Το ημερολόγιο έγραφε 20 Απριλίου 2020, έναν χρόνο πριν, όταν η αγορά πετρελαίου βούλιαξε και οι τιμές κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο.
Η παύση κάθε δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, προκάλεσε μια βουτιά άνευ προηγουμένου στην αγορά, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού παραδόσεως Μαΐου να χάσει 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. ανά βαρέλι.
Αρνητική τιμή δεν είχε καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην ιστορία, ενώ εκείνη την ημέρα καταγράφηκε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ: η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν στις 31 Μαρτίου του 1986 όταν η τιμή του αργού ήταν στα 10,42 δολ. ανά βαρέλι
Αλλαγή εικόνας
Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά η τιμή του πετρελαίου δεν έχει απλώς κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά έχει φτάσει σε ρεκόρ διετίας, ξεπερνώντας τον περασμένο μήνα τα 70 δολάρια ανά βαρέλι. Πλέον διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα αυτά. Και ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σταδιακή άρση στους περιορισμούς στην παραγωγή αρχής γεγομένης από τον επόμενο μήνα
Οι αναλυτές μοιάζουν μοιρασμένοι ως προς τις προβλέψεις τους για την πορεία της αγοράς πετρελαίου. Μπορεί η πλειοψηφία να εκτιμά ότι το ράλι θα συνεχιστεί, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες φωνές που υποστηρίζουν ότι η περσινή αποφράδα ημέρα για το πετρέλαιο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί.
Ο Marshall Steeves, αναλυτής των αγορών ενέργειας στην IHS Markit είναι ένας από αυτoύς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει επανάληψη του σεναρίου των αρνητικών τιμών και προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί με ανησυχία την πορεία της αγοράς.
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο αναλυτής τη Commerzbank Κάρστεν Φριτς αναφέρει σε σχόλιό του όλα «μοιάζουν σαν να βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό πλανήτη σε σχέση με πέρσι»
Ο Φριτς αποδίδει τη θεαματική ανάκαμψη στην αγορά του πετρελαίου, κυρίως στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή του και να την διατηρήσει επί έναν και πλέον χρόνο σε χαμηλά επίπεδα.
Εκτός από την πολιτική που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ, πίσω από το ράλι που καταγράφουν οι πετρελαϊκές τιμές παρά την νέα έξαρση της πανδημίας, παράγοντες της αγοράς βλέπουν τα γενναία πακέτα στήριξης που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις, τους ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης των οικονομικών αλλά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Την ανοδική εικόνα που παρουσιάζει η πετρελαϊκή αγορά δικαιολογούν εν μέρει και οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Πριν από μία εβδομάδα η ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί.
«Τα θεμελιώδη στοιχεία μοιάζουν σαφώς πιο σταθερά, έναν χρόνο μετά τη βουτιά στην αγορά πετρελαίου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης της Covid-19» ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του, αναθεωρώντας παράλληλα ανοδικά την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως..
Μετά την ιστορική βουτιά πέρυσι, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 96,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Προέβλεψε ωστόσο, ότι «οι τιμές θα μπορούσαν να ξαναβρεθούν υπό πίεση τους επόμενους μήνες».
Σταδιακή άρση των περιορισμών από τον ΟΠΕΚ
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση στους περιορισμούς στην παραγωγή αρχής γεγομένης από τον επόμενο μήνα.
Από τον Μάιο, επιπλέον 350.000 βαρέλια θα προστίθενται ημερησίως στην παραγωγή, και επιπλέον άλλα 350.00ο τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ μειώνει επί του παρόντος την παραγωγή του κατά περισσότερο από 7 εκατ. βαρέλια ημερησίας σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές και να περιοριστεί η υπερπροσφορά
Latest News
Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν του ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και αφομοίωσης των επιπέδων πριν μπει στο επόμενο σκέλος της κίνησής της
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ξεχωρίζει το άλμα 12% της Heineken
Περιμένοντας τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, άλμα 7% για την Alibaba
Oi επενδυτές αφομοιώνουν τον αντίκτυπο των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις περιφερειακές οικονομίες
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες