Ο Χάρης Πυλαρινός, ένας από τους συνιδρυτές του Hack the Box ξεκίνησε το hacking έτσι από παιχνίδι για να φτάσει να συγκεντρώσει σε ένα γύρο χρηματοδότησης 10,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα είναι και ο 39ος Endeavor Entrepreneur του οργανισμού στην Ελλάδα.

Κώστας Τσαούσης

Παναγιώτης: Πως βρέθηκε το hacking στη ζωή σου; Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το hacking;

Χάρης: Η περιέργεια ήταν. Πώς δουλεύουν τα πράγματα, ουσιαστικά. Από μικρός δηλαδή, από αυτό ακριβώς που είπα, λύνοντας τα παιχνίδια μου να δω πώς είναι μέσα. Στη συνέχεια όταν μπήκαν οι υπολογιστές στη ζωή μου ήθελα να μάθω πώς λειτουργούν και αυτοί, μαθαίνοντας πολύ μετά ανακάλυψα ότι μπορώ να τους πειράξω ώστε να βγάλουν ένα αποτέλεσμα που δεν είναι το default, ας πούμε.

Ένα μικρό μόνο απόσπασμα από τη συνομιλία του Παναγιώτη Καραμπίνη (managing director, Endeavor Greece) με τον Χάρη Πυλαρινό (συνιδρυτής και CEO της Hack The Box). Η συνομιλία τους – https://outliers.gr/el/episodes/charis-pylarinos/- απέκτησε μια ιδιαίτερη αξία, καθώς συν έπεσε με μια μεγάλη στιγμή της εταιρείας.

Μόλις στις 12 Απριλίου 2021 ανακοινώθηκε και επισήμως ότι η Hack The Box, δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, κατάφερε να συγκεντρώσει άλλα 10,6 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο ενός επενδυτικού γύρου Series A ύψους 10,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της επένδυσης ηγήθηκε η Paladin Capital Group, με συμμετοχή των Osage University Partners, Brighteye Ventures, και του υφιστάμενου επενδυτή Marathon Venture Capital, ενώ η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ και δημιουργεί νέα προϊόντα για τους χρήστες και εταιρικούς πελάτες της.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο περιεχόμενο του podcast.

Παναγιώτης: Πριν πάμε στο Hack The Box που είναι ένα πολύ exiting case, θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για τα βήματα πριν ξεκινήσεις την εταιρεία σου, πού σπούδασες, τί έχεις κάνει πριν.

Χάρης: Εγώ ξεκίνησα την πληροφορική από ένα πειραματικό, μια πειραματική τάξη τότε στο δημοτικό, γιατί μιλάμε πριν πάρα πολλά χρόνια και δεν υφίστανται να έχεις υπολογιστή. Τότε πήγαινα σε ένα ιδιωτικό, τον Καίσαρη και είχε ξεκινήσει από την πέμπτη δημοτικού, νομίζω, ένα μάθημα προγραμματισμού σε logo, πριν τα κλασικά flop που ξέρουμε τώρα. Από εκεί λοιπόν μπήκε το μικρόβιο, το συνέχισα, κάποια στιγμή πήρα υπολογιστή, στο γυμνάσιο νομίζω, μου πήρε ο πατέρας μου τον πρώτο μου υπολογιστή και ξέρεις πάντα το σκάλιζα δηλαδή, ναι μεν έπαιζα τα παιχνίδια μου και ότι κάνει κάθε παιδί σε έναν υπολογιστή αλλά μου άρεσε πολύ να τον σκαλίζω κιόλας. Ανακάλυψα τι είναι το hacking, κάτι πολύ, ρε παιδί μου, κρυφό. Ξέρεις η πληροφορία δεν ήταν τόσο distributed όπως τώρα δηλαδή, το software που είχες είχε αξία, δεν άλλαζες υπολογιστή και έλεγες «ok θα τα ξανακατεβάσω», τα φύλαγες, τα αντάλλασες, θα σου δώσω αυτό θα μου δώσεις το άλλο ήταν λίγο διαφορετικό. Και το hacking αντίστοιχα, τα εργαλεία που τότε χρησιμοποιούσαμε πολλά τα φύλαγες, τα μάζευες, τα αντάλλασες ήταν λίγο διαφορετική η λογική. Και σίγουρα τότε δεν υπήρχε και δόλος ή έγκλημα στην πληροφορική γιατί δεν υπήρχε αξία.

Παναγιώτης: Το έκαναν για πλάκα, για παιχνίδι;

Χάρης: Ναι, ήταν ένα αθώο, ξέρεις, παιχνίδι. Εντάξει σε λογικά πλαίσια πάντα, ζημιά μπορούσες να κάνεις αλλά ας πούμε εγώ θυμάμαι ότι, χάκαρα τον υπολογιστή του πατέρα μου και του έβαζα να παίζει δυνατά μουσική εκεί που κοιμόταν ας πούμε και τον ξύπναγα. Ξέρεις κάτι τέτοιες χαζομάρες.

Παναγιώτης: Οπότε έτσι σιγά σιγά άρχισες να μπαίνεις στον κόσμο του hacking, κατάλαβες ότι είναι ένας χώρος που είναι thrilling, έχει rush.

Χάρης: Ακριβώς. Και ξέρεις, η ευχαρίστηση του να κοροϊδέψεις ένα σύστημα, έχει την χαρά του ότι «τα κατάφερα». Βέβαια εντάξει, μεγαλώνοντας δεν υπήρχε το hacking στον επαγγελματικό τομέα. Ήταν καθαρά IT, δίκτυα, πληροφορική οπότε και αυτό ακολούθησα. Μετά το γυμνάσιο πήγα σε ένα τεχνικό λύκειο, την Σιβιτανείδιο εδώ στην Καλλιθέα και μετά ξεκίνησα δουλειά κατευθείαν πάνω στο IT. Δούλεψα σε μια ναυτιλιακή πάνω από 10 χρόνια, Nautomar λέγεται, είναι στην Βούλα, έμαθα πάρα πολλά πράγματα πάνω στο IT πάλι και την τελευταία εξαετία ξέρεις το security είχε αρχίσει και γινόταν πια hot topic ειδικά όταν ερχόταν το GDPR άρχισαν όλοι panic mode, να σωθούμε οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία ξέρεις να ξαναγυρίσω σε αυτό που μου άρεσε από μικρός και πήγα πάλι στο cyber security έκανα κάποια μαθήματα και εκεί ουσιαστικά ανακάλυψα και το κενό που υπάρχει στο πώς μπορείς να μάθεις hacking και έφτιαξα το Hack the Box.

Παναγιώτης: Ξεκινούν σιγά σιγά τα πρώτα βήματα του Hack the Box που δεν είναι εταιρεία από την πρώτη στιγμή, δεν είναι επιχειρηματική κίνηση είναι ένα χόμπι.

Χάρης: Αν με ρωτήσεις όταν το έφτιαξα δεν υπήρχε μια στο εκατομμύριο ούτε remotely να σκεφτώ ότι θα έχει τέτοιο impact σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν κάτι που έφτιαξα διότι ανακάλυψα ότι υπάρχει ένα κενό σε αυτόν τον χώρο δηλαδή, ουσιαστικά για να μάθεις να χακάρεις, που λέμε, δεν αρκεί να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, δεν υπάρχει κάποιο manual που να σου λέει «how to become a hacker» γιατί είναι πιο πολύ ο τρόπος σκέψης που πρέπει να αναπτύξεις, το hacking mindset, που λέμε. Και αυτό το αναπτύσσεις όταν ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο resource να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου. Πρέπει δηλαδή να μάθεις να πηδάς τα εμπόδια, να διαβάζεις να μαθαίνεις πάρα πολύ γρήγορα και να χαράζεις τον δρόμο σου προς την λύση του προβλήματος. Αυτό προσπάθησα να φτιάξω με το Hack the Box. είδα ότι αυτή η ανάγκη υπάρχει, αυτό είναι το core aspect του Hack the Box ότι “αυτός είναι ο στόχος σου, βγάλε άκρη” δεν υπάρχει πολύ hand-holding και τέτοια.

Παναγιώτης: Τα πρώτα βήματα αυτά είναι πότε ακριβώς;

Χάρης: Αυτό έγινε αρχές του 2017. Ουσιαστικά 2 μήνες μου πήρε να το φτιάξω, το έφτιαξα στα ελληνικά «Χάκαρε το Κουτί» ήταν ξέρεις στα ελληνικά, ελληνικοί χαρακτήρες. Γιατί ο στόχος μου, όπως σου είπα, δεν ήταν σίγουρα πάμε να φτιάξουμε μια εταιρεία ήθελα να δώσω στον κόσμο την δυνατότητα να μάθει με τον τρόπο που πιστεύω εγώ ότι είναι σωστός να μαθαίνεις και παράλληλα ήθελα να γνωρίσω τους υπόλοιπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα στην Ελλάδα.

Παναγιώτης: Άρα ξεκίνησες μια κοινότητα για hackers.

Χάρης: Σωστά. Ας πούμε ότι ήταν μια πλατφόρμα που σου κάνει enable αυτό που είπα και έβαλα πάρα πολλά social στοιχεία πάνω δηλαδή, είχαμε ένα chat room στην πλατφόρμα να μπορέσεις να γνωριστείς και με τον άλλον να μάθεις ποιος είναι και το πέτυχα αυτό προφανώς δηλαδή, όλα τα παιδιά τώρα πια τα ξέρω, βέβαια αποδείχτηκε ένα πολύ μικρό community το Ελληνικό, να είναι 200-300 άτομα. Εγώ από την άλλη είχα φτιάξει αυτή την πλατφόρμα με σκοπό, ρε παιδί μου, για να βγάλει το full potential της να έχεις χιλιάδες κόσμο πάνω να κάνουν interact, να ανταγωνίζονται. Οπότε ήθελα να το δω στο full του όχι να υπολειτουργεί και για αυτό λέω ας το κάνω δίγλωσσο οπότε το γύρισα ελληνικά-αγγλικά έχει επιλογή γλώσσας και το άνοιξα και προς τα έξω. Το μόνο που έκανα νομίζω ήταν να πω σε κάποιο group στο Facebook ότι «παιδιά check this out» και από εκεί πήρε τον δρόμο του μετά άρχισαν και έμπαιναν 100-100 από εκεί που είχα 100 σύνολο ας πούμε.

Η εξέλιξη της Hack The Box

Ας επιστρέψουμε στα της εταιρείας. Η Hack The Box ξεκίνησε το 2017 με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Σήμερα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, με περισσότερα από 500 χιλιάδες μέλη, από ανθρώπους που ξεκινούν τώρα την ενασχόληση τους με το αντικείμενο, μέχρι έμπειρους pen-testers και security professionals. Τα μέλη της κοινότητας εκπαιδεύονται, καθώς πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις, με ασφαλή και διαδραστικό τρόπο, σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά με πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες εκπαίδευσης να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη πλατφόρμα, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αυξήσει τα έσοδα της περισσότερο από 1000% τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένοντας κερδοφόρα.

Η Hack The Box απασχολεί 88 εργαζόμενους με το 45% να βρίσκεται στην Ελλάδα, δουλεύοντας από τα γραφεία της στην Αθήνα και όχι μόνο, χάριν στην ευέλικτη πολιτική απομακρυσμένης εργασίας της εταιρείας από το 2017, με μέλη της να εργάζονται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Μέχρι το τέλος του 2022, στόχος είναι η εταιρεία να απαριθμεί κοντά στους 200 εργαζόμενους, με το 50% να εργάζεται από την Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Σχετικά με το νέο γύρο χρηματοδότησης, ο Χάρης Πυλαρινός, συνιδρυτής και CEO της Hack The Box, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανάπτυξη της κοινότητας που έχουμε δημιουργήσει από μέλη που έχουν μετατρέψει τη μάθηση γύρω από την κυβερνοασφάλεια σε πάθος. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, επιτρέποντας σε εταιρείες και μεμονωμένους χρήστες να θωρακίσουν τα συστήματα τους. Αυτή τη στιγμή, μέσα από τη πλατφόρμα μας εκπαιδεύονται από τους πιο έμπειρους pen-testers και security professionals στον κόσμο μέχρι ανθρώπους που ξεκινούν τώρα την ενασχόληση τους στο χώρο».

Ο Χάρης Πυλαρινός, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Hack the Box, είχε και μια άλλη επιτυχία. Επιλέχθηκε για να ενταχθεί στο δίκτυο της Endeavor, στο 14ο Διαδικτυακό Διεθνές Πάνελ Επιλογής (ISP), την κορύφωση της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των νέων Endeavor Entrepreneurs.

Περισσότεροι από 800 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών που ανήκουν στη λίστα Fortune 500, και πάνω από 500 ακαδημαϊκά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα της Hack The Box. Ο Άρης Ζηκόπουλος, συνιδρυτής της Hack The Box και CCO τόνισε: «Υποστηρίζουμε τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο ώστε να παραμένουν ασφαλείς, διατηρώντας ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε κυβερνοαπειλή. Από την πρώτη μέρα, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που εκπαιδεύει τους μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων γύρω από την κυβερνοασφάλεια, μέσα από συγκεκριμένα βήματα και συνεχή βελτίωση».

Η Hack The Box στοχεύει στη διαρκή ανάπτυξη του προϊόντος της, ώστε να προσφέρει όλο και περισσότερες λειτουργίες στους τελικούς χρήστες. «Η καινοτομία είναι στο DNA της εταιρείας. Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης, η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης θα μεγαλώσει τέσσερις φορές τους επόμενους 18 μήνες, ώστε να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε στην αγορά και να εισάγουμε καινοτόμες λειτουργίες σε κάθε ένα από τα προϊόντα μας. Από τα πρώτα μας βήματα μέχρι και σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργούμε την πιο εξελιγμένη πλατφόρμα στην αγορά», δήλωσε ο James Hooker, συνιδρυτής της Hack The Box και CTO.

Η σειρά προϊόντων της Hack The Box δίνει έμφαση στην βελτίωση των δεξιοτήτων γύρω από την κυβερνοασφάλεια, βάζοντας τους χρήστες να εκτελούν δραστηριότητες οι οποίες προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες κυβερνοεπιθέσεων. Όλα αυτά με τη καθοδήγηση μιας ολοένα αυξανόμενης κοινότητας! Η πλατφόρμα επίσης προσφέρει αναλυτικά στοιχεία χρήσης, καθώς και υποστήριξη στην εύρεση και αξιολόγηση υποψηφίων εργαζομένων για τις εταιρείες.

Η Hack The Box διαρκώς εισάγει νέα προϊόντα, με πιο πρόσφατο το Hack The Box Academy, το οποίο ξεπέρασε τους 250 χιλιάδες επισκέπτες τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του. Για τη νέα αυτή πλατφόρμα μάθησης, υπάρχει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης με κορυφαίο περιεχόμενο και καινοτόμες λειτουργίες, το οποίο στοχεύει να καταστήσει το Hack The Box Academy στο επόμενο πρότυπο στην αγορά, όσον αφορά την εκπαίδευση και τις πιστοποιήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News