Η προσπάθεια να διατηρήσει η αγορά μια σχετικά θετική εικόνα στατιστικά, έφερε χθες αποτέλεσμα, καθώς η μικρή άνοδος στην Αθήνα ήταν η εξαίρεση στον κανόνα που επικράτησε διεθνώς. Το μέγεθος των απωλειών των ευρωπαϊκών δεικτών και η συνέχεια στα καθοδικά κλεισίματα των βασικών δεικτών στη Wall Street δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές για την πιθανότητα να υπερέβαλλαν σε αισιόδοξες προσδοκίες την προηγούμενη περίοδο.
Στην Αθήνα χθες δεν ήταν σαφές το γιατί υπήρξε αντίσταση στις πιέσεις, αλλά ήταν σαφής ο τρόπος που αναπτύχθηκε η άμυνα στις ρευστοποιήσεις θέσεων. Ισχυρά χέρια μεταξύ των συναλλασσόμενων απορροφώντας την προσφορά στα τραπεζικά blue chip, εκτός της κλειδωμένης με lock down ΠΕΙΡ, τους έδωσαν κέρδη και ελάττωσαν τις απώλειες σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση κάποιες εταιρίες με καλά αποτελέσματα χρήσης το 2020 να καταφέρουν, με την επίδοσή τους στο ταμπλό, να σταματήσουν την πτώση αν η ανησυχία που απλώθηκε διεθνώς επηρεάσει τους θεσμικούς στην Αθήνα.
Το διεθνές κλίμα
Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, καθώς μια άνοδος στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως έπληξε μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια και οι επενδυτές έκαναν δεύτερες σκέψεις για τα προφανώς τεράστια κέρδη των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν σε αμυντικούς τομείς που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ανυψώνοντας τις μετοχές από εταιρίες ακινήτων, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, και εταιρίες βασικών καταναλωτικών ειδών και υγειονομικής περίθαλψης καθώς οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα και στην ενέργεια πιέστηκαν σκληρά.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -1,9%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -2%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,55% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,09%. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έγραψαν ο ΜΙΒ στην Ιταλία -2,44% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ έχασε -2,9% βοηθώντας να αντιληφθούμε τη βάση στις αντιδράσεις των επενδυτών. Κινήθηκαν όπως όταν η πανδημία και η ανησυχία από την εξάπλωσή της ψαλιδίζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη.
Σήμερα από την εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, τις αγορές πρώτων υλών, και του χρυσού είναι ξεκάθαρη η τάση για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων. Η πρόσφατη αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη μετατοπίζεται. Επέστρεψαν οι επιφυλάξεις και η ανησυχία ότι οι καταγραφόμενες μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ινδία και η ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία.
Με τα στατιστικά της πανδημίας να αποκτούν πάλι κυρίαρχη θέση στα επενδυτικά κριτήρια είναι πηγή ανησυχίας ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι ξένοι θεσμικοί τις μετοχές μιας χώρας που όπως η Ισπανία και η Ιταλία στηρίζει την οικονομία της στην τουριστική τους βιομηχανία. Άλλωστε ξεκίνησαν πάλι οι απαγορεύσεις μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, με την Βρετανία να αποφασίζει κλείσιμο των συνόρων με την Ινδία στην οποία κάνει θραύση ένα νέο στέλεχος του COVID-19.
Οι εντυπώσεις από το +0,11%
Χθες αρκετές ψύχραιμες φωνές από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών ειδοποίησαν για την πιθανότητα η άμυνα που ασκήθηκε, να μην έχει την ίδια δύναμη άρα και αποτελεσματικότητα σήμερα. Εδώ και περίπου τέσσερις συνεδρίες, οι συναλλαγές έμοιαζαν με μάχες και στις πρώτες νικητές ήταν εκείνοι που ανέβαζαν τις αποτιμήσεις, προσφέροντας με τις εντολές τους υπεροχή στη ζήτηση. Αλλά στις δυο τελευταίες, πριν την Τρίτη, η υπεροχή της προσφοράς έδειξε πως δεν συναντούσε ζήτηση κατάλληλη να την απορροφήσει. Χθες λοιπόν, η έναρξη έγινε με ήπια καθοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με νευρικότητα, που στην Αθήνα δεν προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Εντέλει, η εμφάνιση επιθετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε κλείσιμο κόντρα στο διεθνές κλίμα. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη που εξυπηρετήθηκε με τις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων με δυνατότητα απορρόφησης της προσφοράς, ώστε να μην επιδεινωθεί τόσο σύντομα η στατιστική εικόνα συγκεκριμένων μετοχών και της αγοράς γενικότερα.
Οι εγχώριοι αναλυτές
Τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια πέτυχαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως, που έφεραν το +2,8% του ΔΤΡ. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το ενδοσυνεδριακό rebound και διατήρησαν την επιφυλακτικότητα τους ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά και την αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη.
Η Beta Sec. εκτιμά: “Στάση αναμονής από τους Επενδυτές με τις εκροές να συνεχίζονται και σήμερα, καθώς το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς πλησιάζει. Ωστόσο, οι όγκοι των συναλλαγών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική προσφορά και άρα το περιθώριο πτώσης είναι περιορισμένο”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: “Οι Τραπεζικές αναταράξεις, με καταλύτη την αναζήτηση τιμής ισορροπίας για τη μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησαν και δεν θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει την ζώνη των 855 – 850 μονάδων, ως την πλησιέστερη περιοχή στήριξης”.
Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Η διόρθωση των τιμών κρίνεται ως φυσιολογική και ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι το πρώτο σημείο στήριξης των 860 μονάδων, επίπεδο μέχρι το οποίο δεν αλλοιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Συνεχίζουμε και είμαστε θετικοί για την πορεία της Αγοράς, με στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό ”.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών