Πέντε κατηγορίες φορολογούμενων γλιτώνουν φέτος το «πέναλτι» φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα λείπουν ενώ μισό “πρόστιμο” θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αν και δεν πλήττονται από την πανδημία δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του πραγματικού τους εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά μπόρεσαν να καλύψουν τουλάχιστον το 20%.
Υπάρχει και η κατηγορία των «άτυχων» φορολογούμενων οι οποίοι δεν ανήκουν στους πληττόμενους της πανδημίας, είναι κάτω των 60 ετών και συγκέντρωσαν e-αποδείξεις λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους. Αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή:
1. Η απενεργοποίηση του πέναλτι για τις αποδείξεις θα ισχύσει για:
– Επαγγελματίες με πληττόμενο ΚΑΔ
– Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Στην τροπολογία που θα φθάσει σήμερα στην Βουλή θα διευκρινίζεται αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών και αντίστοιχα για τους επαγγελματίες
– Εργαζόμενους που μετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεωτικά εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια.
– Μη πληττόμενους φορολογούμενους άνω των 60 ετών.
Παράδειγμα
Συνταξιούχος 65 ετών με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Θα έπρεπε το 2020 να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ (15.000 Χ30%). Λόγω των δυο lockdown συγκέντρωσε αποδείξεις ύψους 3.500 ευρώ, 1.000 ευρώ λιγότερες από το απαιτούμενο ποσό. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ22%). Ωστόσο με την νέα ρύθμιση ο έξτρα φόρος μηδενίζεται.
2. Το μισό πέναλτι φόρου 11% από 22% θα ισχύσει για μη πληττόμενους φορολογούμενους έως 60 ετών που συγκέντρωσαν πέρυσι αξία αποδείξεων τουλάχιστον στο 20% του εισοδήματος τους.
Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε το 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Όμως αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%. Ετσι αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώΧ22%).
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Latest News
Πώς πιάστηκε στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Ποιες ήταν οι ενδείξεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία - Η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Τι δείχνει η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών 108,5 δισ. ευρώ – Σε ρύθμιση μόνο 3,6 δισ. ευρώ
Κομισιόν: Κλείνει το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα - Στα 3 δισ. το 2022
Η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, δηλαδή εμπόρους που δεν αποδίδουν ΦΠΑ
Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για τις δηλώσεις πόθεν έσχες – Η τροπολογία
Η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για τα έτη 2022 και 2023 μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν παρατείνεται