Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε την Τετάρτη ένα εξέχον μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Μεχμέτ Μους, ως υπουργό Εμπορίου και «έσπασε» το υπουργείο Οικογενειακών, Εργατικών και Κοινωνικών Πολιτικών σε δύο υπουργεία.

Με προεδρικό διάταγμα η Ρουχσάρ Πεκάν αντικαταστάθηκε ως υπουργός Εμπορίου από τον Μους, ο οποίος είναι νομοθέτης του κόμματος του Ερντογάν από το 2011 και διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος υπεύθυνος για την οικονομία.

Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα, δεν έδωσε καμιά επίσημη εξήγηση για την αλλαγή, αλλά η αντικατάσταση αποφασίστηκε όταν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το υπουργείο της Πεκάν ότι αγόρασε προμήθειες για το υπουργείο της από την οικογενειακή εταιρεία της και την κάλεσε να παραιτηθεί.

Το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η αγορά απολυμαντικών είχε όντως γίνει, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τρίτη, η επιλογή έγινε με κριτήριο την τιμή και όχι το «όνομα της εταιρείας που πραγματοποιεί την πώληση». Ανέφερε επιπλέον ότι η αγορά, αξίας περίπου 500.000 λιρών (62.000 δολάρια), πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

Οι ολονύκτιες αλλαγές του Ερντογάν έρχονται εν μέσω εικασιών για ευρύτερο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αφού άλλαξε την κορυφαία οικονομική διαχείριση της χώρας το Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ίδρυσε δύο νέα υπουργεία χωρίζοντας το Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών σε δύο ξεχωριστά υπουργεία, σύμφωνα με το διάταγμα.

Διορίζει την Νταριά Γιανίκ ως υπουργό Οικογενειακών και Κοινωνικών Πολιτικών και τον Βεντάτ Μπιλγκίν ως υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντικαθιστώντας την Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα