Μετά από ένα δυνατό μήνα και μια εξίσου ισχυρή ανοδική δυναμική ως και την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, η τρέχουσα έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό στις κινήσεις των θεσμικών τη διάθεση να ελέγξουν αν τα επίπεδα που οδηγήθηκε η αγορά, δικαιολογούνται από την εξέλιξη της οικονομίας και τις προοπτικές της μελλοντικής κερδοφορίας των εισηγμένων.
Με τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας να μην είναι ενθαρρυντικά, οι αρχικές προσδοκίες για τα τρίμηνα που ακολουθούν πιθανώς να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο. Ενώ δεν θα υπήρχε το μούδιασμα των επενδυτών στην περίπτωση που μια βελτίωση της εικόνας στα κρούσματα και τους εμβολιασμούς θα έκανε τους αγοραίους να αυξήσουν τις προσδοκίες τους για έσοδα την καλοκαιρινή περίοδο και για τα εταιρικά κέρδη.
Έτσι, για να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς, η οροφή των 905 μονάδων γίνεται όλο και πιο σκληρή αφού η πίεση στο σύστημα υγείας δεν λέει να πέσει. Παράλληλα η δοκιμή της αντοχής της στήριξης του μέσου όρου στις 870 μονάδες που γίνεται αρκετές φορές, σε αρκετές συνεδριάσεις, προκαλεί ανησυχία. Γιατί αν ξεπεραστούν πτωτικά, πιθανά να υπάρξει η ανάγκη να υποχωρήσει η αγορά ως τις 850 μονάδες. Παράλληλα εκτός των δεικτών, η εικόνα των επιμέρους μετοχών έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο ενώ κάποια δεικτοβαρή blue chip αγωνίζονται για να κρατηθούν πάνω από τις ισχυρές στηρίξεις τους, γιατί αν περάσουν κάτω από αυτές ανοίγει καταπακτή για βουτιά, κάποια άλλα βαδίζουν ψηλότερα, αναζητώντας οροφή συμβάλλοντας ανοδικά στους δείκτες.
Αλλά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε πως δεν υπήρχε χρηματιστηριακή που να μην απασχολήθηκε κύρια με την αύξηση της ΠΕΙΡ ενώ οι χρηματιστηριακοί παράγοντες δήλωναν πως η επίδραση των εξελίξεων σε αυτή απλώθηκε στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό από πολλές απόψεις. Η κυριότερη αφορούσε στη μεταβολή της ρευστότητας αν και αποδείχθηκε ότι ενώ οι παλαιοί μέτοχοι ζεματίστηκαν οι τοποθετούμενοι σε νέες μετοχές ευνοούνται από τα πλαίσια για την αύξηση. Για αυτό ήδη υπάρχει υπερκάλυψη με μεγάλο ενδιαφέρον και από ιδιώτες επενδυτές.
Το διεθνές κλίμα
Μετά από μια πτώση δύο ημερών η Wall Street ανέκαμψε την Τετάρτη. Στη Wall Street, ο Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,19% κλείνοντας στις 13,950,22 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε +0,93% σταματώντας στις 34.137,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +0,93% με κλείσιμο στις 4.173,42. Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη +2,4% στη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας από την 1η Μαρτίου. Το ήπιο κλίμα στην αγορά ομολόγων διατηρήθηκε, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,56% και την απόδοση του 30ετούς στο 2,26%. Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2036 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε χαμηλότερα -2,1% ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο +0,8%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ανέκαμψαν την Τετάρτη μετά το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών για φέτος, καθώς η αισιοδοξία για μια περίοδο ισχυρών κερδών αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένες χώρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% μετά από ένα εντυπωσιακό για την έντασή του ράλι επτά εβδομάδων που ανατράπηκε την Τρίτη, όταν υποχώρησε 1,9%.
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, επεκτείνοντας την ανάκαμψη στις αγορές παγκόσμια μετά από μια απότομη κάθοδο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι λόγω ανησυχιών για αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Οι εγχώριοι αναλυτές
Πιστοί στην εκτίμηση ότι η ΠΕΙΡ διαμόρφωσε το κλίμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δύναμη επηρεασμού από τα διεθνή χρηματιστήρια, οι εγχώριοι αναλυτές δεν αλλάζουν εκτιμήσεις και προσδοκίες αφού η συνεδρίαση της Τετάρτης δεν άλλαξε τα δεδομένα.
Από την Eurobank Eq. ανέφεραν: “Οι αμφιβολίες αναφορικά με το ρυθμό ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογία, με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να διαμορφώνει την τάση στην Αγορά, από πλευράς ρευστότητας”.
Η Beta Sec. σχολίασε: “Ξεκίνησε σήμερα το ενεργειακό φόρουμ του Χ.Α. και άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εταιρικά αποτελέσματα και τηλεδιασκέψεις διαμορφώνουν την τάση”.
Η Merit Sec ειδοποιούσε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 862 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 862 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 900 μονάδες”.
Η Leon Depolas Sec. τόνισε: “Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλες οι Περιοχές του Πλανήτη εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, πλην Ευρώπης. Βραχυπρόθεσμα συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί και αξιολογούμε τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα κατά περίπτωση, με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Η Motor Oil κατέγραψε χαμηλότερα ενοποιημένα προσαρμοσμένα EBITDA Δ΄ τριμήνου κατά 56,4%, στα 34 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ και η ΔΕΗ είχε ένα δυσκολότερο τρίμηνο (Δ΄ τρίμηνο) συνεισφέροντας επαναλαμβανόμενα EBITDA 189 εκατ. ευρώ, εκ των 886 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους”.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών