Στο βιβλίο «The Oxford Handbook of Modern Greek Politics» (Το εγχειρίδιο της Σύγχρονης ελληνικής πολιτικής της Οξφόρδης), οι επιμελητές Kevin Featherstone και Dimitri A. Sotiropoulos συγκέντρωσαν συνεισφορές από 43 αξιόλογους μελετητές για να δώσουν μια επισκόπηση της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 έως και σήμερα.
Ο νέος αυτός τόμος θα προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος μέχρι σήμερα. Με βάση τα δεδομένα και την ανάλυση που ήταν προηγουμένως διαθέσιμα μόνο σε εθνικές πηγές (ελληνικά βιβλία, άρθρα και άλλες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές), σε συνδυασμό με διεθνή δεδομένα, επιτρέπει σε διεθνείς μελετητές της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της κοινωνίας και της οικονομίας να ενσωματώσουν την περίπτωση της Ελλάδας στα δικά τους έργα και διευκολύνει τον οποιονδήποτε ενημερωμένο αναγνώστη που αναζητά μια αξιόπιστη, ενημερωμένη πηγή για την σύγχρονη Ελλάδα.
Σε μια συνέντευξη στο “Ελληνικό Παρατηρητήριο” του London School of Economics, οι συντάκτες σχολιάζουν τους στόχους τους, πώς αυτός ο τόμος συμβάλλει στην τρέχουσα βιβλιογραφία και τις πολυπλοκότητες στο συντονισμό της συγγραφής 43 κεφαλαίων.
Εξηγώντας την ανάγκη για την συγγραφή της συλλογής τόνισαν ότι πολύ λίγη ανάλυση ήταν διαθέσιμη στα Αγγλικά σχετικά με την ελληνική πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Έλειπε μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και έρευνα για τη σύγχρονη Ελλάδα και μια επισκόπηση της ελληνικής πολιτικής.
Το βιβλίο απευθύνεται τόσο τους πρωτο-ασχολούμενους αναγνώστες των σύγχρονων ελληνικών εξελίξεων, που θέλουν μια ολοκληρωμένη πολύπλευρη έρευνα της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και, ταυτόχρονα, σε ενημερωμένους παρατηρητές, ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δημοσιογράφους και προχωρημένους φοιτητές που θέλουν να μάθουν πού βρίσκεται η έρευνα για τη σύγχρονη Ελλάδα και πώς μπορεί να τεθεί σε συγκριτική προοπτική.
Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στις 25 Μαΐου είναι κάτι περισσότερο από το «άθροισμα των τμημάτων του»: υπάρχει πραγματική αξία για τη συγκέντρωση κορυφαίων συγγραφέων που γράφουν για τις αλλαγές και τις συνέπειες στην Ελλάδα στους διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος τους και να βάλουν την εικόνα σε ένα μέρος, με εύκολη παραπομπή.
Το βιβλίο δημιουργήθηκε για να αντικατοπτρίζει μια ποικιλία προοπτικών, αντλώντας από μια σειρά συγγραφέων, νεότερων και μεγαλύτερων. Ζητήθηκε από κάθε συγγραφέα να διακρίνει και να αξιολογήσει τις αλλαγές και τις συνέπειες στην Ελλάδα από το 1974 και, συγκεκριμένα, να εξετάσει τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους και τις πιθανές παρατεταμένες συνέπειές της. Για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας, υπάρχουν πολλά κεφάλαια που προσφέρουν ένα γενικότερο πλαίσιο, ως μέσο για να βοηθηθεί ο αναγνώστης να κατανοήσει πολύ βαθύτερα τις βασικές διαστάσεις της ανάπτυξης της Ελλάδας. Σκοπός ήταν να δοθεί στον αναγνώστη μια ποικιλία και πλούτος ενημερωμένης παιδείας που επιτρέπει στον αναγνώστη να αντλήσει τα δικά του συμπεράσματα.
Latest News
Το ΕΚΠΑ καταγγέλλει παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
Αναλυτική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με αφορμή την έκθεση της ΕΘΑΕ
Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας CIVIS από το 2019, το ΕΚΠΑ πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ενός νέου πανεπιστημιακού μοντέλου που προάγει τη συνεργασία, την καινοτομία και τη σύνδεση με την κοινωνία
Οι προβλέψεις 27 οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2026
H Focus Economics παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των οίκων που έκαναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025