Σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα έργα που αφορούν και καλούνται να υλοποιήσουν οι δήμοι, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην οποία ενημέρωσαν σχετικά για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των δημάρχων της χώρας.
Αναπτυξιακό αποτύπωμα
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» είναι ένα εθνικό πρόγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με πόρους που ξεπερνούν τα 57 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, αφήνοντας στις τοπικές κοινωνίες σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ο κ. Βορίδης στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που έχει εντάξει στο πρόγραμμα το υπουργείο Εσωτερικών, και στο επίκεντρο των οποίων είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επίσης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο νέο εκλογικό νόμο, τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ και τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που εμπλέκονται, την καταστατική θέση των αιρετών κλπ..
«Παλέτα» σημαντικών χρηματοδοτήσεων
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά έχει στη διάθεση της για αξιοποίηση μια τέτοια «παλέτα» σημαντικών χρηματοδοτήσεων, όπως είναι τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.
Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης, πέραν από εντάξεις νέων έργων, είπε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να υπάρξουν σ΄ αυτά εντάξεις επιλέξιμων έργων από το «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να ενταχθούν στη συνέχεια σ΄αυτό ακόμη περισσότερα έργα.
Στα 26 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, που μίλησε, τόνισε ότι επίκειται η υπογραφή με την Ευρωπαική Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ, που είναι αυξημένο από το προηγούμενο και ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ με την εθνική συμμετοχή.
Όπως είπε μεταξύ άλλων, το 1/3 αφορά έργα και δράσεις στις Περιφέρειες της χώρας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο, να μετριάσει το πλήγμα που επέφερε η υγειονομική κρίση» και γι’ αυτό τα έργα που θα ενταχθούν, θα έχουν πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται για εντάξεις σημαντικά έργα και δράσεις που αφορούν και τους δήμους, όπως πολεοδομικά σχέδια για «έξυπνες πόλεις», εκσυγχρονισμός δομών υγείας, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, υπογειοποιήσεις δικτύων, «εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια – δημοτικό οδοφωτισμό κ.ά.
Latest News
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία