Μεγάλο είναι τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση νέων τίτλων που θα εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 1,20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καλυφθεί μία φορά το 85% της αύξησης που αφορά τους ξένους επενδυτές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η υπερκάλυψη θα αυξηθεί σημαντικά, μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Εφόσον οι επενδυτές ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Τράπεζας Περαιώς, Δευτέρα – Τρίτη η διοίκησή της θα πρέπει να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο κομμάτι της έκδοσης. Ο λόγος γίνεται για την κατανομή των μετοχών, δεδομένου ότι οι προσφορές θα υπερβαίνουν τη ζήτηση.

Κριτήρια για την επιλογή δεν θα παίξει μόνο οι τιμές των προσφορών, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών.

Η νέα Πειραιώς

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, οι νέοι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, αναμένεται, σύμφωνα με την Πειραιώς να είναι οι Paulson Co, Helikon Investment και Αριστοτέλης Μυστακίδης, που διατηρούν αυτή τη στιγμή μειοψηφικά ποσοστά.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να διαμορφωθούν μετά την αύξηση κεφαλαίου στα ακόλουθα επίπεδα:

– Νέοι Μέτοχοι (πλην των cornerstone investors): 45,02%.

– ΤΧΣ: 27%

– John Paulson: 18,62%

– Helikon: 5,22%

– Aριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90%

– Μέτοχοι πριν την ΑΜΚ: 1,25%

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ο συστημικός όμιλος πετυχαίνει τα εξής:

– Εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσει στις επόμενες εμπροσθοβαρείς κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων

– Θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των stress tests με βάση τα ενισχυμένα μετά την αύξηση κεφάλαια

– Επιταχύνεται η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας με τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, συνθήκη απαραίτητη για τη βελτίωση του προφίλ της

– Εξασφαλίζει πόρους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι όροι της αύξησης

Την Τρίτη το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, μετά το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, θα εκδοθούν συνολικά 1,2 δισ. μετοχές σε τιμή από 1 έως 1,15, που σημαίνει ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Τόσο το βιβλίο προσφορών για αλλοδαπούς επενδυτές στο εξωτερικό, όσο και η παράλληλη εν Ελλάδι δημόσια προσφορά, ανοίγουν σήμερα και θα κλείσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Το 85% των κεφαλαίων θα προέλθουν από ξένους επενδυτές και το ΤΧΣ, ενώ οι εγχώριοι μέτοχοι μπορούν να εγγραφούν για το υπόλοιπο 15%, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματά τους με βάση τις μετοχές που κατείχαν την περασμένη Παρασκευή. Έτσι, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική τιμολόγηση θα προκύψει από τις προσφορές που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της εκτός Ελλάδος διαδικασίας. Στην ίδια τιμή θα αποκτήσουν οι εγχώριοι επενδυτές τους τίτλους για τους οποίους θα αιτηθούν στη δημόσια προσφορά.

Θα ακολουθήσει η κατανομή των μετοχών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους μετόχους. Η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων θα ξεκινήσει στις 5/5.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων