Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ο ιδιωτικός τομέας ή το ίδιο το κράτος, παρέχει στις τράπεζες νέα κεφάλαια με τη μορφή του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αναδιαρθρώνει και αναγεννά τις τράπεζες και τις βοηθά να κερδίσουν την αξιοπιστία τους και να αποφύγουν την περίπτωση χρεοκοπίας.
Αυτό συμβαίνει όταν μια ή πολλές τράπεζες ταυτόχρονα εμφανίζουν ζημιές ή το μετοχικό τους κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στον ισολογισμό τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Και επειδή οι τράπεζες αλληλεξαρτώνται σημαντικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η πτώχευση μιας τράπεζας μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πτωχεύσεις και ίσως σε κρίση όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας και άρα ίσως και ολόκληρης της οικονομίας, αποφασίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Βεβαίως όταν η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται από το ίδιο το κράτος μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους, αυτό ενέχει κόστος για την ίδια των κοινωνία η οποία επωμίζεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος αυτής.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιηθεί τέσσερις φορές, τα έτη 2009, 2013, 2014 και 2015.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Πιο αισιόδοξες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Οι νέες προβλέψεις
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2025 σκιαγραφούν μια βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2024
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοργανώνει Ημερίδα Ισότιμης Πρόσβασης
Η εκδήλωση θα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση για τις αναπηρίες και τις μαθησιακές δυσκολίες
Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη