
Τα μικρών διαστάσεων έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών – παλαιότερων και νεότερων- φαίνεται πως συγκινούν τους συλλέκτες.
Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από μια πρώτη, πρόχειρη ανάλυση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας του οίκου Βέργος που έγινε τη Τετάρτη 15 Απριλίου 2021 (περισσότερα: https://www.vergosauctions.com/auctions/detail/grid!/4/1881/0/0).
Το βασικό συμπέρασμα, είναι ότι οι τιμές κατακύρωσης ήταν κατά πολύ ανώτερες του τιμών εκκίνησης και για αρκετά έργα που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συλλεκτών οι τιμές τους κινήθηκαν πολύ πάνω και από το ανώτερο επίπεδο των τιμών εκτίμησης των διοργανωτών.
Για παράδειγμα, το έργο του Αλέξη Ακριθάκη Σύνθεση ( 10×16 cm, τέμπερα σε χαρτί) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2.600 ευρώ (τελική τιμή με πνευματικά δικαιώματα και ΦΠΑ 3.342 ευρώ) όταν το εύρος τιμών της εκτίμησης ήταν 800 – 1.200 ευρώ. Δηλαδή «έπιασε» υπερδιπλάσια τιμή πάνω και από το ανώτερο επίπεδο της αρχικής εκτίμησης. Μια μικρή επιτυχία που δείχνει, δίχως άλλο, μια ευκαιρία (για τους εικαστικούς καλλιτέχνες) και μια προοπτική (για την αγορά).
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το έργο του Μ. Αργυράκη – ένα σχέδιο γελοιογραφίας με τον Α. Εμπειρίκο και τη Μ. Χατζηλαζάρου, μελάνι και λευκό χρώμα σε χαρτί, διαστάσεων 25 x 35 cm- πού «έπιασε» 950 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 1.221 ευρώ) όταν η τιμή εκτίμησης είχε ορισθεί ανάμεσα στα 200 και τα 300 ευρώ.
Πάντως, τα περισσότερα λεφτά στην ανοιξιάτικη δημοπρασία της Vergos δόθηκαν για ένα έργο του Κώστα Τσόκλη. Το έργο που επιγράφεται Φεγγάρι και πέτρα – διαστάσεων 60 x 80 cm, μια σύνθεση από καθρέφτη, πέτρα και ακρυλικό σε μουσαμά- κατακυρώθηκε στις 6.000 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 7.711 ευρώ ) όταν το εύρος της εκτίμησης είχε καθοριστεί ανάμεσα στις 3 και τις 4 χιλιάδες ευρώ.
Στις 6 Απριλίου γράφαμε στο in.gr : «Θα θέλατε σπίτι ή στο γραφείο σας έναν Γιαννούλη Χαλεπά; Αν η απάντηση σας είναι ΝΑΙ, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την τύχη σας συμμετέχοντας στη δημοπρασία που οργανώνει η VERGOS Auctions στην Ανοιξιάτικη Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου και ώρα 6:30 μ.μ., με ζωντανή προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube».
Τελικά, υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για αυτό το μικρών διαστάσεων σχέδιο του μεγάλου Τήνιου γλύπτη. Τα «κτυπήματα» τους διαμόρφωσαν τιμή κοντά στα 3 χιλιάδες ευρώ . Για την ακρίβεια, 2. 400 (με την τελική τιμή πώλησης στα 2.936 ευρώ). Και να σκεφθεί κανείς ότι το εύρος τιμών της αρχικής εκτίμησης των διοργανωτών ήταν 1.500-2.000 ευρώ. Το έργο του Χαλεπά με τίτλο Μήδεια είναι ένα μολύβι σε χαρτί με διαστάσεις 26×20 cm, είναι υπογεγραμμένο κάτω αριστερά: Γιαν. Χαλεπάς/11δεκκο.
Η διοργανώτρια της δημοπρασίας σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει τα εξής: «(…) εγκαινιάζει τη νέα κατηγορία δημοπρασιών της, ανταποκρινόμενη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων συλλεκτών που αναζητούν έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών σε προσιτές τιμές, αλλά και στο ήδη μεγάλο ενδιαφέρον συλλεκτών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Η πρώτη δημοπρασία της κατηγορίας αυτής είναι η Ανοιξιάτικη Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης».
Στο άρθρο της 6ης Απριλίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο in.gr (https://www.in.gr/2021/04/06/life/culture-live/dimoprasia-mideia-tou-xalepa-annoula-tou-morali-kai-fantina-tou-tsarouxi/) προχωρήσαμε και σε ορισμένες προτάσεις.
Ας δούμε, με βάση τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, την ανταπόκριση που είχαν από τους συμμετέχοντες συλλέκτες.
Για παράδειγμα, σε ένα ενιαίο lot – lot αριθμός 55- βγήκαν δύο μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη για τους «Αθλίους» του Βίκτωρος Ουγκώ ( «Ιαβέρης» και «Φαντίνα»). Δύο μικρά έργα – το καθένα 17,5 Χ 13 cm- υπογεγραμμένα από τον ζωγράφο που φέρουν και χρονολογική ένδειξη 1952. Τα 2 μικρά έργα του Γιάννη Τσαρούχη (1010-1989) που βγήκαν με τιμή εκκίνησης 2.000 ευρώ σε ένα εύρος εκτίμησης που φθάνει και τις 3.000 ευρώ έπιασαν τιμή 2.800 ευρώ (τελική τιμή πώλησης με δικαιώματα και ΦΠΑ 3.599 ευρώ).
Ανάμεσα στις προτάσεις μας ήταν και ο Αργυράκης και ο Ακριθάκης.
Ένα άλλο παράδειγμα. Η «Αννούλα», ένα έργο (μολύβι σε χαρτί) διαστάσεων 29,5 x 21 cm του μεγάλου δασκάλου Γιάννη Μόραλη του 1948 που βγήκε με τιμή εκκίνησης τα 1.500 ευρώ «έπιασε» τιμή 2.200 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 2.827 ευρώ).
Τέλος, η 5η πρόταση συμπεριλάμβανε ξεχωριστούς από κάθε άποψη εικαστικούς καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς. Την «Χριστίνα με κόκκινο πουλόβερ», ένα λάδι σε μουσαμά (16Χ40 cm) του Γιώργου Ρόρρη (γεννημένος το 1963) με τιμή εκκίνησης 1.500 ευρώ που «έπιασε» 3.800 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 4.884 ευρώ). Το Βάζο με λουλούδια του Γιώργου Χαδούλη (γ.1966), ένα λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56×30 cm με τιμή εκκίνησης 500 ευρώ, που «έπιασε» 750 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 964 ευρώ). Τη Θάλασσα του Κώστα Παπανικολάου (γ.1959), μια αυγοτέμπερα σε κόντρα πλακέ διαστάσεων 90×90 cm με τιμή εκκίνησης 2.000 ευρώ, που «έπιασε» 3.300 ευρώ (τελική τιμή πώλησης 4.241 ευρώ).


Latest News

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Γιατί η Sotheby's κάνει δωρεάν αποτιμήσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε αγγλικούς δήμους;
Μια επιστολή από το τμήμα Tax, Heritage and UK Museums του οίκου Sotheby's δημοπρασιών προσφέρθηκε να εκτιμήσει τα 5 κορυφαία έργα τους «χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις»

Γιατί το ΚΑΣ αρνήθηκε στον Λάνθιμο τα γυρίσματα στην Ακρόπολη
Το αίτημα της «Either Or Productions» και του Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από το ΚΑΣ – Τι εξηγεί μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: «Θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Sotheby’s: Ο Αμερικανός CEO Τσαρλς Στιούαρτ που κρατάει το τιμόνι σε ασταθή οικονομικά νερά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος toy Sotheby's μίλησε για την μπανάνα 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αγοράς τέχνης

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.