Αναθερμαίνονται οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή του κλίματος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξενεί μια εικονική σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη για έως και 40 παγκόσμιους ηγέτες αυτήν την εβδομάδα, ακολουθώντας κατά πόδα την Κίνα που δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η JPMorgan και η Citigroup μόλις αύξησαν τους στόχους βιώσιμης χρηματοδότησης σε συνολικά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, καθώς οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Pimco, ωθούν τους δανειστές να θέσουν σκληρότερους στόχους εκπομπών. Και η νέα νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας θα μπορούσε άνετα να τα συνδέσει όλα.
Δεν είναι μικρό επίτευγμα το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες χώρες που εκπέμπουν αέριο του θερμοκηπίου φαίνεται να έχουν διαχωρίσει τις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις ανησυχίες για το εμπόριο, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία βρίσκονται σε διένεξη. Το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος των τραπεζικών δεσμεύσεων, μαζί με τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν τον κίνδυνο για το κλίμα, υποδηλώνει υψηλότερο βαθμό σοβαρότητας σε αυτό το θέμα.
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια και η τήρηση οποιωνδήποτε οδηγιών που θα ακολουθήσουν, είναι εθελοντικά. Οι τράπεζες δεν έχουν κάποιο πρότυπο για την αξιολόγηση των στόχων χρηματοδότησης του κλίματος , πόσο μάλλον τιμωρία για μην πετυχαίνουν στόχους ή να τους αλλοιώνουν. Και ο ανανεωμένος διάλογος ΗΠΑ-Κίνας, μέχρι στιγμής, στερείται συγκεκριμένης θεματολογίας.
Μια πρόταση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζασίντα Αρβτερν που παρουσιάστηκε στο Ουέλλινγκτον την περασμένη εβδομάδα θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση τέτοιων ελλείψεων. Εάν περάσει, περίπου 200 μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστές, διαχειριστές χρημάτων και εισηγμένοι εκδότες μετοχών και ομολόγων που λειτουργούν στη Νέα Ζηλανδία θα αναγκαστούν να γνωστοποιήσουν την έκθεση τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Δύο στοιχεία κάνουν τη νομοθεσία έξυπνη. Η αποτυχία συμμόρφωσης θα μπορούσε να τιμωρήσει όλο το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας με πρόστιμο έως 500.000 NZ (360.000 $) και πέντε χρόνια φυλάκιση. Ο νόμος προτείνει τη χρήση κατευθυντήριων γραμμών από την ομάδα εργασίας G20 για χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και τη διαχείριση κινδύνων και ευκαιριών.
Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεγάλων αυστραλιανών τραπεζών που κυριαρχούν στην αγορά των ακτινίδιων, υποστηρίζουν ήδη δημόσια το έργο της ομάδας εργασίας. Αυτό θα πρέπει να περιορίσει τις εταιρικές γκρίνιες. Θα διευκόλυνε επίσης τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές να συγκρίνουν μεταξύ τομέων, να μαντεύουν την επίδραση στα κέρδη και στα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και την επίδραση στο κόστος και την κατανομή του κεφαλαίου.
Τέτοια οικονομικά στοιχεία θα πρέπει με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της προθυμίας των στελεχών και των επενδυτών να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στην κλιματική αλλαγή. Αν υιοθετηθεί ευρέως, ο νόμος της Νέας Ζηλανδίας θα συμβάλει πολύ σε μια φωτεινότερη απόχρωση πρασίνου.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος