
Έτοιμες δηλώνουν τρεις μεγάλες ελληνικές ενεργειακές εταιρίες για την κλιματική ουδετερότητα και στη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης δρομολογούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW.
Την ίδια στιγμή και ο ΑΔΜΗΕ τρέχει ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα νησιά ύψους 5 δις. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τους το 2030, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος για συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενότητα του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου για τη Βιωσιμότητα της Capital Link με θέμα την ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις.
Στη διάρκεια του συνεδρίου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερωτήσεις της Virginia Murray, Partner, Project & Structured Finance group της εταιρίας Watson Farley & Williams περιέγραψε το νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας με επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια ενέργειας (PPAs) έκανε γνωστό ότι τον Ιούνιο θα αποστείλει σχετική πρόταση προς έγκριση στην Ευρ. Επιτροπή ώστε οι συγκεκριμένες συμβάσεις να ενισχύονται και να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα PPAs συνάπτονται μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών ενέργειας εξασφαλίζοντας σταθερές τιμές ρεύματος. «Πρόκειται για προσωπικό στοίχημα είπε ο κ. Σκρέκας», ο οποίος τόνισε ότι σκοπεύει με τα PPAs να στηρίξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού απολαμβάνοντας φθηνότερη και καθαρή ενέργεια».
Με σύντομη παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε τη χρυσή ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδίως από το 37% των πόρων που θα διατεθούν στην πράσινη ανάπτυξη, κινητοποιώντας επενδύσεις 9 δις. ευρώ
Έργα ΑΠΕ 3 GW από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ακολούθησε συζήτηση που συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Delloitte Greece Δημήτρης Κουτσόπουλος, όπου εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων και εταιριών της χώρας δήλωσαν «έτοιμοι» να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση προς το μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον.
Η Πηνελόπη Λαζαρίδου γενική διευθύντρια των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε την διορατικότητα του ομίλου να στηθεί στην αγορά των ΑΠΕ μέσω της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Όπως είπε ο όμιλος είναι ηγέτης στις ΑΠΕ με 27% μερίδιο και με σημαντικό αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα στον όμιλο. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει συστήματα ΑΠΕ σε λειτουργία και κατασκευή 1,8 GW, εκ των οποίων το 1,1 GW στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια στόχος είναι να φτάσουμε τα 3 GW στα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον αυτού η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει 2,5 GW έργα ΑΠΕ για τα οποία έχουν χορηγηθεί άδειες παραγωγής κι επιπλέον 5 GW για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες παραγωγής.
Το τρίπτυχο της εταιρίας, όπως τόνισε η κ. Λαζαρίδου είναι τα έργα μεγάλης ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση και υβριδικά)
Με 1,5 GW το 2023 η ΔΕΗ ΑΝ.
Την ετοιμότητα του ομίλου της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Κωνσταντίνος Μαύρος.
“Το 2019 είχαμε σε λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος μόλις 150 MW και σήμερα διαθέτουμε 250 MW», τόνισε ο κ. Μαύρος θέτοντας ως στόχο την αύξηση της «καθαρής» ενέργειας από ΑΠΕ στο 1,5 GW έως το 2023.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ ΑΝ» σημείωσε ότι η εταιρία χτίζει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 230 MW, ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο 7 GW σε έργα ΑΠΕ και επανέλαβε και τις αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρία για άδειες συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 1 GW.
Έργα ΑΠΕ 600 MW το 2025 από τα ΕΛΠΕ
Το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα κατασκευάζει αυτή τη στιγμή ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Χτίζεται στη Δ. Μακεδονία έχει ισχύ 204 MW και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2022. Στη διάρκεια του συνεδρίου ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέλος του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος, τόνισε ότι η «ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες» θα έχει σε λειτουργία μέχρι το 2025 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW και μέχρι το 2030 θα έχουν διπλασιαστεί στα 1,3 GW.
Ο ίδιος μίλησε και για άλλες επενδύσεις που δρομολογεί ο όμιλος στο πλαίσιο του περιορισμού κατά 50% του ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030, όπως η παραγωγή μπλε και πράσινου υδρόγονου αλλά και η ανάπτυξη εφαρμογών για την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.
Επενδύσεις 5 δις. από τον ΑΔΜΗΕ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης υπογράμμισε τη σημασία των έργων που αναπτύσσει ο Διαχειριστής για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανέφερε τις επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ έως το 2030 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. «Μέχρι το 2029 όλα τα νησιά θα είναι διασυνδεδεμένα δημιουργώντας έναν πρόσθετο χώρο στο δίκτυο για επενδύσεις ΑΠΕ», επισήμανε.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου