Η προσπάθεια να διατηρήσει η αγορά μια σχετικά θετική εικόνα στατιστικά, έφερε χθες αποτέλεσμα, καθώς η μικρή άνοδος στην Αθήνα ήταν η εξαίρεση στον κανόνα που επικράτησε διεθνώς. Το μέγεθος των απωλειών των ευρωπαϊκών δεικτών και η συνέχεια στα καθοδικά κλεισίματα των βασικών δεικτών στη Wall Street δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές για την πιθανότητα να υπερέβαλλαν σε αισιόδοξες προσδοκίες την προηγούμενη περίοδο.

Στην Αθήνα χθες δεν ήταν σαφές το γιατί υπήρξε αντίσταση στις πιέσεις, αλλά ήταν σαφής ο τρόπος που αναπτύχθηκε η άμυνα στις ρευστοποιήσεις θέσεων. Ισχυρά χέρια μεταξύ των συναλλασσόμενων απορροφώντας την προσφορά στα τραπεζικά blue chip, εκτός της κλειδωμένης με lock down ΠΕΙΡ, τους έδωσαν κέρδη και ελάττωσαν τις απώλειες σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση κάποιες εταιρίες με καλά αποτελέσματα χρήσης το 2020 να καταφέρουν, με την επίδοσή τους στο ταμπλό, να σταματήσουν την πτώση αν η ανησυχία που απλώθηκε διεθνώς επηρεάσει τους θεσμικούς στην Αθήνα.

Το διεθνές κλίμα

Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, καθώς μια άνοδος στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως έπληξε μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια και οι επενδυτές έκαναν δεύτερες σκέψεις  για τα προφανώς τεράστια κέρδη των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν σε αμυντικούς τομείς που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ανυψώνοντας τις μετοχές από εταιρίες ακινήτων, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, και εταιρίες βασικών καταναλωτικών ειδών και υγειονομικής περίθαλψης καθώς οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα και στην ενέργεια πιέστηκαν σκληρά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -1,9%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -2%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,55% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,09%. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έγραψαν ο ΜΙΒ στην Ιταλία -2,44% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ έχασε -2,9% βοηθώντας να αντιληφθούμε τη βάση στις αντιδράσεις των επενδυτών. Κινήθηκαν όπως όταν η πανδημία και η ανησυχία από την εξάπλωσή της ψαλιδίζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη.

Σήμερα από την εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, τις αγορές πρώτων υλών, και του χρυσού είναι ξεκάθαρη η τάση για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων. Η πρόσφατη αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη μετατοπίζεται. Επέστρεψαν οι επιφυλάξεις και η ανησυχία ότι οι καταγραφόμενες μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ινδία και η ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία.

Με τα στατιστικά της πανδημίας να αποκτούν πάλι κυρίαρχη θέση στα επενδυτικά κριτήρια είναι πηγή ανησυχίας ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι ξένοι θεσμικοί τις μετοχές μιας χώρας που όπως η Ισπανία και η Ιταλία στηρίζει την οικονομία της στην τουριστική τους βιομηχανία. Άλλωστε ξεκίνησαν πάλι οι απαγορεύσεις μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, με την Βρετανία να αποφασίζει κλείσιμο των συνόρων με την Ινδία στην οποία κάνει θραύση ένα νέο στέλεχος του COVID-19.

Οι εντυπώσεις από το +0,11%

Χθες αρκετές ψύχραιμες φωνές από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών ειδοποίησαν για την πιθανότητα η άμυνα που ασκήθηκε, να μην έχει την ίδια δύναμη άρα και αποτελεσματικότητα σήμερα. Εδώ και περίπου τέσσερις συνεδρίες, οι συναλλαγές έμοιαζαν με μάχες και στις πρώτες νικητές ήταν εκείνοι που ανέβαζαν τις αποτιμήσεις, προσφέροντας με τις εντολές τους υπεροχή στη ζήτηση. Αλλά στις δυο τελευταίες, πριν την Τρίτη, η υπεροχή της προσφοράς έδειξε πως δεν συναντούσε ζήτηση κατάλληλη να την απορροφήσει. Χθες λοιπόν, η έναρξη έγινε με ήπια καθοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με νευρικότητα, που στην Αθήνα δεν προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Εντέλει, η εμφάνιση επιθετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε κλείσιμο κόντρα στο διεθνές κλίμα. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη που εξυπηρετήθηκε με τις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων με δυνατότητα απορρόφησης της προσφοράς, ώστε να μην επιδεινωθεί τόσο σύντομα η στατιστική εικόνα συγκεκριμένων μετοχών και της αγοράς γενικότερα.

Οι εγχώριοι αναλυτές

Τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια πέτυχαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως, που έφεραν το +2,8% του ΔΤΡ. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το ενδοσυνεδριακό rebound και διατήρησαν την επιφυλακτικότητα τους ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά και την αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη.

Η Beta Sec. εκτιμά: “Στάση αναμονής από τους Επενδυτές με τις εκροές να συνεχίζονται και σήμερα, καθώς το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς πλησιάζει. Ωστόσο, οι όγκοι των συναλλαγών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική προσφορά και άρα το περιθώριο πτώσης είναι περιορισμένο”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: “Οι Τραπεζικές αναταράξεις, με καταλύτη την αναζήτηση τιμής ισορροπίας για τη μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησαν και δεν θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει την ζώνη των 855 – 850 μονάδων, ως την πλησιέστερη περιοχή στήριξης”.

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Η διόρθωση των τιμών κρίνεται ως φυσιολογική και ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι το πρώτο σημείο στήριξης των 860 μονάδων, επίπεδο μέχρι το οποίο δεν αλλοιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Συνεχίζουμε και είμαστε θετικοί για την πορεία της Αγοράς, με στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό ”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών