Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να αδειοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη που κατασκευάζουν τώρα τα Ελληνικά Πετρέλαια και πρόκειται να τελειώσουν σε μόλις δύο χρόνια…!

Πλήρως αδειοδοτημένο το έργο ύψους 110 εκ. ευρώ της επέκτασης του συστήματος υψηλής τάσης των 400 kV στην Πελοπόννησο και 40 μέρες πριν την τοποθέτηση των τελευταίων δύο πυλώνων ένα τοπικό πρωτοδικείο μπλόκαρε την επένδυση του ΑΔΜΗΕ, που άμα ολοκληρωνόταν θα ήρε τον ενεργειακό κορεσμό του δικτύου της Περιφέρειας.

Είναι δύο από τις πολλές ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα επενδυτές αλλά ακόμη και εταιρίες με συμμετοχή του δημοσίου, όπως ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η χώρα μας έχει θέσει συγκεκριμένους και σαφείς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030, δίνει τεράστια σημασία στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς ωστόσο, η Πολιτεία να έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το τέρας της γραφειοκρατίας… το οποίο συνεχίζει να εκθρέφει στους κόλπους της…

Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας του 11ου Sustainability Forum της Capital Link οι εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων ενεργειακών εταιριών (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ) που πρωτοστατούν με επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν τα διοικητικά εμπόδια αλλά και να γίνουν αποδεκτά από τις κοινωνίες τα έργα των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

1. Fast Track αδειοδότηση.

«Η αδειοδότηση του project του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης ξεκίνησε από το 2011 και διαρκεί μέχρι το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος. «Χρειαζόμαστε σύντομους κύκλους αδειοδότησης. Η επόμενη γενιά των ΑΠΕ δεν μπορεί να περιμένει ούτε καν τρία χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει στην πρόταση ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος: «Χρειαζόμαστε fast track διαδικασίες αδειοδότησης».

2. Σαφή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και σταθερό πλαίσιο

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα νομική, φορολογική και ρυθμιστική», είπε ο κ. Αλεξόπουλος συνεχίζοντας: «Απαιτείται αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και σαφήνεια με τις υποχρεώσεις επενδυτών. Δεν μπορεί το κάθε παράρτημα δημόσιας υπηρεσίας να ζητά ξεχωριστά δικαιολογητικά», πρόσθεσε το στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ.

Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τη μεριά του δημοσίου, πρότεινε και ο κ. Μαύρος.

3. One stop shop και προτεραιότητα στην εκδίκαση των ενστάσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» τόνισε την ανάγκη να δίνεται προτεραιότητα στην εκδίκαση των όποιων ενστάσεων για τις επενδύσεις, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία One Stop Shop για τις αδειοδοτήσεις.

4. Ειδικό τμήμα παρακολούθησης κι αντιμετώπισης διοικητικών εμποδίων

Ο κ. Μαύρος επίσης συνιστά τη σύσταση ειδικού τμήματος που θα παρακολουθεί την πορεία των αδειοδοτήσεων μίας επένδυσης, με δυνατότητα παρέμβασης όταν προκύπτουν εμπόδια. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό το τμήμα θα πρέπει να έχει εκτελεστική εξουσία.

5. Επιτάχυνση δικαιοσύνης

Την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης στα επενδυτικά σχέδια, πρότεινε ο κ. Αλεξόπουλος.

6. Πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας

Η ανάγκη για τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας είναι μεγάλη με δεδομένη την ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιριών ζήτησαν τη θέσπιση του πλαισίου για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ ΑΝ και ΑΔΜΗΕ σχεδιάζουν και ωριμάζουν τέτοια έργα.

7. Χωροθέτηση και ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό πλαίσιο γης

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛ.ΠΕ αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν επενδυτές ΑΠΕ εξαιτίας της απουσίας χωροθέτησης περιοχών αλλά και με ζητήματα ιδιοκτησίας της γης.

8. Πλαίσιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ζήτησαν επίσης οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο συνέδριο εταιριών, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία με την Ocean Winds για επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσες αλλά και τη «ΔΕΗ ΑΝ» να επιδιώκει κοινοπραξία για τον ίδιο σκοπό.

9. Πληροφόρηση κοινού από πολιτεία

Η γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Πηνελόπη Λαζαρίδου επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις πολιτών στα έργα ΑΠΕ. Όπως είπε «οι επενδυτές αναλαμβάνουν μόνοι τους να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη των συστημάτων ΑΠΕ», προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Πρέπει», πρόσθεσε η ίδια, «να εξηγηθεί στους πολίτες η συμβολή στο ΑΕΠ τέτοιων επενδύσεων».

10. Στο πλαίσιο της fast track αδειοδότησης και τα έργα του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης περιγράφοντας την περιπέτεια του Διαχειριστή με την επένδυση για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς των 400 kV στην Πελοπόννησο, τόνισε ότι «ο κύκλος αδειοδότησης ενός έργου κρατά περισσότερο από ό,τι η φάση της κατασκευής του. Και αυτό είναι το παράδοξο», τόνισε. Ο ίδιος σημειώνοντας ότι τα έργα της ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφοράς είναι στρατηγικής σημασίας, πρότεινα να εντάσσονται και αυτά στις διαδικασίες fast track. Ο κ. Μανουσάκης είπε χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει όλοι μας πολιτεία και επενδυτές, όλοι μας στη χώρα, να αναρωτηθούμε αν μπορεί ένα τοπικό πρωτοδικείο να σταματά ένα πλήρως αδειοδοτημένο κι εθνικής σημασίας έργο…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ