«Η πανδημία συνεχίζει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τραπεζίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αβεβαιότητα, ωστόσο η πορεία των εμβολιασμών ενισχύει την προσδοκία για «σταθερή» ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό η κ. Λαγκάρντ είπε ότι έχει αυξηθεί αλλά οι πιέσεις παραμένουν χαμηλές.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι κίνδυνοι για συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρώπη παραμένουν.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), αυτό το τρίμηνο θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΑΕΠ ήταν 4,9% χαμηλότερο από το επίπεδο προ πανδημίας, υπογράμμισε ότι η οικονομία μπορεί να  έχει συρρικνωθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους,  ωστόσο προέβλεψε ότι από το δεύτερο τρίμηνο θα εμφανίσει εκ  νέου σημάδια ανάκαμψης.

Ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει, βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, ενώ στον αντίποδα, η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών συνεχίζει να περιορίζεται από τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στην κινητικότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αν και φαίνεται ότι αυτό φτάνει στο τέλος του.

Παράλληλα, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης συνεχίζουν να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ωστόσο οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της πανδημίας.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, στο μεταξύ, έχουν δείξει ανθεκτικότητα παρά την αποδυνάμωση των εταιρικών ισολογισμών και την αυξημένη αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook.

Είπε επίσης ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν δείξει ανθεκτικότητα, και πως οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι.

Τέλος, εκτίμησε ότι τα όποια φορολογικά μέτρα λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά.

Απαντώντας εν συνεχεία σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών βελτιώνεται σημαντικά, ωστόσο οι πιέσεις από την πανδημία και κυρίως από τις μεταλλάξεις του ιού στην οικονομία και την υγεία παραμένουν.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική, την ώρα που οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει να αποδίδουν τα νομισματικά μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατόπιν αυτής της απόφασης το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρύνται αμετάβλητα στο 0,00%, στο 0,25% και  στο -0,50% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ : Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»