Τι ανησυχεί περισσότερο τους νέους της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας και των lockdown; Όσο κι αν αυτό φαντάζει παράδοξο, η βασική τους έγνοια αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και όχι την πορεία της Covid-19 και τις επιπτώσεις της στις ζωές τους.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos με τη χρηματοδότηση της Κομισιόν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB) σε 23 χώρες – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – με τη συμμετοχή άνω των 22.000 ανθρώπων, ηλικίας 15-35 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τις τρεις εβδομάδες που διήρκεσε η έρευνα – 29 Οκτωβρίου μέχρι 19 Νοεμβρίου 2020 – το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το τρίτο ήταν προ των πυλών. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, πως δεν επρόκειτο για μια περίοδο «αδιάφορη» όσον αφορά την εξέλιξη της Covid-19 – κι αυτό, με τη σειρά του, δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις απαντήσεις που δόθηκαν.

«Δεν είναι περιθωριακοί τύποι»

«Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και μιας συνακόλουθης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα», διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου, Χάλνετ Ντιάμπ. «Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα κινήματα των νέων για το κλίμα, όπως οι Παρασκευές για το Μέλλον, δεν ήταν περιθωριακά κινήματα αλλά εκπροσωπούν τη νεολαία (…) Πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν πολιτική θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θεωρούνται ως τα πλέον σημαντικά προβλήματα για το 46% και το 44% των ερωτηθέντων αντιστοίχως, ενώ στην τρίτη θέση «ισοψηφούν» με 36% η διασπορά μολυσματικών ασθενειών (όπως ο νέος κοροναϊός) μαζί με την φτώχεια και την πείνα.

Όσον αφορά στο ποιοι πρέπει να επωμιστούν την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το 52% ρίχνει το βάρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, ενώ το 49% στις κυβερνήσεις. Ωστόσο, είναι ίδιο το ποσοστό (43%) εκείνων που πιστεύουν ότι οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να κάνουν τα περισσότερα και όσων θεωρούν ότι οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Όπως είναι φυσικό, βεβαίως, η εικόνα που έρχεται μέσω της έρευνας δεν είναι ενιαία για όλες τις χώρες. Έτσι, για παράδειγμα, οι νέοι της νότιας Ευρώπης φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά: Για του λόγου το αληθές, το 71% των Ισπανών και το 63% των Πορτογάλων δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι , σε σχέση με το μόλις 23% των Λετονών.

Τι λένε οι νέοι της Ελλάδας

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, τα ευρήματα παρουσιάζουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσφέρονται για συμπεράσματα. Όπως διαπιστώνεται, ο ένας στους δύο νέους της χώρας (46%) ανησυχούν πολύ ή πάρα πολύ για την κλιματική αλλαγή, ενώ μόλις ένα 6% πιστεύει πως όλα αυτά αποτελούν ένα μύθο.

Την ίδια στιγμή, όμως, μόνο το 36% κατατάσσει την κλιματική αλλαγή ανάμεσα στα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης – έστω κι αν το 76% θεωρεί πως «είναι πιθανό να έχει μεγάλη επίπτωση σε ανθρώπους όπως εγώ».

Επίσης, το 52% (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ιταλία) εκτιμά ότι είναι οι πλούσιες χώρες που πρέπει να αναλάβουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Παράλληλα, πάντως, ο ένας στους τρεις νέους της Ελλάδας (36%) αναγνωρίζει πως φέρει και ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 12% εκτιμά πως η κλιματική αλλαγή είναι ανάμεσα στις τρεις βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου