Πέντε κατηγορίες φορολογούμενων γλιτώνουν φέτος το «πέναλτι» φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα λείπουν ενώ μισό “πρόστιμο” θα κληθούν να πληρώσουν  χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αν και δεν πλήττονται από την πανδημία δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το  30% του πραγματικού τους εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά μπόρεσαν να καλύψουν τουλάχιστον το 20%.

Υπάρχει και η κατηγορία των «άτυχων» φορολογούμενων οι οποίοι δεν ανήκουν στους πληττόμενους της πανδημίας, είναι κάτω των 60 ετών και συγκέντρωσαν e-αποδείξεις λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους. Αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή:

1.                Η απενεργοποίηση του πέναλτι για τις αποδείξεις θα ισχύσει για:

–        Επαγγελματίες με πληττόμενο ΚΑΔ

–        Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.  Στην τροπολογία που θα φθάσει σήμερα στην Βουλή θα διευκρινίζεται αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών και αντίστοιχα για τους επαγγελματίες

–        Εργαζόμενους που μετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

–        Ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεωτικά εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια.

–        Μη πληττόμενους φορολογούμενους άνω των 60 ετών.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος 65 ετών με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Θα έπρεπε το 2020 να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ (15.000 Χ30%). Λόγω των δυο lockdown συγκέντρωσε αποδείξεις ύψους 3.500 ευρώ, 1.000 ευρώ λιγότερες από το απαιτούμενο ποσό. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ22%). Ωστόσο με την νέα ρύθμιση ο έξτρα φόρος μηδενίζεται.

2.            Το μισό πέναλτι φόρου 11% από 22% θα ισχύσει για μη πληττόμενους φορολογούμενους έως 60 ετών που συγκέντρωσαν πέρυσι αξία αποδείξεων τουλάχιστον στο 20% του εισοδήματος τους.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε το 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Όμως αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%. Ετσι αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με  έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώΧ22%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Φορολογία Eιδήσεις