο Οκαμότο, συγγραφέας του βιβλίου για τη μοναξιά των ανδρών μέσης ηλικίας στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι η μοναξιά μπορεί να είναι επιλογή τρόπο ζωής, όμως οι άνδρες συχνά συγχέουν τη μοναξιά με την ανεπιθύμητη μοναξιά.
«Πιστεύω ότι οι άνδρες δεν είναι καλοί στην έκφραση των αισθημάτων τους σε λέξεις,» είπε η Οκαμότο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να οδηγείς τους άνδρες σε επαφή με άλλους.
Ο Σέιτζι Σαετζίμα, είπε ότι χρειάζεται να κάνει αλλαγές στη ζωή του. Ο Καζουκίσα Αρακάουα, συγγραφέας βιβλίου για τη μοναχική κοινωνία, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να χτίζεις επαφές σε μια κοινωνία όπου περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι, όμως αμφισβήτησε κατά πόσον οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν κάτι γιαυτό. Χαρακτήρισε μάλιστα τη νέα υπουργική θέση στην Ιαπωνία «τίποτ΄ άλλο από ένα σόου» και προέβλεψε ότι ο αξιωματούχος δεν θα έχει επιτυχία περισσότερη απ όση είχαν πρόσφατη υπουργοί υπεύθυνοι για την αύξηση των γεννήσεων στην Ιαπωνία. Τα ποσοστά γεννήσεων υποχώρησαν απότομα την τελευταία διετία.
Υπουργοί και 31 μέλη εργάζονται να συντάξουν σχέδιο κατά της μοναξιάς μέχρι τον Μάιο. Ο Οζόρα προσπαθεί να μεγαλώσει το σάιτ του με περισσότερους εθελοντές από το εξωτερικό ώστε να εργάζονται από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί, διάστημα στο οποίο καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες στην Ιαπωνία.
Ο Σαετζίμα γνωρίζει για τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης που υπάρχουν ωστόσο δεν σχεδιάζει να καλέσει Η αναγνώριση του προβλήματος τον βοήθησε στο να αρχίσει να το αντιμετωπίζει. Επέστρεψε στο γυμναστήριο και άρχισε μαθήματα μαγειρικής όπου ελπίζει να βρει ταίρι. Σκέφτεται να αλλάξει δουλειά, αφήνοντας την τρέχουσα εργασία της συλλογής φόρων, την οποία θεωρεί βαρετή. «Χρειάζετια να βάλω τον εαυτό μου σε νέο περιβάλλον,» δήλωσε.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Το story του «Germany AG» - Τι «λέει» το ράλι του DAX για την ύφεση της Γερμανίας
Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στη Γερμανία θα πρέπει σύντομα να αναζητήσουν άλλο μέρος για να ξεφύγουν από την οικονομική πραγματικότητα
Ποιος φοβάται τη Μελάνια Τραμπ;
H Flotus 2.0 είναι έτοιμη να... πετάξει
Το 1 τρισ. στο... πλευρό του Τραμπ και πώς η ομιλία του αλλάζει τα πάντα στον Λευκό Οίκο
Τα vibes ανεβαίνουν καθώς ο νέος πρόεδρος θέτει μια ριζοσπαστική ατζέντα
Οι κλυδωνισμοί στα ομόλογα υπογραμμίζουν τη γοητεία των μετρητών
Τα assets έχουν αποδειχθεί πολύ πιο κολλώδη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων
Ο Τραμπ κινδυνεύει να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα κράτος απατεώνων
Ο εδαφικός επεκτατισμός και οι απειλές για τους γείτονες και τους συμμάχους ανάβουν σήματα κινδύνου σε όλο τον κόσμο
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια