Θα έχει περάσει μια εβδομάδα – μπορεί και δέκα ημέρες- από τη στιγμή που το μάτι μου «έπιασε» μια ανάρτηση στο Linkedin του φίλου Στράτου Στυλιανίδη. Μια ατάκα από την ανάρτηση μου κέντρισε το ενδιαφέρον και την συγκράτησα: «Μπορούν δύο Αντιπρυτάνεις να αλλάξουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού; Κι όμως μπορούν!». Η ατάκα μου έδωσε μια ιδέα – μια ιδέα για τίτλο αρχικά ή και για ένα ερέθισμα για την αρχή καθώς το κείμενο θα ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση: «Μπορούν δύο Αντιπρυτάνεις να αλλάξουν τα δεδομένα της επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο λειτουργώντας ως startupers; Κι όμως μπορούν!».

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στην ανάρτηση. Γράφει ο Στράτος Στυλιανίδης: «Μια ιδέα. Μια ομάδα. Ένας στόχος που μπορεί να αλλάξει πολλά στο χώρο της αγροδιατροφής. Και όχι μόνο. Έρευνα για το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη. Το νερό!

Τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα της έρευνάς μας, μετά το εργαστήριο, έρχονται από το Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και δημιουργούν πολλές προσδοκίες!

Τα καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα!

Το Aristotle University of Thessaloniki (AUTH) είναι οι άνθρωποί του και οι ιδέες τους!».

Η ανάρτηση στο Linkedin είχε και συνέχεια. Η νέα ανάρτηση αφορούσε τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής της εφεύρεσης φ-water στον αγροτικό τομέα: « Το φ-water είναι μία συσκευή που επινοήθηκε και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Aristotle University of Thessaloniki (AUTH). Η συσκευή μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επιδρά στις φυσικοχημικές του νερού και το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

Το φ-water δοκιμάστηκε σε λαχανοκομικά προϊόντα σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με το ποσοστό βλάστησης των σπόρων όσο και με την ταχύτητα βλάστησης ξεπέρασαν τις αρχικές μας προσδοκίες, ενώ οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.

Ο αγροτικός τομέας είναι μόνο η αρχή. Οι προγραμματισμένες εφαρμογές της εφεύρεσης, για την οποία έχει ήδη κατατεθεί αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Hellenic Industrial Property Organisation (OBI) μέσω του Special Account for Research Funds AUTH – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ, επεκτείνονται στους τομείς των τροφίμων και των ποτών, των φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης μέσω της αφαλάτωσης του νερού.

Οι εφευρέσεις είναι δημιουργίες. Δημιουργίες των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο!».

Ο Στράτος Στυλιανίδης που έγραψε τα δύο ποστ είναι Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, ενώ ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, από κοινού στην ομάδα του φ-water.  Mαζί τους, ο Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, ο Δημήτρης Γιαννακουδάκης, δρ Χημείας, ερευνητής και Γιάννης Σαμπρής, ερευνητής.

Η ομάδα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετεξελιχθεί σε μια spin-off του ΑΠΘ συμμετείχε στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθνική Τράπεζα και μάλιστα, η πρόταση τους έχει «περάσει» στη τελική φάση με τους 10 φιναλίστ. Η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ομάδα στον διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας όπως αναφέρει σχετικά ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας «βελτιώνει τη φυσικοχημική συμπεριφορά του νερού, αυξάνει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και βελτιώνει προϊόντα με βάση το νερό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News