
Ισχυρά φορολογικά κίνητρα ενεργοποιεί μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δελεάσει χιλιάδες εργαζομένους που ξενιτεύτηκαν στα χρόνια των μνημονίων να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ψηφισμένης από τη Βουλή διάταξης, που περιλαμβάνει ισχυρές φοροαπαλλαγές για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού, είναι έτοιμη και αναμένεται να υπογραφεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων σε ποια φορολογική αρχή (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία) θα πρέπει να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και τον ορισμό της νέας θέσης εργασίας που θα πρέπει να καταλάβουν όσοι επιστρέψουν από το εξωτερικό είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση.
Αυτό που θα ξεκαθαρίζει η απόφαση είναι ότι μια επιχείρηση δεν θα μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο για να προσλάβει κάποιον από το εξωτερικό προκειμένου ο νέος αυτός εργαζόμενος να απολαύσει τα φορολογικά οφέλη που προβλέπει ο νέος νόμος.
Επίσης, θα υπάρχουν αρκετές δικλίδες ασφαλείας για τη διατήρηση του προσωπικού. Αλλωστε οι νέες ευνοϊκές διατάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος, εφαρμόζονται αποκλειστικά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας.
Απαλλαγή για το 50%
Παράλληλα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος της πλήρωσης των προϋποθέσεων ένταξης στο νέο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς και του κριτηρίου που αφορά το χρονικό διάστημα που θα πρέπει κάποιος να έχει παραμείνει στο εξωτερικό για να ανήκει στους ωφελούμενους.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται σε ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του.
Ωστόσο, για να εγκριθεί η αίτησή του, θα πρέπει σωρευτικά να μην ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα, να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.
Εντός 60 ημερών
Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας για την υπαγωγή στις διατάξεις του νέου νόμου υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο εντός του έτους ανάληψης της υπηρεσίας του και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου του έτους αυτού.
Εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, αναλόγως της συνδρομής ή μη των παραπάνω προϋποθέσεων.
Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησής του.
Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας, όπως αυτές ισχύουν.
Για επτά χρόνια
Οι ευνοϊκές διατάξεις έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου και λήγει μετά το πέρας επτά συνολικά φορολογικών ετών.
Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στις ευνοϊκές διατάξεις, εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, παύει να έχει μειωμένη φορολογία κατά 50% και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα.
Στην απόφαση θα ξεκαθαρίζεται, τέλος, ότι νέο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.


Latest News

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ