
Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων, το οποίο συνδέει τρεις κβαντικούς επεξεργαστές μεταξύ τους.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς την υλοποίηση του κβαντικού διαδικτύου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Οι ερευνητές της κοινοπραξίας QuTech και του Πολυτεχνείου του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σκοπεύουν -σταδιακά- να προσθέσουν περισσότερα κβαντικά bits στο δίκτυό τους, καθώς και υψηλότερου επιπέδου «στρώματα» υλικού (hardware) και λογισμικού (software).
Ερευνητές σε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο εργάζονται για τη δημιουργία ενός κβαντικού διαδικτύου που θα μπορεί να συνδέει δύο οποιεσδήποτε κβαντικές συσκευές, όπως υπολογιστές ή αισθητήρες, σε μεγάλες αποστάσεις. Ενώ το σημερινό ίντερνετ μεταφέρει πληροφορίες σε μορφή bits που μπορεί να είναι είτε 0 είτε 1, ένα μελλοντικό κβαντικό ίντερνετ θα χρησιμοποιεί κβαντικά bits που θα είναι ταυτόχρονα 0 και 1, κάτι που θα τους προσδίδει τρομερά μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με σήμερα.
«Ένα κβαντικό δίκτυο θα ανοίξει μία γκάμα νέων εφαρμογών, από επικοινωνίες και υπολογιστικό «νέφος» απαραβίαστα από χάκερ μέχρι την πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και την υψηλότατης ακρίβειας τήρηση του χρόνου. Και -όπως με το ίντερνετ πριν 40 χρόνια- θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές εφαρμογές που σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε ο ερευνητής Ματέο Πομπίλι.
Τα πρώτα βήματα για ένα κβαντικό ίντερνετ έγιναν την προηγούμενη δεκαετία με τη σύνδεση δύο κβαντικών συσκευών μέσω μίας άμεσης φυσικής σύνδεσης. Όμως, είναι ζωτικό να καταστεί εφικτή η μεταφορά κβαντικών πληροφοριών μέσω ενδιάμεσων κόμβων, ανάλογων των «ρούτερ» του κλασσικού διαδικτύου.
Επιπλέον, αρκετές -πολλά υποσχόμενες- εφαρμογές του κβαντικού διαδικτύου εξαρτώνται από το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής και τη μεταφορά κβαντικά «διαπλεκόμενων» bits ανάμεσα σε πολλαπλούς κόμβους. Οι Ολλανδοί ερευνητές είναι οι πρώτοι διεθνώς που συνέδεσαν δύο κβαντικούς επεξεργαστές, όχι άμεσα μεταξύ τους, αλλά μέσω ενός ενδιάμεσου κόμβου, πετυχαίνοντας παράλληλα κβαντική διεμπλοκή ανάμεσα σε πολλαπλούς μεμονωμένους κβαντικούς επεξεργαστές.
Το ολλανδικό -ακόμη στοιχειώδες- κβαντικό δίκτυο αποτελείται από τρεις κβαντικούς κόμβους που βρίσκονται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους μέσα στο ίδιο κτίριο. Ο μεσαίος κόμβος έχει φυσική διασύνδεση με τους άλλους δύο κόμβους.
«Το μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο θα αποτελείται από αμέτρητες κβαντικές συσκευές και ενδιάμεσους κόμβους», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ρόναλντ Χάνσον. Η πρώτη δοκιμή του ολλανδικού κβαντικού δικτύου εκτός εργαστηρίου, σε υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προγραμματίζεται να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Παπαστεργίου: «Διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση στην ψηφιοποίηση»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, επισήμανε τα βήματα ψηφιοποίησης που έχει κάνει η Ελλάδα

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Έρχεται το «Kid Wallet» για τους γονείς - Τι επισήμανε ο Παπαστεργίου
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λανσάρισμα του επίσημου εργαλείου των γονέων

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Alwin Graylin: «Αυτή είναι η πραγματική απειλή της τεχνητής νοημοσύνης»
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, μίλησε ο Alwin Graylin, Technology Executive και συγγραφέας

Η αγορά PC «μπαίνει» στο 2025 με ισχυρά αποτελέσματα αλλά με το βλέμμα στους δασμούς
Η αγορά PC έχει αρκετούς αντίθετους ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν δύσκολες προοπτικές και δύσκολο προγραμματισμό, φαίνεται να συμφωνούν οι εταιρείες ερευνών IDC και Canalys

Aυτοβελτιούμενα μοντέλα AI αναπτύσσουν η DeepSeek μαζί με κινεζικό πανεπιστήμιο
Η DeepSeek ονομάζει τα νέα μοντέλα DeepSeek-GRM - συντομογραφία για τη «γενικευμένη μοντελοποίηση ανταμοιβής» - και θα τα κυκλοφορήσει σε βάση ανοιχτού κώδικα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Δουκίδης (ΟΠΑ): Πρέπει να δούμε ανά κλάδο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X μίλησε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ

«Άνοιξε» η μεσογειακή πύλη δεδομένων στην Κρήτη – Εγκαίνια για το data center της Digital Realty
Το HER1 της Digital Realty παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του ψηφιακού κενού συνδεσιμότητας και υποδομών στη Νότια Ευρώπη

Υπάρχει η «5η Διάσταση»; – Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες
Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τέσσερις βασικές διαστάσεις στον κόσμο μας: ύψος, μήκος, πλάτος και χρόνο.

Αυξήθηκε η πιθανότητα πρόσκρουσης μεγάλου αστεροειδή στη Σελήνη
Ενδεχόμενη πρόσκρουση του διαστημικού βράχου 2024 YR4 θα απελευθέρωνε ενέργεια περίπου 8 μεγατόνων και ίσως γινόταν ορατή από τη Γη.