Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν σίγουρα μετά το Πάσχα αφού εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που περιμένουμε πρώτα να λυθούν για να μπορέσουν αυτές να υποβληθούν.
Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων πληρώνοντας παράλογους φόρους, αν δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση.
Πολλοί εργαζόμενοι, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους, που προέρχονται κυρίως από τις αναστολές εργασίας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τσιμπίδα των τεκμηρίων αφού για πολλούς μήνες στο 2020 εισέπραξαν μόνο την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος και όχι τον μισθό τους.
Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε την επιβάρυνση και τον φόρο που θα πληρώσει φορολογούμενος μισθωτός με 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα και με 3,5 μήνες αναστολή εργασίας . Ο συγκεκριμένος είναι άγαμος, κάτοχος ενός σπιτιού 100 τ.μ. 20ετίας στην Ηλιούπολη και ενός αυτοκινήτου 1.387 c.c του 2006. Από τον υπολογισμό το σύνολο τεκμηρίων του είναι 10.100 ευρώ.
- 3.000 Τεκμήριο διαβιώσης ατομικό
- 4.500 Τεκμήριο σπιτιού
- 2.600 Τεκμήριο αυτοκινήτου
Για την καλύτερη κατανόηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα υπάρξει παραθέτουμε και τα αντίστοιχα στοιχεία του προηγούμενου έτους όπως προκύπτουν από τις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών του. Βάσει αυτών το 2020 σε σχέση με το 2019 έχει μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα κατά 3.120,68 ευρώ.
Βάσει της φορολογικής κλίμακας ο φόρος που προκύπτει είναι 922,00 ευρώ. Αν αφαιρεθεί το ποσό των 363,33 ευρώ που παρακρατήθηκε από τον εργοδότη του τελικά θα πληρώσει φόρο 558,67 ευρώ.
Με μειωμένα εισοδήματα εν μέσω κρίσης, θα φορολογηθεί στα τεκμαρτά εισοδήματα του δηλαδή στα 10.100 ευρώ και θα έχει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Τι θα γίνει για χιλιάδες μισθωτούς που έχουν εισόδημα μόνο την ενίσχυση από το κράτος;
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και πρέπει να τύχουν ειδικής έκπτωσης στα τεκμήρια.
Αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα
Να θυμίσουμε ότι και οι 5 βασικές πηγές εισοδήματος δηλ. μισθοί, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική εκμετάλλευση και ενοίκια χρειάζονται αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα.
Τώρα αν κατάφεραν λόγω πανδημίας να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους είναι ένα ζήτημα….. διαφορετικά θα πληρώσουν φόρο- πέναλτι 22% επί της διαφοράς.
Σε ποια εισοδήματα δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Όσοι έχουν εισοδήματα από μισθούς, ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, από τόκους και δικαιώματα απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, είτε για το 2020 είτε για το 2021(αφορά μισθωτούς). Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν μισθούς από το δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, από Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ και φορείς γενικής κυβέρνησης. (σχετ.Ε2204/2020)
Για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης επίσης και οι αμοιβές μελών Δ.Σ. της περ. δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ, καθώς και στο εισόδημα της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ γιατί τα εισοδήματα αυτά εξομοιώνονται με εισοδήματα από μισθωτή εργασία .
Όπως προκύπτει από τις διατάξεις, αν το εισόδημα φορολογικού έτους 2020 προσδιορίζεται σύμφωνα με τις περ. β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 ΚΦΕ, δηλαδή με βάσει τα τεκμήρια, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας, σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 ΚΦΕ. Έτσι αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.
Σύμφωνα με εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου το μέτρο της αναστολής για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να παραταθεί ένα χρόνο ακόμη και για το 2022.
Αν δεν λυθούν τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα και αν δεν γίνουν οι όποιες σημαντικές παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο πολλοί φορολογούμενοι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων!! Α ν α μ έ ν ο υ μ ε!
Ευστρατιάδης Δαμιανός
Λογιστής- φοροτεχνικός
Γ.Γ. Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ),
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων